Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

En büyük engelli saray!

En büyük engelli saray!

Çaglayan`a Avrupa`nin en büyük adalet sarayi yapilirken engelliler unutulmus. Engelli vatandaslar ve avukatlar binaya ancak yardimla girip çikabiliyor.

Imran Eksioglu, geçirdigi beyin ameliyatinin ardindan tekerlekli sandalye kullanmaya basladi. Bir durusmaya katilmak için gittigi Istanbul Adliye Sarayi’na vatandaslarin yardimiyla girebildi. Çikarken de sandalyesiyle birlikte merdivenlerden yuvarlandi. O sirada bir görme özürlü avukat da binadan ayrilirken kendisine yardimci olacak birini ariyordu. Avrupa’nin en büyük adliye sarayi olmasiyla iftihar edilen Çaglayan’daki Istanbul Adliye Sarayi’nda engelli vatandaslarin unutuldugu ortaya çikti.
Istanbul Avrupa yakasindaki birçok adliyenin tasinmasiyla önemli dava ve sorusturmalara ev sahipligi yapan Istanbul Adalet Sarayi’nin mimari yapisinda, engellilere yönelik düzenleme olmamasi, engelli vatandaslar, avukatlar ve adliye personeline zorluk yasatiyor.
ABD’de yasayan ve bir durusmaya katilmak için adliyeye gelen 47 yasindaki Imran Eksioglu, beyin ameliyati geçirdigini ve 3,5 aydir tekerlekli sandalye kullanmak zorunda kaldigini belirterek, adliyeden çikarken tekerlekli sandalyesiyle yere düstügünü söyledi. Vatandaslarin yardimiyla merdivenlerden inebilen Eksioglu saskindi: “Içeride merdivenler iç içe. Bir merdiven iptal edilerek engellilere ayrilabilir. Disari çikinca insanlar sag olsunlar yardim ettiler. Ben 25 senedir Amerika’da yasiyorum, burada çok güzel bir adalet sarayi yapmislar ama engellilerin Türkiye’de hiçbir hakki yok.”
Görme engelli avukat Mahmut Günday da asansörleri kullanirken çok zorluk yasadigini belirterek “Sesli uyari sistemi yok. Hangi kata geldigimizi bilmiyoruz” dedi.
Görme engelli avukat Esber Yagmurdereli de ayni sorundan mustaripti. Kent kültürüne atifta bulunan Yagmurdereli, “Engellilerin rahatça girip çikabilecekleri kapilarin, egimlerin, onlara uygun düzenlemenin yapilmamis olmasi tamamen bir demokrasi kültürü meselesidir” dedi. Gazetecilerin, “Asansörü rahat kullanabildiniz mi?” diye sordugu Yagmurdereli, tek basina gelmis olsa asansörleri uyari sistemi olmadigi için kullanamayacagini ifade etti. 

Durusma salonuna rötus
Avukat Taylan Tanay da, daha önce bu binadaki durusma salonlarinin tekerlekli sandalye kullanan engelli vatandaslarin geçis yapamayacagi sekilde düzenlendigini ve bu konuda basvuru yaparak projeyi tekrar degistirttiklerini anlatti. Tanay, “Ama ne yazik ki adliye hâlâ engellilerin adalete erisimi konusunda ciddi problemler olusturuyor. Burada bir engellinin durusma takip etmesi veya bir sorununu dile getirmesi mümkün görünmüyor. Istanbul Çagdas Hukukçular Dernegi olarak da Istanbul Bassavciligi’na basvurup bu kötü durumun giderilmesini isteyecegiz” dedi. 

Metrobüs duraginda da engelli asansörü yok
Temmuz ayinda açilan adliyeye geliste yaygin kullanilan metrobüslerde de engelli vatandaslar büyük zorluklar yasiyor. Çaglayan Duragi’nda engelli rampasi ve asansörü bulunmuyor. Üstelik çocuklu aileler ve yaslilar da üst geçide çikip inmekte zorlaniyor.



  • Cuma 18.3 ° / 8.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17.9 ° / 5.1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 8.8 ° / 6.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı