Tarih: 04.08.2013 10:23

 `Emek`e gaz bombali barikat

Facebook Twitter Linked-in

Emek Sinemasi’nin yikilmasina karsi çikan Emek Bizim Istanbul Bizim Platformu üyeleri, Emek Sinemasi önüne yürüyerek tepkilerini gösterdi.

Emek Bizim Istanbul Bizim Platformu üyeleri, 31 Martta yaptiklari eylemle bu isin takipçisi olacaklarini duyurmustu. Platform üyeleri bugün Taksim Tramvay duraginda bir araya gelerek Emek Sinemasi önüne dogru yürüyüse geçti.

“Emek sinemasina sokaktan girilir kepçeyle girilmez” yazili pankart arkasinda yürüyen platform üyeleri sik sik “Demirören yikilsin, Tayyip altinda kalsin”, “Sermaye elini Istanbul’dan çek”, “Istanbul uyuma, emegine sahip çik” sloganlarini atti. Yüzlerce kisinin arasinda Cem Davran, Tuncel Kurtiz, Derya Alabora, Ezel Akay, Ahmet Mümtaz Taylan, Defne Halman ve Onur Ünlü gibi pek çok isim de vardi.

4 KISI GÖZALTINA ALINDIKTAN SONRA SERBEST BIRAKILDI

Emek Sinemasi’nin bulundugu sokagin basina gelen yüzlerce kisi burada polis barikatiyla karsilasti.

Polisin, sokaga girilmesine izin vermemesi üzerine platform üyeleri sokaga girene kadar burada bekleyeceklerini belirtti.

Sokagin basinda sloganlarla eylemlerini devam ettiren platform üyelerine Bandista müzik grubu ve ritim grubu da eslik etti.

Polis daha sonra kitleye gaz bombalariyla müdahalede bulundu. Müdahale sonrasi 4 kisi gözaltina alindi. Gözaltina alinanlar daha sonra avukat kefaletiyle serbest birakildi. Gözaltina alinanlardan birinin Altyazi dergisi yazari Berke Göl oldugu ögrenilirken digerlerinin isimleriyse söyle: Hazar Berk Büyüktunca, Özgür Ipek, Mehmet Ferit Aka. Hazar Berk Büyüktunca`nin polisler tarafindan darp edildigi ögrenildi.

TÜZEL`E ENGEL

Öte yandan Istanbul Bagimsiz Milletvekili Levent Tüzel de Beyoglu polis karakoluna geldi. Tüzel`in ilk basta engellese de daha sonra karakola girdigi ögrenildi.

COSTA GAVRAS DA ORADA

Oyuncular, sokaga girilmesine izin verilmemesi üzerine sokak basinda açiklama yapti.

Derya Alabora: Sehirlerin duygulari vardir. Bu duygular sairler sinemacilar yaratir. Bu olmadigi zaman insan ölür, ruh ölür.

Serra Yilmaz: Emek Sinemasi’nin yikilmayacagini iddia eden bakan acaba projeyi okumus mudur? Bize yalan söylemesinler. Emegin kapisi sokaga açilir.

Costa Gavras (Ünlü yönetmen ayni zamanda Istanbul Film Festivali’nin konuguydu): Bu yapilan tarihi bir hatadir, sinemaya yapilan bir ayiptir.

Ahmet Mümtaz Taylan: Emek Sinemasi’nin yikimi kentsel dönüsüm sürecinin bir parçasidir. Emek bizlere aittir. Emek tüm görkemiyle, hatiralariyla korunmalidir.

SOSYAL MEDYADA #emekbizimistanbulbizim

@RizaKocaoglu Sadece Emek sinemasinin sokagina girmek istedik diye gözümüzün içine gaz sikildi donumuza kadar islatildik..

@birhankeskin Ben az önce bir tabak kuru fasulye yedim doydum mesela. Siz bütün rantlari yiyin de yine doymayin insallah

@raninimanini Neyse ki tatli polisimiz Costa Gavras ayrilinca müdahale etti. Yoksa uluslararasi skandal olacakti. Aferim!

@eminecaykara Kaç yildir bu kentin güzelliklerinden beslenmis kültür sanat insanlari "amannn" diyor. Onlar vatandas degil mi?

@kkarsan Dünyanin dört bir yanindan festivale konuk olan yönetmenler, oyuncular, sinemacilar,dogal olarak saskinliklarini gizleyemiyorlar

@canbonomo Ne yaptik ki ya??

@zaferalgoz BIBER GAZINDAN fenalik geçirenlere ...su satmayan ve mekandan kovan MADO...Bundan sonra senden SU bile alinmayacak...bilesin...

@DilaSipahi En öndeydim. Su gibi biber gazi siktilar, sonra gaz bombasi, sonra tazyikli su... Hala yanip üsüdügümden yazamiyorum. Aksama!

Yilmaz Erdogan Baris için sanatçilardan gönüllü çaba istenen bu süreçte, sinemasina sahip çikan bir sanatçi topluluguna, arkadaslarima yapilan bu muameleyi kiniyor, protesto ediyorum.

Ahmet Ümit Emek sinemasini savunanlara saldiranlar, Beyoglu`nda kendi hoyratliklarini, barbarliklarini sergilediler bugün. Tarih sizi asla unutmayacak.

Devrim Acaroglu Emek sinemasi için yapilan eyleme saldiran polis, istanbullularin emek`le bulusmasini once gaz ve su sikarak engelledi sonra da isin cilkini çikarip panzerle sokagin girisini kapatti. (Istanbul/EVRENSEL)

SENEM AYTAÇ: EMEK SINEMASI KAMUYA AITTIR: http://evrensel.net/news.php?id=53598

"...Emek Sinemasi özelinde bir açiklamaya gerek yok gerçi. Hepimizin bildigi gibi, Taksim Meydani’ndan Galataport’a, Fener-Balat’tan Tarlabasi’na, Dikmen Vadisi’nden Gerze’ye ülkenin dört bir yaninda devam etmekte olan yagmanin bir diger ayagi Emek Sinemasi. Sadece bir sinema salonu olarak görüldügü takdirde belki hepsinden daha önemsiz. Oysa, Emek Sinemasi kentsel ve kamusal bir alan olmasi itibariyla kilit bir öneme sahip. Sadece bugüne kadar birikmesine vesile oldugu ortak toplumsal hafizadan dolayi degil, tekrar kazanilarak kamu yararina kullanilabilir hale getirildigi takdirde, mekân üzerinden yürütülen tüm sinif mücadelelerinin anitsal bir örnegi de olabilecegi için. Iste bu sebeple, talebimiz, Emek Sinemasi’nin yerinde ve oldugu gibi restore edilmesi, kamusal yarar geregi ticari olmayan, bagimsiz ve ticari olmayan bir sinematek olarak düzenlenerek ayni ilkeleri paylasan sinemacilar ve kurumlarin kullanima açilmasidir...."




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —