Bugün, 6 Temmuz 2024 Cumartesi

Elektrik faturasindaki `aktif, endüktif, kapasitif` tahsilati kafa karistiriyor

Elektrik faturasindaki `aktif, endüktif, kapasitif` tahsilati kafa karistiriyor

Elektrik faturalarinda kayip-kaçak ve sayaç okuma bedeli tartisilirken, faturalarda yer verilen bilgilerin anlasilir olmamasi da abonelerin tepkisine yol açiyor.

Bazi elektrik dagitim sirketlerinin abonelere gönderdigi faturalarda "psh., oku., bed., say., per., hiz., sat." gibi kisaltmalar bulunuyor. Hizmet bedelleri ise "endüktif, aktif, kapasitif, puant" seklindeki teknik terimler karsiliginda tahsil ediliyor. Tüketicileri yakindan ilgilendiren "kesilen elektrigin ne zaman açilacagi" gibi bilgilendirmeler ise faturalarda yer almiyor.

Yaklasik 30 milyon aboneye gönderilen elektrik faturalarinda harcanan elektrigin bedeline ilave olarak, vergi, kayip-kaçak bedeli, TRT payi, enerji fonu, belediye vergisi gibi ek ücretler yer aliniyor. Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu (EPDK), abonelerin elektrik faturalarinda ne ödedigini görebilmeleri için dagitim sirketlerine ayrintili fatura kesme zorunlulugu getirdi. Elektrik dagitim sirketleri, abonelere gönderdigi faturalarda tahsil ettikleri ücretlerin karsiligini yaziyor. Ancak, faturalara yansitilan birçok hizmetin kisaltilarak yazilmasi, faturalari anlasilmaz hale getiriyor.

Bazi elektrik dagitim sirketlerinin faturalarin arkasinda yer verilen bilgilendirmeleri çok küçük puntolarla yazmasi da aboneleri magdur ediyor. Dagitim sirketlerinin abonelere gönderdigi faturalarda birçok hizmeti "psh. say. oku. bed.", "per. sat. hiz. bed." gibi kisaltma seklinde yazmasi veya "endüktif, aktif, kapasitif, puant" gibi teknik terimleri kullanmasi faturalari anlasilmaz kiliyor. Tüketici Haklari Uzmani Avukat Bülent Deniz`e göre elektrik faturalarinda yer verilen bilgiler tüketici haklarina uygun ve anlasilir olmali. Bu konuda tüketiciler magdur edilmemeli. Bir dagitim sirketi yetkilisine göre faturalarda yer alan bu tür terimler yerine daha anlasilir kelime koymak için Türk Dil Kurumu gibi kurumlarin çözüm üretmesi gerektigi görüsünde.

Ismail Altunsoy / Zaman

 



  • Cumartesi 28.8 ° / 21.9 ° Güneşli
  • Pazar 30.6 ° / 22.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 31.3 ° / 22.9 ° Güneşli