Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Engelliler Olarak Adalet Istiyoruz.

Engelliler Olarak Adalet Istiyoruz.

10?16 Mayis Engelliler Haftasi etkinlikleri kapsaminda konusan Ortopedik Engelliler Baskani Ayse Özhan ?Saymakla bitmeyen birçok eksigimiz var. Yöneticilik biraz sanat, biraz bilim ve adalet gerektirir. Biz engelliler olarak adalet istiyoruz? dedi.

Özay Sali/Gazete Esenler

Engelliler Olarak Adalet Istiyoruz.
10–16 Mayis Engelliler Haftasi etkinlikleri kapsaminda konusan Ortopedik Engelliler Baskani Ayse Özhan “Saymakla bitmeyen birçok eksigimiz var. Yöneticilik biraz sanat, biraz bilim ve adalet gerektirir. Biz engelliler olarak adalet istiyoruz” dedi.

Esenler’de 10–16 Mayis Engelliler Haftasi etkinlikleri kapsaminda ilk etkinlik 08 Mayis Çarsamba günü Esenler Cumhuriyet Meydani’nda 10 Mayis Cuma günü temsili askerlik yapacak engellilerin kina gecesiyle basladi.

10 Mayis Cuma günü ise Engelliler Haftasi etkinlikleri çerçevesinde Davutpasa Caddesi sonunda yürüyüs için kortej olusturuldu. Zihinsel Engellilerin Mehteran takimi esliginde Cumhuriyet Meydani’na kadar kortej yürüdü. Kortejde bulunan engelli dernek üyelerinin tasidiklari dövizler günün önemini belirten içerikteydi:

 

Tasinan dövizler

“Engelliler bir toplumun aynasidir. Tohum topraga engelli topluma emanettir. Asil engelli bizi görmeyenlerdir. Engelli olmak suç degil, onlara acimak suçtur. Bize engel olmayin iyi yasami herkes hak ediyor. Bir dakika yerime geçer misiniz? Bugün sagliklisin ama yarin? Yapacaklarim sinirli ama ufkum genis. Engelli ne demek sen de ögren, yürümek ne demek engelliden ögren. En büyük engel sevgisizliktir…”
 
Esenler’in tüm Engelli Dernek Baskanlari Atatürk anitina birlikte çelenk sundular. Saygi durusu yapildi. Ardindan Neyir Turhan Ilkögretim Okulu Müzik Ögretmeni Turgay Beyhan yönetiminde hep birlikte istiklal marsi okundu.

 

Engin Can Güre Ilkögretim Okulu Ögretmeni Nilüfer Inan’in sunumunda Engelliler Haftasi programina geçildi ve engelli dernekleri baskanlari günün anlam ve önemine vurgu yapan konusmalar yaptilar.


 “Engellilere bir günde degil 365 günde sahip çikmaliyiz.”

Zihinsel Engelliler Baskani Haci Ali Simsek; ”Bugün 156 ülkede ayni günde hep birlikte Engelliler Haftasi kutlaniyor. Esenler’de de bugün dolu dolu geçiyor. Engelliler ve engelli aileleri gerçekten verilen destekler ve sunulan imkânlarla güzel organizasyonlar gerçeklestiriyor. Biz bu organizasyonlarimiza devam edecegiz. Bu konuda bize destek olanlari güzel seyler için çalisanlari alkislariz ve onure ederiz. Ama engellilere bir günde degil 365 günde sahip çikmaliyiz.”
 
Hala çok eksiklerimiz var

Ortopedik Engelliler Baskani Ayse Özhan; ”Bugün engelli bireylerin bayramidir. Ancak gerçekten böylemidir. Bugün birçok engelli okullarinda ve çalistiklari is yerlerinde, bu bayramda aramiza katilamiyorlar. Bugünün öneminin farkina varamiyorlar. Peki biz burada toplanip neyi kutluyoruz. Hala çok eksiklerimiz var. Örnegin alt geçitte otobüs duragi var engelliler için merdiven ve asansör yok. Engelli rampalari yok. Saymakla bitmeyen birçok eksigimiz var. Yöneticilik biraz sanat, biraz bilim ve adalet gerektirir. Biz engelliler olarak adalet istiyoruz. Sosyal haklardan geregince ve hak ettigimiz ölçüde faydalanmak istiyoruz. Bugün ülkemizde 8,5 milyon engelli var büyük bir kitle. Bizde gelismis ülkelerdeki gibi engellilerin hayatini kolaylastiracak faktörlerin ülkemizde gerçeklesmesini istiyoruz. Daha iç açici konusmalar yapmak isterdik, yinede engelliler günümüz kutlu olsun. Gelecekte daha iyi kutlama yapa bilmeyi umut ediyoruz.”
 
