Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

En çok alevi soykirimi ben yaptim krizi

En çok alevi soykirimi ben yaptim krizi

Hürriyet`in yaptigi habere göre Meclis Darbeleri Arastirma Komisyonu Baskani Nimet Bas`in gündeme getirdigi eski vali ve emniyet genel müdürü Refet Küçüktiryaki`nin mektubu krize yol açti.

Meclis Darbeleri Arastirma Komisyonu Baskani Nimet Bas’in, “ Kenan Evren’in resmi arsivinde tutulan Cumhurbaskanligi belgelerinden okuyorum” diyerek gündeme getirdigi, eski vali ve emniyet genel müdürü Refet Küçüktiryaki’nin mektubu krize yol açti.

AKLI BASINDA VALIYDI 
Küçüktiryaki’nin, “benim degil” diyerek itiraz ettigi Alevi katliami iddialarinin yer aldigi mektuba bir itiraz da, mektupta adi geçen AK Partili eski Içisleri Bakani Abdülkadir Aksu’dan geldi. Aksu, Küçüktiryaki’yi tanidigini belirterek, “Bearber çalistim, çok akli basinda bir valiydi” dedi ve söyle konustu: 

HIÇBIR AYRIM YAPMADIM 
“Ben yillarca birçok yerde görev yaptim. Ne parti, ne etnik ne kimlik hiçkimseye hiçbir ayrim yapmadim. Görev yaptigim her yerden de çok güzel anilarla ayrildim. Ben onun da böyle bir sey yazdigina inanmiyorum. Zaten haberlerden okudugum kadariyla kendisi de ben yazmadim diyor. Böyle sey olur mu? Bu olacak is degil. Çok saçma. Deli saçmasi. Akilla mantikla bir ilgisi olmayan bir sey. Cevap vermeye bile gerek duymuyorum.” 

ISTE O MEKTUP 
Komisyon Baskani Bas, Küçüktiryaki’yi dinledikleri oturumda, “7 Ekim 1980 tarihinde Cumhurbaskanliga makamina ulasan ama sizin altinda imzaniz olan bir belgeyi okumak istiyorum” diyerek, sunlari söylemisti: 

“Sizin kendi ifadeleriniz: “Beni Emniyet Genel Müdürü yapan Basbakan Süleyman Demirel degildir. Ben, beni kesfeden Amerikan Hükûmetinin Ankara temsilcilerince tavsiye üzerine bu göreve atandim.Türkiye ’de ilk defa resmî olarak Alevi-Kizilbas soykirimini devlet adina baslatan benim. 1976 yilinin Ocak ayinda Malatya Beylerderesi olayindan sonra, Malatya il merkezindeki 40 bin Alevi Kizilbas’a kan kusturdum. Yavuz Sultan Selim’den sonra en büyük Alevi Kizilbas düsmani benim, bunu ispat ettim ve ispat etmeye de devam edecegim. 

Ben, Beylerderesi olaylari sirasinda yanimda Malatya Il Jandarma Komutani Albay oldugu hâlde “Malatya’daki tüm Alevi-Kizilbas köyleri ortadan kaldirilmali.” dedim. Benim sözlerimi Mayis 76 tarihli “Halkin Kurtulusu” adli dergi apaçik yazdi. Su anda Emniyet Genel Müdürüyüm. 76 yilinda ben Malatya’da Valiyken Malatya Emniyet Müdürü olan “ki o da en az benim kadar Alevi-Kizilbas kasabidir.” diyorsunuz -parantez içinde veriyorum- Abdülkadir Aksu’yu bu arada yardimcim yaptim. Ankara’da Alevi-Kizilbaslarin oturdugu “Kurtarilmis Bölge” adli semtlere kan kusturan Resat Akkaya’yi Ankara Emniyet Müdür yapan benim. Sikiyönetim komutaninin emriyle görevden alindi. Zannedilmesin ki, pasivize oldu, gölgede kalarak gerçek Ankara Emniyet Müdürü yine o olacaktir. Beni hiçbir kuvvet yerimden söküp atamaz, ne Basbakan ne Cumhurbaskani ne de bir baskasi. 1981 seçimlerinde Adalet Partisinden Malatya milletvekili adayiyim. Beni silah kaçakçiligiyla suçlayanlara sunu söylemek isterim ki: Ben, Bulgaristan üzerinden gelen komünist silahlarla Alevi kasapligi yürütmüs adamim. 

Refet Küçüktiryaki/Emniyet Genel Müdürü.” 

Küçüktiryaki de, “Hiç birisinden haberim yok ve bu mektup da benim degil. Ben Eskisehirliyim, bizim Eskisehir’de böyle sey yoktur, Alevi- Sünni hikâyesi yoktur” diye yanit verdi.



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli