Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Engelliler Toplumun Ayrilmaz Bir Parçasidir

Engelliler Toplumun Ayrilmaz Bir Parçasidir

Engelliler Haftasi bilindigi üzere 10-16 Mayis tarihlerinde kutlanmaktadir. Engelli dogmak veya sonradan engelli olmak hiç kimsenin kendi tercihi degildir. Insan bazen dogustan, bazen kendi ihmalinden, bazen de kendisinin hiç kusuru ve ihmali olmadan soru

Engelliler Toplumun Ayrilmaz Bir Parçasidir

Engelliler Haftasi bilindigi üzere 10-16 Mayis tarihlerinde kutlanmaktadir. Engelli dogmak veya sonradan engelli olmak hiç kimsenin kendi tercihi degildir. Insan bazen dogustan, bazen kendi ihmalinden, bazen de kendisinin hiç kusuru ve ihmali olmadan sorumsuz, saygisiz ve kural tanimaz insanlarin sebep olmasiyla engellilikle karsilasabilir.   

Insan, yaratilmislarin en sereflisidir. Yüce Allah (c.c) insanlari varliklar içerisinde mükemmel ve serefli bir sekilde yaratmistir. Bu bakimdan insan saygi ve hürmete layiktir. Her insan, farkli bir yetenek ve degisik bir yapida yaratilmistir. Biliniz ki, Rabbimiz insanlari güzel ahlakli olup olmadiklari ve yararli isler yapip yapmadiklari yönünden degerlendirmektedir.

Engelliler toplumun ayrilmaz bir parçasidir. Engellilerin sorunlari, yalnizca onlari ve ailelerini degil, tüm kesimleri kusatan ve bütüncül bir anlayisla ele alinmasi gereken toplumsal sorunlardir. Saglikli her bireyin, ayni zamanda bir engelli adayi olabilecegi gerçegi göz önüne alinirsa engelliligin insana ne denli yakin oldugu daha iyi anlasilacaktir.

Günümüzde insanlar, ya Engelli, ya Engelli yakini ya da Engelli adayidir. Hayat hepimiz için bir imtihandir. “Engeliyle yasamak Engelli bireyin ve ailelerinin imtihani ise, Engellinin önündeki Engeli kaldirmakta bu sehri yönetenlerin imtihanidir.”Nihai gayemiz ise, bu imtihani kazananlardan olabilmektir. Hep birlikte Engelleri bariyerleri ortadan kaldiralim.

Engelliler haftasinda en azindan Engelli kardeslerimizle sosyal bir bag olusturalim. Deger vermekten sohbet etmekten geri durmayalim. Yasama sevinçlerine ortak olalim. Birlikte Engellilerimizi toplumsal ve sosyal hayata kazandirmanin çözüm yollarini arayalim. Fert ve millet olarak onlarla birlikte oldugumuzu hissettirelim.

Engelli bireylerin yasadiklari sorunlar sadece kendilerinin degil: ailelerinin, çevrenin, toplumun, kisacasi Engellilik tüm insanlarin ortak sorunudur. Insanlarin engelli olmalari çesitli faktörlere bagli olarak ortaya çikan bir sonuç olmakla birlikte, engellilerin normal bir hayat sürmeleri ancak toplumsal duyarliligin olusturulmasiyla mümkündür.

Engellilere acima duygulari ile yaklasmak yerine, kurumsal hizmetlerin gelistirilmesi esas alinmalidir. Dolayisiyla Engellilere hizmet götüren kamu, özel ve gönüllü sivil toplum kuruluslarinin güçlendirilmesine destek verilmelidir.

Basta Insan Haklari Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge engellilik sorununu temelde bir insan haklari sorunu olarak ele almaktadir. Bizim Anayasamiz ve Yasalarimiz da engellilere yönelik çalismalarini Evrensel degerlerle paralel düzenlemeleri öngörmüs, devleti engellilerin sorunlarina yönelik yükümlü kilmistir.

Ülkemizin Evrensel ölçülerde Engellilerin sorunlarini çözme çabasi, toplumsal bilinçlenme ve kamuoyu destegiyle anlamli ve gerçek bir boyuta ulasacaktir. Umut ediyoruz ki, Genel ve Yerel yönetimlerin, STK larin, Siyasilerin, tüm kisi, kurum ve kuruluslarin Engelliler özelinde samimi ve halisane bir irade ortaya koymalari sonucunda tüm sorunlarimiz minimize edilecektir.

Toplum olarak “müminler kardestir” ilahi düsturundan hareketle engellilerinde bizim birer parçamiz olduklarini bilmeli, hayatlarini kolaylastirmali ve kendilerini kardeslik duygularimizla kucaklamaliyiz.

Bu duygu ve düsüncelerle, hepimizi hayata baglayan yasama sevincinin; sonsuza kadar kalplerimizden eksilmemesini diler, Engellerimizi hissettirmeyecek, Engelsiz bir yasam temennisiyle tüm Engellilerimizin ve ailelerinin 10-16 Mayis Engelliler Haftasini kutlarim.  

Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle

Ahmet KURT

 

 

 

 



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli