Ekonomi tikirinda (!) vatandas enflasyon kiskacinda

Ekonomi tikirinda (!) vatandas enflasyon kiskacinda

Hükümete göre ekonomi tikirinda ama yine de AKP`li bakanlar uyariyor: Tasarruf azaliyor, enflasyon artiyor.

Ekonomi Bakani Zafer Çaglayan, "Tasarruf oranlari azaliyor; su an için alarm vermiyorum ama dikkatli olmaliyiz" derken, Basbakan Yardimcisi Ali Babacan da vatandaslarin kazanmadan harcadigina dikkat çekti.

Türkiye Ihracatçilar Meclisi toplantisinda konusma yapan Bakan Çaglayan, "Tasarruf oranlari azaliyor; su an için alarm vermiyorum ama dikkatli olmaliyiz" dedi. Çaglayan, “Ben bu konuda çok karamsar degilim. Türk insani mutlaka ayagini yorganina göre uzatacak tedbirleri almali. Tasarruf konusunda almamiz gereken son derece önemli tedbirler var.

Ancak sunu da kabul etmemiz gerek ki geçmis dönemlerde Türkiye yasayamadigi bazi seyleri bugün itibariyle yasiyor” dedi. Bakan Çaglayan, TL`nin degerlenmesinin ve tüketicinin yurtdisindan ithalatinin tasarrufu azalttigini belirtti.

Ayni zamanda Çaglayan, yerli kredi derecelendirme kuruluslarinin yakinda açilacagini dile getirdi.

Bakan Çaglayan, Standard & Poor`s`un (S&P) Türkiye kararini, `Haritada rastlamayacaginiz, sokaklarinda gece yürüyemeyeceginiz ülkelere olumlu not verirken, Türkiye`ye verilen bu notu hiçbir uluslararasi çevre dikkate almadi. Uluslararasi ve iç piyasa S&P`yi `Ti`ye bile almamistir` seklinde elestirdi.

Babacan: Kazanmadan harcayip gelecege borçlaniyoruz
Basbakan Yardimcisi Ali Babacan, Türkiye Katilim Bankalari Birligi’nin 11. Olagan Genel Kurul Toplantisi’nda yaptigi konusmada, “kazanmadan harciyor, gelecege borçlaniyoruz” ifadesini kullandi.

Babacan, geçen yil enflasyonun çift haneli kapanmasina iliskin, ”Biz bunun geçici oldugunu görüyoruz. Merkez Bankamizin analizlerine, açiklamalarina bakildiginda enflasyonun bu yilin sonuna dogru bizim hedeflerimize yaklasan bir trende girecegini bekliyoruz” dedi.

Cari açikta, konjonktürel sebeplerin izahinin daha kolay oldugunu, yapisal konulara inildiginde köklü adimlarin gerektigini ifade eden Babacan, ”Bu adimlar hemen sonuç verecek adimlar degil. Tasarruf oranlarimiz çok düstü. Güven ortamindan bahsediyoruz ama bu hizli tüketime sebep oluyor. Kazanmadan harcama yasaniyor. Gelecege dogru borçlanip pesinen harcama görüyoruz. Bu makul büyüklüklerde olabilir ama ölçü kaçacak olursa zamaninda tedbir almak gerekiyor” seklinde konustu.