Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

EMEP: Ne egemen bir ülke ne de çocukların bayramı var

EMEP: Ne egemen bir ülke ne de çocukların bayramı var

EMEP Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan: MESEM ile ölen çocuk sayısı her gün artıyor. ‘Dünyanın tek çocuk bayramı’ bir aldatmacadan, çocukların yaşadığı cehennemin bir kamuflajından ibarettir.

Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Arzu Erkan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili yazılı açıklamada bulundu.

Ulusal egemenlikten ve çocuk bayramından söz etmenin mümkün olmadığını belirttiği açıklamasında Arzu Erkan, ülke kaynaklarının yerli yabancı tekellerinin sömürüsüne ve yağmasına her gün biraz daha fazla açıldığı bir ortamda ulusal egemenlikten söz edilemeyeceğine dair ifadeler kullandı.

Erkan açıklamasında, bu durumun iktidar eliyle yabancı sermayeye bağımlılaştırılması, bu bağımlılığın bütün yükünün de halka yüklenmesi anlamına geldiğini vurguladı.

Çocukların küçük yaşlarından itibaren sömürüldüğünün belirtildiği açıklamada Erkan, "Devletin eğitim desteklerini büyük ölçüde kesmesi, özelleştirmeler, eğitim öğretim kurumlarında gerçekleştirilen yeniden yapılanmalar birçok çocuğu okullaşma sürecinin dışına itmiştir. Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) çatısı altında ölen çocuk sayısı her gün artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel hazırladığı bültene göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılma oranı yüzde 18,7’den yüzde 22,1’e yükseldi. Çocuk işçi sayısı geçen yıla göre 3,5 puan arttı" diye ifade etti.

"OKULDAKİ BESLENME İHTİYACI YOKSUL AİLELERİN SIRTINA YÜKLENİYOR"

Öğrencilere bir öğün yemek talebini karşılamayan iktidarın eleştirildiği açıklamada, "Okuldaki beslenme ihtiyacını yoksul ailelerin sırtına yüklenmeye devam ediyor. Asgari ücretin açlık sınırı civarında olduğu, enflasyonun hızla tırmandığı koşullarda birçok çocuk bodurlaşıyor; açlık çekiyor. Çocuklar sermayenin çarklarında ve gericiliğin rahlesinde heba ediliyor. Piyasanın ağır rekabet koşullarında yaşayacakları bir geleceğe hazırlanırken şükretmeleri bekleniyor" diye belirtti.

Erkan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: "Millî Eğitim Bakanlığının Diyanet İşleri Başkanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı ile imzaladığı “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum” (ÇEDES) projesi nesli şekillendirmek üzere devreye sokuldu. Tarikat ve cemaatlerle yapılan protokoller ile eğitmen olarak belirlenen kişiler iktidarın ideolojisini çocuklara aşılıyorlar. Neslin ihyasını bir dava haline getiren iktidarın yarattığı iklimde Kürt ve göçmen çocuklara rahatlıkla kıyılabiliyor. Bu ortamda ‘dünyanın tek çocuk bayramı’ bir aldatmacadan, çocukların yaşadığı cehennemin bir kamuflajından ibarettir. Çocuklara insanca yaşanabilecek bir gelecek değil sosyal hakların budandığı bir hayat, cehalet ve yoksulluk vaat ediyor. Çocukların özgür, eşit, hakları güvenceye alınmış hayatlarını güvenceye alan egemen bir ülke, bütün yurttaşları için küçük yaşlardan itibaren demokratik hakların eksiksiz tanındığı, halkın ortak kaynaklarının peşkeş çekilmediği bir ülkedir ancak. Parasız bilimsel laik anadilinde eğitimin sağlanmasından başlayarak kimsenin açlık, yoksulluk çekmediği, barış içinde yaşadığı zamanlarda çocukların bayramı gelmiş olacaktır. Kaynak Evrensel Gazetesi



Anahtar Kelimeler: : egemen çocukların bayramı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli