Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Ekonomi nereye kosuyor

Ekonomi nereye kosuyor

Türkiye ekonomisindeki kötü gidis ve dolar kurunun 2.40`lara dayanmasi sonrasinda dün önce Merkez Bankasi Baskani Erdem Basçi açiklama yapti. Erdem Basçi açiklamasinda; simdiye kadar döviz satislariyla müdahalede bulunduklarini, ancak artik faiz silahini

Ekonomi nereye kosuyor

Türkiye ekonomisindeki kötü gidis ve dolar kurunun 2.40’lara dayanmasi sonrasinda dün önce Merkez Bankasi Baskani Erdem Basçi açiklama yapti. Erdem Basçi açiklamasinda; simdiye kadar döviz satislariyla müdahalede bulunduklarini, ancak artik faiz silahini da çektiklerini belirtti.

Basçi’nin bu açiklamasinin ardindan dün gece Merkez Bankasi’nin yeni faiz oranlari açiklandi.

Merkez Bankasi’nin kararina göre; gecelik borç verme faizi yüzde 7,75’ten yüzde 12’ye, borç alma faizi yüzde 3,5’ten yüzde 8’e, bankalara repo islemleri yoluyla taninan borçlanma faiz orani da yüzde 6,75’ten yüzde 11,5’e, bir hafta vadeli repo ihale faizi ise yüzde 4,5’ten yüzde 10’a yükseltildi.

Merkez Bankasi’nin bu yöndeki faiz karari ekonomistlerce saskinlik yaratti ve elestirilere neden oldu. Ilk olarak faiz oranlarinin beklenilenin üstünde olduguna dikkat çekilirken, Merkez Bankasi’nin faiz oranlarinin yükseltilmesi hamlesinde çok geciktigine dikkat çekildi.

FAIZLER ARTTI AMA DOLARIN ATESI DÜSMEDI

Dün gece açiklanan faiz oranlarindan sonra dolar kurunda hizli bir düsüs yasandi. 2.40’a dayanmis olan dolar, 2.16’ye kadar geriledi. Ancak dolardaki düsüs çok uzun süreli olmadi ve tekrar 2.30 TL`nin üzerine çikti. Sonra yeniden 2.26-2.28 TL bandina döndü.  

BU DURUM VATANDASA NASIL YANSIYACAK

Merkez Bankasi’nin aldigi faiz kararinin sonucu olarak ekonomistler, issizligin artacagi ve büyümenin yavaslayacagi konusunda hemfikir.

Konuyla ilgili Meclis’te açiklama yapan CHP Genel Baskan Yardimcisi Faik Öztrak, Merkez Bankasinin faiz artirim kararinin "daha düsük büyüme", "daha az yatirim" ve "daha büyük issizlik" olarak millete fatura edilecegini belirtti.

‘VERGILERLE VE ISSIZLIKLE VATANDASIN BU DURUMU VATANDASIN SIRTINA YÜKLEYECEKLER’

Iktidarin 11 yildir sicak paraya yaslanarak ekonomiyi sisirdigini, Türkiye`nin eriyen rekabet gücüne ve iç tasarruflarina kayitsiz kaldigini ileri süren Öztrak,"beceriksizligin faturasinin" millete çikarilacagini açikladi.

Öztrak, sunlari kaydetti:

"AKP iktidari ve Basbakanin kötü yönetiminin bedeli yüzde 100`den fazla artis oldu. Bu faiz artiriminin faturasi önce Türkiye`nin en büyük borçlusu olan devlete çikacaktir. Hazinenin üstüne binecek faiz yükü vergilerle vatandasin sirtina aktarilacaktir. Ayni zamanda bu olaganüstü faiz artisi, daha az yatirim, daha düsük büyüme ve daha büyük issizlik olarak da millete fatura edilecektir. Faiz lobisinin kim oldugu artik görülmüstür. Para politikasina ideolojik bakan, kibirli söylemiyle toplumu geren, ekonomiyi istikrarsizlastiran ve sicak paraya bagimli hale getiren Basbakan ve hükümeti bu ülkedeki en büyük faiz lobisidir. Hükümet devlet krizini derinlestirirse, saydamliktan ve hesap vermekten kaçmaya devam ederse korkarim ki bu faiz artisi da yetmeyecek; millete ödetilen bedel de bosa gidecektir. Basbakan, artik kendisini degil, ülkesini düsünmelidir. Ne yapmasi gerektigini ögrenmek istiyorsa Ukrayna`daki meslektasina bakmasi yeterli olacaktir."

BORSA SON 18 AYIN EN GERISINDE

Merkez Bankasi`nin faiz karariyla güne olumlu baslayan borsa, dolardaki yükselisin sürmesiyle yüzde 3 kayba ugradi. Endeks, Temmuz 2012`den beri gördügü en düsük seviye olan 60.753,53 puana kadar düstü.

Odatv.com



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli