Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Emniyet-Sen`in logosundaki sifreler ne?

Emniyet-Sen`in logosundaki sifreler ne?

Türkiye`nin ilk polis sendikasinin tüzügünde, bütün insanlarin esit biçimde güvenlik hizmetlerinden yararlanmasi ve hür türlü ayricaliklarin önlenmesi için çalisilmasi karara baglanirken logoyla da bu cümlelere atif yapilmis oldu. Radikal

Haber: ENIS TAYMAN - enis.tayman@radikal.com.tr / Arsivi

Türkiye’nin ilk polis sendikasinin kurulusu için verilen; ancak cuma günü “sistem bozuk” gerekçesiyle kabul edilmeyen dilekçe, dün alinarak, isleme konuldu. Böylece sendika tüzel kisilik kazanmis oldu. Tüzügünde, sendikanin dil, din, irk, mezhep ve siyasi düsünce farki gözetmeksizin bütün insanlarin esit biçimde genel emniyet, can ve mal güvenligi hizmetlerinden yararlanmasi ve hür türlü ayricaliklarin ve ayriciliklarin önlenmesi için çalisilmasi karara baglanirken logoyla da bu cümlelere atif yapilmis oldu. 

AMBLEMDE HER KESIM VAR 
Gerçekten de Türkiye’nin ilk polis sendikasi olan Emniyet-Sen’in amblemi oldukça dikkat çekici. Amblemde insanlar, bir hilal ve Türkiye haritasi ilk anda göze çarpanlar. Sendika çalismalarini yürüten ancak adinin açiklanmasini istemeyen bir polis bu üç sembolün anlamini söyle özetliyor: “Bu amblemi uzun uzun tartisarak olusturduk. Memur sendikasi konfederasyonlarinin amblemlerine bakarsaniz hepsinden ilham aldigimiz göreceksiniz. Bizim logomuzdaki insan figürleri KESK’in logosunda da var. Hilal ise Kamu-Sen’in logosunda da bulunuyor. Türkiye haritasi ise Memur-Sen’den. Biz bu suretle her kesime esit mesafede oludgumuz göstermek istedik.” 

TÜZÜKTE NELER VAR? 
Emniyet-Sen’in tüzügünde de oldukça ilginç maddeler var. Tüzükte sendikanin amaci su sekilde belirtiliyor: “Sendika; demokratik, laik, sosyal hukuk devleti anlayisiyla yönetilen bir Türkiye’de daha katilimci bir demokrasinin yerlestigi, daha özgür kisi ve sivil toplum örgütlerinin gerçek anlamda var olabildigi, düsünce üretip teklifler sunabildigi veya bunu sivil ve kamusal alanda yasama geçirebildigi, gelir dagiliminin adilce paylastirildigi, sosyal devlet olmanin geregi her vatandasin devlet imkânlarindan esit olarak faydalanabildigi, daha özgür, daha zengin, daha mutlu insanlarin yasadigi bir Türkiye’ye ulasabilmeyi hedefler.” 

Tüzükte sendikanin bu amaca ulasmak için toplusözlesmeli ve grevli kamu çalisanlari sendika yasasi için çalisacagi da vurgulaniyor. Ayrica, özlük haklarini yani sira tüm resmi is ve islemlerde üyelerine yasa ve yönetmeliklere uygun davranilmasini saglamayi, haksizlik yapilmasini engellemeyi amaçlandigi da belirtiliyor. Sendikanin tüzügündeki ilgi çekici bir maddede ise herkesin huzur ve güven içerisinde yasamasi amaci ile can mal güvenliklerinin saglanarak, özgür ve demokratik bir ortamda yasayabilmeleri için faaliyetler yaparak ve bu yönde bilinçli bir toplum olusmasina çalisacagi ifade ediliyor. 

Ayrica dil, din, irk, mezhep ve siyasi düsünce farki gözetmeksizin bütün insanlarin esit biçimde genel emniyet, can ve mal güvenligi hizmetlerinden yararlanmasini ve hür türlü ayricaliklarin ve ayriciliklarin önlenmesi için çalisilmasi da karara baglaniyor. 

Tüzükte kadina karsi pozitif ayrimcilik da yapildigi ad görülüyor ve “üye sendikalarin kadin üye mensuplarinin mesleki faaliyetlerinin kolaylastirilmasina, temel insan hak ve hürriyetlerinden yararlanmalarina yardimci olunacagi belirtiliyor. 

Bunun disinda herkesin firsat esitligi içinde parasiz egitim ve ögretim hakkindan faydalanmasi, insanlarin dil, din, irk, mezhep ve siyasi düsünce farki gözetmeksizin sorumluluk ve haklarini ögrenerek yetismesi, toplumun adalet ve baris içinde yasamasi amaciyla yapilacak her türlü gayret ve çalismalara destek verilmesi, ülkenin çikarlarini zedeleyen her türlü oligarsiye ve vesayet rejimine karsi çikarak, katilimci demokrasiye ulasilmasi, toplumsal meseleler karsisinda sorumluluk bilinci ile düsüncelerini ortaya koymayi, projeler gelistirmeyi ve bu düsüncelerini hayata geçirebilmek için gerekli mücadeleleri yapilmasi da sendikanin kurulus amaçlari arasinda yer aliyor. Tüzükteki amaçlar bölümünde son olarak da sandikanin kamu grev ve siyaset hakkini elde etmeyi amaçladigi kaydediliyor.



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli