"Kony2012" kampanyasi sürüyor. Konu ile ilgili ikinci video hazirlanirken, Afrika`nin zengin dogal kaynaklarini ele geçirmek için silahli çatismalarin ve yoksullugun kurbani olmus çocuklar bahane ediliyor.
Kuzeyinde "Arap Bahari" olarak adlandirilan gelismelerin ardindan, Afrika kitasinin zengin dogal kaynaklar içeren diger ülkelerinde de yakin bir zamanda trajik gelismeler yasanacagi görülüyor.
Sosyal medyada hizla yayilarak tiklanma rekorlari kiran, sonuncusu geçtigimiz gün yayimlanan 2 adet video ile son bir ay içinde hizlanan bir kampanya, "Kony2012", sömürge dönemi Ingiliz edebiyatçisi Rudyard Kipling`in "Beyaz adamin yükü" siirini hatirlatircasina, "kara kita"nin insanlarina "yardim" çagrisi kilifiyla Batili ülkelerin sömürgeci planlarini gizliyor.
Görünmez Çocuklar (Invisible Children) adli ABD merkezli bir örgüt, Uganda`da ortaya çikarak daha sonra Güney Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Orta Afrika Cumhuriyeti`ne yayilan, çocuklari kaçirarak ordu olusturan "Tanrinin Direnis Ordusu" LRA`ya dikkat çeken ilk videoyu geçtigimiz Mart ayinda yayimladi. Kisa bir sürede neredeyse 100 milyon kisi tarafindan izlenen ilk video ve geçtigimiz gün yayimlanan ikincisi, LRA`nin lideri Joseph Kony`yi, Uganda`da çocuklara karsi isledigi suçlar nedeniyle basta ABD olmak üzere Bati`da ülkeye dönük askeri müdahale çagrilarinin gerekçesi haline getiriyor.
"Koruma Sorumlulugu" olarak bilinen R2P (Responsibility to Protect) adli, emperyalizmin yeni müdahale biçimi, Libya`nin ve yine bu bahane kullanilarak tehdit edilen Suriye`nin ardindan, elini Afrika`ya uzatiyor.
Bölge militarize ediliyor
Görünmez Çocuklar Örgütü tarafindan hazirlanip, Afrika’da yasanan çocuk istismarina, çocuklardan silahli ordu kurulmasi, cinayet, tecavüz, seks köleligi ve iskence gibi suçlara dikkat çekmek amaciyla hazirlandigi iddiasiyla sosyal paylasim siteleri araciligiyla Joseph Kony’ye karsi baslatilan kampanya, geldigi nokta itibari ile endiselere yol açiyor. Kampanya, basta ABD olmak üzere emperyalist devletlerin bölgeye müdahalesinin araci haline dönüsme emareleri gösteriyor.
Dünya çapinda internet üzerinden baslatilan kampanya kapsaminda yayimlanan ilk videonun hemen ardindan, ABD Temsilciler Meclisi`nde, bölgedeki askeri güçlerin genisletilmesi yönünde 100 imzali bir tasari sunuldu. Afrika Birligi, Joseph Kony’yi yakalamak için bölgeye 5 bin asker gönderecegini açikladi. AB ise LRA`ya karsi askeri operasyon için 12 milyon dolarlik bir katkida bulunacagini açikladi.
Kony2012 kampanyasinin ilk videosunda da, ABD Baskani Barack Obama’nin geçtigimiz Ekim ayinda Kony’nin yakalanmasi için 100 kisilik özel bir birligin görevlendirilerek bölgeye gönderilecegini bildirdigi mektubun alkislandigi bir sahne yer aliyor.
Bölgenin dogal kaynaklari sömürgecileri istahlandiriyor
LRA`nin, ortaya ilk çiktigi 1987 yilindan bugüne kadar geçen zamanda isledigi suçlarin neden ancak simdi ilgi uyandirdigi ve adi geçen diger ülkelere yayilmis halde sadece 300 üyesi kaldigi bilinen LRA ile neden simdi savasma karari alindigi sorularinin cevabi, bölgenin dogal kaynaklarinin son derece zengin olmasi.
Avrupa Komisyonu tarafindan 2010 yilinda yayimlanan "AB için kritik hammaddeler" baslikli bir rapor, AB düzeyinde 14 hammaddenin "kritik" öneme sahip oldugunu belirlerken, bunlarin önümüzdeki 10 yil içinde temin edilmesinde güçlüklerin ortaya çikacagi öngörüldü. Bu hammaddeler arasinda en acil olarak, tantal, kobalt, niyobyum ve tungsten tanimlandi. Bu maddeler arasinda antimon, berilyum, kobalt, fluorspar, galyum, grafit, magnezyum, germanyum, indiyum, niobiyum, platin, tantal ve tungsten yer aliyor. Bu metaller agirlikli olarak Çin, Rusya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Brezilya`nin elinde bulunuyor. AB raporu ayrica, bu hammaddeleri elinde bulunduran ülkelerdeki siyasi istikrarsizliktan AB ülkelerinin olumsuz etkilendigini vurguluyordu.
ABD Enerji Bakanligi da 2010 tarihli "Kritik Maden Stratejisi" raporunda, tantal, kobalt, niyobyum, ve tungstenin stratejik önemini, tipki AB Komisyonu raporunda oldugu gibi tanimladi.
ABD Savunma Bakanligi Pentagon`un 1980 tarihli bir raporunda ise, Zaire`de (Kongo`nun eski adi) yasanan isyanci ayaklanmalarinin, ülkede çikarilan kobalt, titanyum, krom, tantal, berilyum, ve nikel açisindan dünyada büyük bir kitlik yasanmasina, fiyatlarin yükselmesine neden oldugu açiklandi. Yine 1982 tarihli bir baska belge olan, ABD Kongresi Bütçe Ofisi`nin hazirladigi "Kobalt: Stratejik maden için politika seçenekleri" baslikli raporda, Zaire`nin (Kongo`nun eski adi) güneydogusundan Zambiya`nin kuzeyine uzanan alanda, havacilik ve silah sanayi için kritik önemde olan kobaltin dünya rezervlerinin yüzde 64`ünün yer aldigi bildiriliyordu.
En "zengin" ama en fakir Afrika...
Bugünün Demokratik Kongo Cumhuriyeti, islenmemis ham mineral rezervleri 24 trilyon dolar oldugu, dünya elmas rezervlerinin yüzde 30`unu barindirdigi halde kisi basina milli geliri en düsük ikinci ülke. Yakin zamanda kesfedilen zengin petrol rezervleri nedeniyle Batili ülkelerin ilgisini çeken Uganda`da halk, bu dogal zenginligine ragmen yoksulluk içinde.
LRA lideri Joseph Kony`nin yakalanmasi için bu derece ilgili davranan ABD ve AB`nin gerçek niyeti ise, bölgenin dogal kaynaklarinin sahipligi için hegemonya mücadelesi... Afrika’da yasanan kuraklik ve açligin disinda bir de silahli çatismalarin kurbani haline dönüsen çocuklar, bugün bir de Batinin bölgeye dönük müdahalesinin araci haline dönüsmüs durumda.
(soL - Dis Haberler)