Otistik Çocuklar Egitim Dernegi Baskani Bekir Sagiz; ”Bugün bu mutlu günde bu meydanda toplaniyorsak iyi bir seylerin altina imza atmisiz demektir. Kisa zamanda engelliler adina Esenlerde birçok çalismalar yapildi. Dernekler olarak bütün engelli derneklerimiz üslerine düsen görevi yerine getirmek için ugrastilar. Bize bu imkânlari saglayan destek sunan herkese tesekkür ederiz.


 

 

 

 

 

 

Fiziki sartlarin yöneticiler tarafindan düzeltilmesi gerekiyor
Görme Engelliler Dernegi Baskani Ali Urlu; “Engelliler adina çok önemli bir haftadayiz. Ancak engelliler adina erise bilirlik ve konusa bilirlik konusunda çok eksiklerimiz var. Tüm toplum bu eksikliklerle yasiyor. Biz görme engelliler bastonla yürüyoruz bir bakiyoruz direge çarpiyoruz. Bu fiziki sartlarin yöneticiler tarafindan düzeltilmesi gerekiyor. Engelliyi koruyan kanunlar var ancak bu kanunlarda sakli duruyor.”


 Bir ömür engellilerin sorunlarini çözmek için çalismaliyiz
Dernek baskanlarindan sonra son konusmayi Esenler Ilçe Kaymakami Nazim Madenoglu yapti.  Madenoglu konusmasinda, ”Bir Engelliler Haftasi’ni daha hep birlikte kutluyoruz hepiniz hos geldiniz. Tüm dünyada oldugu gibi Esenlerde de engelliler haftasini en güzel bir sekilde açmis bulunuyoruz. Engelliler Haftasi kutlanmasi çok güzel ama dernek baskanlarinin ifade ettikleri üzere bir gün degil 365 gün, bir hafta degil 52 hafta, bir yil degil. Bir ömür engellilerin sorunlarini çözmek için çalismaliyiz. Çünkü beraber yasamak zorundayiz. Bir günlük kutlamalarla görevlerimizi yaptigimizda söyleyemeyiz. Engelliler için çok seyler yapiliyor. Ancak bu yapilanlar asla ve kata yeterli degildir. Daha isin basindayiz. Mesele en basta egitimle çözüle bilir. Akraba evliligi gebelik asamasinda madde bagimliligi, dogumdaki bir takim olumsuzluklar ve kazalar her an herkesi engelli yapacak nedenlerdir. Özellikle herkes engelli adayidir. Yetiskin insanlarimizin engelliligi yok ede bilmesi için ortadan kaldira bilmesi için egitim ve ögretimden faydalanmasi gerekir. Engellilik durumu ortaya çikmadan önlemler alinmasi gereklidir. Bugün toplam nüfusumuzun %12 engellidir bu orani azaltmak durumunda oldugumuzu topluma yaymak zorundayiz. Bizim kültürümüz geregi var olan sartlar uygulansa bile engelliler daha çok mutlu olur. Bu nedenle üzerimize düsen hassasiyeti göstermek durumundayiz.


 Esenler`de 3800 ile 4000 engellimiz var.
Esenler`de 3800 ile 4000 engellimiz var. Önemli kismi da ortopedik engellidir. Bugün Esenler`de engelli sorunlarina bire bir sahip çikan derneklerimiz var. Ulasimda ve erisimde karsilasilan sorunlarimizi da gün geçtikçe çözüyoruz. Içe kapaniklik duygusundan ve yasantisindan engelli ailelerimiz ve engellilerimiz kurtulmalidir. Disari çikiniz. Toplumda beraber olma sartlarini zorlayiniz. Sizlere saygi ve sevgi anlayis gösterilmesi gerektigini haykiriniz. Bu alanda yapilan çok hizmetler var. Devletin eli her engelli vatandasimiza artik ulasiyor. Asla ve asla yeterli göremeyiz onun için çalismak ve çalismak zorundayiz. Bu konuda söylenmesi gerekenler çoktur. Ama engelli vatandaslarimizin yasamasi gerçekten çok zordur. Aileleri içinde çok zordur. Hülasa bu duygulu ve agir yüklü görev için engelli ailelerini tebrik ediyor ve kendilerine tesekkürlerimi iletiyorum. Ve bu haftaya katkisi olan herkese de tebrik ve tesekkürlerimi sunuyorum.

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı