Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

Emperyalizme karsi Denizlerin yolunda

Emperyalizme karsi Denizlerin yolunda

68 hareketinin devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan`in 6 Mayis 1972`de idam edilmelerinin 40. yilinda, Van`dan Edirne`ye, Mersin`den Istanbul`a; savaslara, sömürüye ve kapitalizmin

68 hareketinin devrimci gençlik önderlerinden Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan’in 6 Mayis 1972’de idam edilmelerinin 40. yilinda, Van’dan Edirne’ye, Mersin’den Istanbul’a; savaslara, sömürüye ve kapitalizmin doga katliamlarina karsi mücadele eden binlerce genç, Denizlerin yolunda ilerlemeye devam ettiklerini bir kez daha haykiracak.

“Emperyalizme ve savasa karsi yürüyoruz” siariyla 6 Mayis Pazar günü alanlara çikacak olan gençler ne Türkiye’de Kürt halkina karsi ne de Ortadogu’da Arap halklarina karsi “Emperyalizmin taseronu olmayacagiz” diyecek.   

SAVASA KARSI DOLMABAHÇE’YE

Bu yil Istanbul’da gençler, Ortadogu’da tirmandirilmak istenen savas ve Türkiye’nin Suriye’ye müdahale politikalarina karsi çikmak için Dolmabahçe’ye yürüyecek. Parasiz egitim, sinavsiz üniversite, 12 Eylül ürünü olan YÖK’ün kaldirilmasi, 600’ün üzerinde tutuklu ögrencinin serbest birakilmasi, düsünce ve ifade özgürlügü önündeki tüm engellerin kaldirilmasi için yürüyecek olan gençler, hep bir agizdan baris ve kardeslik taleplerini yineleyecek.

Kurtulus Lisesi ögrencileri bu 6 Mayis’ta Kürt gençlerinin anadil talebine sahip çikacaklarini ve disarda emperyalist savaslara karsi barisin cephesini öreceklerini belirterek pazar günü Dolmabahçe’de olacaklarini söyledi. Egitim sisteminin sorunlarinin bu yil kat be kat arttigini hatirlatan gençler, sinavlarin derhal kaldirilmasini talep edeceklerini, 2012’de  5 can alan YGS’nin kaldirilmasini isteyeceklerini söyleyen liseliler, sinavsiz üniversite taleplerini Dolmabahçe’ye tasiyacak.

KARSIYAKA MEZARLIGINA, DENIZLERI ANMAYA

Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan’in idam edilislerinin 40. yil dönümü yaklasirken Ankara gençligi de hem Denizlerin mücadelesini anlatmak hem de 6 Mayis günü kitlesel bir anma yapmak için çalismalarini sürdürüyor. Konuyla ilgili görüstügümüz Genç-IMO Konsey üyesi Emrah Alp, Denizlerin halk tarafindan bu kadar sahiplenilmesinin sebebinin onlarin halkin talepleri üzerinden yürüttükleri mücadele oldugunu ve bugün Denizlerin mücadelesini devam ettirmenin yolunun da ayni kararliliktan geçtigini söyledi. Alp, son dönemde “çilgin projeler”iyle dogayi tamamen talana açan AKP politikalarina karsi gelecegin mühendisleri olarak “3. bogaz köprüsünün degil, devrimci gençlik köprüsünün mühendisleri olacagiz” dedi.

Siyasal Bilimler Fakültesi Dayanisma Dernegi (SBF-DER) Baskani Arda Hatipoglu da, dernek olarak iki gün önce “Mahirlerden, Denizlerden Bugüne Ögrenci Hareketi” adli panel düzenlediklerini ve 6 Mayis’ta da en kitlesel biçimde Karsiyaka Mezarliginda olacaklarini bildirdi. Mamak Ilçe ÖTK Baskan Yardimcisi Evrim Sanci da, “Denizlerin isimlerini duymak bile liselilerde bir heyecan yaratiyor. Onlarin 68’de üniversitelerde baslattiklari mücadeleyi bugün liselerde sürdürmeliyiz” diye konustu.

