Engelliler, Engelli Yakinlari ve STK’lar
Ülkemizde son yillarda Engellilerle ilgili kurulmus STK’larin sayisinda artis oldugunu, toplumda hissedilir düzeyde görmekteyiz. Ilçemizde ise 2009 yilinda 4 engelli dernegi kurulmus toplamda 5 engelli dernegi faaliyet göstermektedir. Gönüllülük esasiyla kurulan ve çalisan Dernekler unutulmamalidir ki, kurulus felsefesine hizmet ettigi sürece basarili olabilirler.
Engelli STK’larimizin ortak noktasi Engelli kavrami olmalidir. Zaman zaman olusan tabela takintisini ve bir yerlere mesaj gönderme stratejilerini bir tarafa birakip ortak stratejik faaliyet alanlari olusturarak yapilacak çalismalarda ortak amaca hizmet edilmelidir.
Öncelikle Engelli derneklerimiz ortak amaca hizmet edebilmeleri için; ortak hareket edebilme kültürüne erismelidirler. Bu dogrultuda olusturulacak bir üst çati merkezi sayesinde engelli çalismalarina ivme kazandirabilirler. Engelli çalismalarinda, bu merkez vasitasiyla tüm faaliyet alanlarina ve toplumsal tüm çalismalara yön verebilirler. Böylelikle tabela dernekciliginden çok, Engellilerimizin ve ailelerinin faydalanacagi hak temelli ortak kararlar alacaklari güçlü bir yapinin tesisine vesile olacaklari gibi, kamuoyu nazarinda güçlü bir profil görüntüsüne de sahip olacaklardir.
Derneklerimizin Amaci ve faaliyet alani, Engelli ve Engelli yakinlarinin bir araya gelerek mevcut sorunlarinin yönlendirilmesi ve çözüm odakli bir yapi olusturulmasi için çalismak olmalidir. Dolayisiyla Engelli derneklerimiz politize olmadan, her bireye, her kuruma ve tüm kuruluslara ortak mesafede yer alarak tüm kisi, kurum ve kuruluslari Engelli çalismalarina destek veren bir yapiya yönlendirmelidirler.
Günümüzde engelliler konusu dünyanin öncelikli konulari arasinda yer almaya baslamistir. Bu baglamda yeterli olmasa da Hükümetin son yillarda yapmis oldugu çalismalar ve Engelliler özelinde gelisen hizmetler bütününü iyi analiz ederek aksayan ve eksik görülen yönleri siyasi kaygilari bir tarafa birakarak Derneklerimiz bu çalismalarin daha ileriye nasil götürülebilecegi yönünde fikirler sunmali ve yeni söylemler gelistirmelidir.
Elestiri yapmak mutlaka hakkimiz ancak sirf elestiri olsun diye yada süreci tikamak yerine elestirilerimize alternaf teklifler sunarak çözüm odakli yaklasimimiz mutlak suretle unutmayiniz ki, çalismalarin yönünü ve hizini pozitif yönde etkileyecektir.
Dolayisiyla Engelli Dernekleri toplumun her kesimiyle oldugu gibi sehri yöneten yöneticilerle gerekli tüm iletisim kanallarini iyi kullanmali, dernek çalismalarinda ve engelli çalismalarinda genel, idari ve yerel yöneticilere yol göstererek çalismalara katki saglamali, yardimci olmalidir. Çünkü Engellilerin beklentilerini, sikintilarini ve çözüm yollarini en iyi analiz edecek olan kesim Engelli ve Engelli yakinlaridir.
Engelli Derneklerimiz çalismalarini faaliyet alanlarini Engelli bireyler için sürdürülebilir ve paylasimci bir ruhla, yorulmadan ve üsenmeden halisane bir niyetle Engelli çalismalarina ivme kazandirtmalidirlar. Bu niyetle yapilacak çalismalarin kapsami genisletilmeli ilgili mercilere yapilacak istek ve talepler sabirla iletilerek, Engellilerin faydasina olacak her talebi israrla ve sürekli takip etmelidirler.
Ilçemizde Engelliler ile ilgili çalisma yapan onun üzerinde kurum ve kurulus var. Engelli Dernekleri, Rehabilitasyon Merkezler, Engelli Koordinasyon Merkezi, Isem Esenler Subesi, RAM ve Siyasi Partilerin Engelliler Komisyonlari bu yapilarin hepsi Engellilere hizmet saglayan ve bir sekilde hizmet üreten kuruluslardir.
Engellilerimizin birikmis çözüm bekleyen onlarca sorunu varken, neden bu kurumlar bir araya gelerek bilinçalti bilinç üstü hiç fark etmez tüm kaygilari bir tarafa birakarak Dezavantajli grup olarak ifade edilen Engelli vatandaslarimizin egitime kazandirilmasi egitilenlere is olanagi saglanmasi, Engellilerin sanatta, sporda, sosyal hayatta hayatin her alaninda var olabilmeleri için çabalamazlar anlamis degilim.
Engelli Haklarinin Evrensel normlar statüsüne alinarak devletlere bu alanda ciddi görev ve sorumluluklar yüklendigi bir süreçte Engelli bireylerin, engel türü ve derecesi ne olursa olsun insan onuruna yarasir bir hayat sürdürme ve onurlu bir vatandas sifatiyla toplumda hak ettigi yeri almalari için neler yapiyoruz?
Eksik gedik uygulamalar fayda vermese de en azindan engelli çalismalarina zarar verilmesinin önüne geçilmelidir. Yapilacak çalismalar mutlak suretle fayda fonksiyonu dikkate alinarak yapilmalidir. Biliniz ki Popülist yaklasimlar günü kurtarma eylemleri olacagindan kanaatimce Engelliye ve Engelli ailelerine fayda saglamayacaktir.
Engellilere yönelik yapilmasi gereken çalismalar;
1- Öncelikle kapsamli ve net bir veri tabani olusturulmalidir.
2- Engelli bireyleri mutlak suretle egitime yönlendirmeli ve takip mekanizmasi kurulmalidir.
3- Meslek edindirme kurslari, Atölye çalismalari ve is okullari açilmalidir.
4- Engelli ve yakinlari için Danisma Merkezleri kurularak, Avukat, psikolog, sosyologlardan Sosyal destek, Hukuki ve bireysel danismanlik hizmeti saglanarak Rehberlik hizmeti saglanmalidir. Teshis dogru yapilirsa bilgi kirliligi önlenmis olur.
5- Engelli ve ailelerine yönelik egitim ve bilgilendirme toplantilari düzenlenmeli ve ayni paralelde Toplumun engellilige ve engellilere yönelik duyarliligini artirmak için Farkindalik Çalismalari organize ederek Engellilerin yasadiklari güçlükleri ve zorluklari daha iyi anlasilmasi için Empati yapilmasi saglanmalidir.
6- Eskam bünyesinde Engelliler için is ve istihdam hizmeti sunacak aktif bir birim olusturulmalidir.
7- Engelliler için Sanat-kültür, spor-sosyal etkinlik ve el becerileri gibi hizmetlerin yani sira Engellilerin toplumun ayrilmaz bir parçasi oldugu hissiyati için çalismalar üretilmelidir.
Vs. vs. siralamayi çogaltabiliriz. Önemli olan içten ve samimi bir irade ortaya konmasidir.
Saygi Sevgi ve Hürmetlerimle
Ahmet KURT