Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Emek Partisi: “Trump’in plani baris degil, isgal ve savas planidir”

Emek Partisi: “Trump’in plani baris degil, isgal ve savas planidir”

EMEP tarafindan yapilan açiklamada, Trump’in Netanyahu ile açikladigi ve “Yüzyilin Plani” adini verdigi planin baris degil, isgal ve savas plani oldugu vurgulandi.

ABD Baskani Trump’in açikladigi Israil-Filistin planina Emek Partisi (EMEP) tepki gösterdi.

“ABD elini Filistin’den çek Filistin Filistinlilerindir!” baslikli açiklamada, “Planda Filistin’in kadim topraginin hacmi yüzde on bes seviyesine indiriliyor. Ürdün, Misir gibi ülkelerle ve denizle siniri kalmiyor. Güney Afrika’nin irkçi rejiminin ülkenin asil sahiplerine uyguladigi gibi, Filistinlilere kendi ülkelerinde tecrit edilmis bölgeler birakiyor. Sözde baris plani Kudüs’ü Israil’in baskenti yaparken, Kudüs’ün dogu bölgesindeki bir mahalleyi de Filistin’e baskent olarak lütfediyor. Trump, Filistinlilere teslim olmalari ve ülkelerinden vazgeçmeleri karsiliginda da elli milyar dolar sus payi vadediyor” denilen açiklamada, “Fakat bu haydutluk Trump daha konusmasini bitirmeden karsilik buldu: Filistinliler ülkelerinin satilik olmadigini, davalarini satmayacaklarini açikladilar” ifadeleri kullanildi.

“ABD, DÜNYA BARISININ EN BÜYÜK DÜSMANIDIR”

“Trump’in plani baris degil, isgal ve savas planidir” denilen açiklamada, “Bir kez daha kanitlanmistir ki Trump ve ABD emperyalizmi dünya barisinin en büyük düsmanidir. Son on yilda Ortadogu, Kuzey Afrika, Karadeniz, Latin Amerika ve Uzak Dogu’da yaptiklari, halklarin basina nasil çoraplar ördükleri açiktir. Birçok ülke tahrip ve isgal edilmis, tehdit edilmeyen de kalmamistir. ABD’nin Afganistan, Irak, Suriye gibi ülkelerde askerleri vardir. Askeri üslerle bulunduklari ülkeleri ve komsularini tehdit etmeye her firsatta devam etmektedir. Suriye’nin bir bölgesini isgal ederken “Petrolü aldik” diyerek amaçlarini saklamaya dahi gerek duymamislardir. Çünkü ABD kendisine ait olmayan her seyi almayi, el koymayi bir siyaset tarzi olarak benimsemistir” denildi.

“ISGAL SONA ERMEDEN BARIS IMKANSIZ”

Öte yandan Filistin sorununu yaratan en önemli etkenlerden birinin “siyonist isgal” oldugu vurgulanan açiklamada, “Bu isgal sona ermeden bölgede baris imkansizdir. Israil 1967’de isgal ettigi Filistin topraklarindan çekilmelidir. Filistin’den sürülmüs bütün Filistinliler istedikleri takdirde geri dönebilmelidir. Israil elli yillik isgalinin bedeli olarak Filistin halkina tazminat ödemelidir. Baskenti Kudüs olmak üzere 1967 isgali öncesi topraklarinda Filistinliler kendi devletlerini kurabilmelidir” denildi.

Açiklama söyle devam etti: “ABD Ortadogu’da isgal ettigi ülkelerden bütün askerlerini geri çekmelidir. Suriye, Irak, Afganistan basta olmak üzere bölgedeki bütün ABD askeri üsleri bosaltilmalidir. Israil, Golan Tepeleri’nden çekilmelidir. ABD, bölgedeki ülkelerin iç islerine karismaktan vazgeçmelidir. Partimiz basta ABD emperyalistleri ve siyonistler olmak üzere bütün emperyalist güçlerin bölgeden çekilmesini savunmaktadir. Basta Filistin halki olmak üzere bölgenin bütün mazlum halklarinin bagimsizlik mücadelesini desteklemektedir. Emek Partisi, halklarin emperyalizme karsi mücadelesi ile dayanisma içindedir. Filistin halki sahte baris planlarini öncekiler gibi tarihin çöplügüne gönderecektir. Yasasin Filistin halkinin özgürlük mücadelesi. Yasasin Ortadogu halklarinin emperyalizme karsi mücadelesi. Kahrolsun ABD emperyalizmi ve siyonizm.” (HABER MERKEZI)



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false