TERMIK SANTRALLERE KARSI 6 MAYIS’A

Izmir’de 6 Mayis, Aliaga’daki termik santral planlarina karsi “1 Milyon Izmirli Termik Santrale Karsi” platformunun Aliaga’daki büyük bulusmasiyla birlestirilecek. Izmirli gençler için bu 6 Mayis, emperyalizm ve savas karsisinda tutum alma ve çevre mücadelesini yükseltmek olacak. Yasadiklari yerlerde doganin talan edilmesine karsi 6 Mayis’ta olacak gençler, “Insana, topraga ve suya özgürlük” sloganiyla Aliaga’da Denizleri anacak.

3 FIDAN ESKISEHIR’DE DE ANILACAK

Kürecik’e kurulan NATO Radar Üssü, Arap halk ayaklanmalari, Ortadogu’ya emperyalist müdahaleler ve Suriye sorunununu tartisan gençler Eskisehir’de de 6 Mayis’a hazirlaniyor.

Denizlerin idam sehpasinda haykirdiklari “Yasasin Türk ve Kürt halklarinin kardesligi” sloganinin önemini vurgulayan Eskisehirli gençler, katledilislerinin üzerinden 40 yil geçmesine ragmen ugruna mücadele ettikleri, ölümü göze aldiklari taleplerin hâlâ güncelligini korudugunu söylüyor.

Eskisehirli gençler, 6 Mayis günü saat 15:00’te Emek Partisi Eskisehir il binasinda Aydin Çubukçu tarafinda hazirlanan “Firtinanin Çocuklari” adli belgeselin gösterimini yapacak.  Belgesel gösteriminin hemen ardindan ise saat 17.00’de Hamamyolu eski Yapikredi önünden Adalar MIGROS önüne kadar yapilacak yürüyüsle Deniz Gezmis, Yusuf Aslan ve Hüseyin Inan anilacak.

BARIS, KARDESLIK, ANADILDE EGITIM

Kürt gençligi için bu 6 Mayis yine baris ve kardeslik sesinin yükselecegini bir gün olacak. “Ölmek ve öldürmek” istemediklerini haykiracak olan Kürt gençleri birçok kentte Denizleri anacak. Dersim’de de baris talebini 6 Mayis’a tasiyacaklarini söyleyen üniversite ögrencisi Bahoz Güzel, üniversitelerdeki yogun baskiya da dikkat çekti. Güzel, 6 Mayis’ta parasiz egitim ve YÖK’ün dagitilmasi talepleriyle alanda olacaklarini söyledi.

Antep’te hem üniversitede okuyan hem de çalisan Mustafa Korkmaz, 6 Mayis 1972’de üç gencin idam edilmesindeki amacin halka ve gençlige korku vermek oldugunu belirtti. Anadilde egitimin önündeki tüm engellerin kaldirilmasi gerektigini belirten Korkmaz, anadilin en insani hak oldugunu ve bu hak için bölge gençligi olarak sonunda kadar mücadele edeceklerini vurguladi. (Istanbul/EVRENSEL)


DENIZ OLMAK SINIFA BAGLANMAKTIR

Beyar Özalp (Van YYÜ Edebiyat Toplulugu Baskani):
Bugün için Deniz olmak sadece  Denizlerin  fotograflarinin basili oldugu t-shirt, sapka vb. aksesuarlar giymek degildir. Deniz olmak isçi sinifina baglanmaktir. Onlar gibi fabrikalarda, atölyelerde, meydanlarda isçi sinifinin yaninda olmaktir.
Deniz olmak ezilen tüm halklarin yaninda mücadele etmektir. 6 Mayis’ta Denizlerin yasini tutmak için degil onlarin mücadelelerinin 40 yildir sürdügünü ve sürecegini göstermek için alanlarda olacagiz.
6 Mayis’ta  Kürt sorununun demokratik çözümü, anadilde egitim hakki ve tutuklu ögrencilere özgürlük için alanlarda olacagiz.


TALEPLERI GEÇERLILIGINI KORUYOR

Güven Gerçek (Emek Partisi Istanbul Il Baskani):
6 Mayis Denizlerin idamlarinin 40. yildönümü. 40. yilinda Denizler hâlâ milyonlarin yüreginde yasiyor ve Türkiye halki  büyük bir özlem duyuyor. 68 kusaginin önderleri olan 3 fidan, emperyalizme karsi çikti, bagimsizlik ve demokrasi istedi. Idamlari hukuksuzdu ve bugün hâlâ Denizlerin ileri sürdükleri talepler geçerliligini koruyor. Emperyalizme karsi mücadele önemini koruyor. Denizlerin son sözleri olan “Yasasin  halklarin kardesiligi” siari bugün Türkiye gençliginin özlemidir. Gençler bir seyi çok iyi anlamalidir; isçi sinifi mücadelesiyle birlesmek ve onunla yol almak ihtiyaçtir. Denizleri yine her yerde kitlesel anacagiz. Onlar Türkiye isçi sinifinin, emekçilerinin ve gençlerinin bagimsizlik ve sosyalizm kavgasinda yasamaya devam edecek.


MIRASLARI AYDINLANMA NOKTAMIZDIR

Mustafa Köz (Türkiye Yazarlar Sendikasi Baskani):
Yillarin, 40 yillik devrimci birikimini çogalttigini görüyoruz. O yil 6 Mayis’ta bir ülkenin sosyalist tarihine 3 idamla set vuracagini düsünenler, bugün gelinen noktada hiç de böyle olmadigini görmüstür. Siyasal iktidarlarin yargilarinin degismedigini biliyoruz. O yildan bugüne hükümetler degismistir ancak siyasal zihniyet asla degismemistir. Buna karsi 3 devrimcinin asilmasi devrimcilerin siyasal direnme noktalarini bilemis ve çogaltmistir. Bugün devrimci gelenek, bugünün gençligiyle Denizlerden aldiklari mirasla yeryüzünü daha da isitmak için önemli bir aydinlanma noktasidir. Türkiye gençliginin bu bilinçle davranacagina inancim sonsuzdur.


HER YERDE ANILACAKLAR

ISTANBUL
6 Mayis – Galatasaray Lisesi önünden Dolmabahçe’ye yürüyüs – Saat: 15.00
Saat 16.00 – Dolmabahçe’de anma etkinligi
ANKARA
6 Mayis – Karsiyaka Mezarligi 2 Nolu Kapi – Saat. 12.00
IZMIR
6 Mayis – Aliaga – Saat: 13.00
ESKISEHIR
6 Mayis - Hamam Yolu Yapi Kredi önünden Adalar Migros önüne yürüyüs – Saat: 17.00
BURSA
Mahfel Parki önünden Orhangazi Parki’na yürüyüs – Saat: 18.00
ANTALYA
6 Mayis - Aptomus Heykeli önü – Saat: 14.30
ELAZIG
5 Mayis - Söylesi - Saat: 16.00
6 Mayis - Hozat Garaji - Basin Açiklamasi - Saat: 14:00
DERSIM MERKEZ
6 Mayis – Yürüyüs -  Saat: 18:00
Pertek
6 Mayis - Anma Etkinligi
Ovacik
7 Mayis - Anma Etkinligi - Saat: 18:00
ARDAHAN
10 Mayis – Panel
ERZINCAN
8 Mayis – Söylesi
VAN
5 Mayis - Anma Etkinligi –
 6 Mayis - Sanat Sokaginda Basin Açiklamasi
ANTEP
5 Mayis EMEP Il Binasinda Söylesi - Saat: 14:00
Kirkayak Parkindan Yesilsu’ya Yürüyüs - Saat: 16:00
AMED
6 Mayis - Basin Açiklamasi: Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Önü -  Saat: 12:00 - 14:00 arasi - Dicle Üniversitesi - Belgesel Gösterimi
MALATYA
6 Mayis - Kiz Meslek Lisesi’nden Soykan Parki’na Yürüyüs
ADIYAMAN
6 Mayis - Demokrasi Parki’nda Basin Açiklamasi Saat: 14:00
URFA
Birecik: Katre Kafe’de Anma Etkinligi Saat: 10:00    



  • Salı 17.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli