Engellilerimiz Için Yarinlari Planlamaliyiz
Yaklasik 20 yildir ilçe olmamiza ragmen Engelli vatandaslarimiz için kalici hizmetlerin olmayisi ve yerel yönetimlerin yeterli ölçüde Engellileri öncelikli hizmet kapsamina almayip, kalici hizmetler yerine günü kurtarmaya yönelik yapilan uygulamalar sayesinde bugünlere geldik. Esenler yerelinde engelliler için neler yapilabilir? Neler yapilmalidir? Sorularinin cevaplanmasi ve buradan hareketle bir irade ortaya konmalidir.
Öncelikle Engelli çalismalarinda idari ve yerel kurum yöneticilerinin ortaya koyacagi irade, Engelli çalismalarina yön verecektir. Özellikle Ak Parti Genel Merkez Engelliler Koordinasyon Merkezi seçim beyannamesinde belirtildigi üzere “Engellilere hizmet konusunda, merkezi yönetim düzenleyici, koordine edici ve denetleyici rol üstlenecek, esas hizmeti gönüllü kuruluslarin ve özel sektörün katilimiyla yerel yönetimler verecektir.” Ibaresi sürdürülebilir bir yaklasim olmakla beraber Engelli çalismalarinin bir düzen içinde olmasi açisindan önemlidir. Bu uygulama prensibini kismen yerine getiren yönetimler olmakla beraber, geçistiren ve kayda deger bir irade ortaya koyamayanlarda var… Neticede ülkemiz kurallari uygulamada denetlemede, takip etmede ve sorgulama yönünde zafiyetleri olan bir ülke.
Son yillarda engelliler açisindan gerçeklestirilen müspet yöndeki hizmetleri önemsemekle beraber çalismalarin daha ileri seviyelere tasinmasi gerektigi unutulmamalidir. Esenlerimizde artik engelli çalismalarina yeni bir sayfa açarak, geçmisi bir kenara birakip kalici hizmetler yönünde yarinlari planlamaliyiz.
Buradan hareketle Esenlerde Engelli çalismalarina katki sunan Kaymakamlik ve bagli birimler, Belediye ve bagli birimler, STK’lar (özellikle Engelli Dernekleri), Rehabilitasyon merkezleri ve Isöm Esenler subesi kisacasi Engelli çalismalarinda aktif rol alan kurumlar bir araya gelerek Esenler Belediyesi öncülügünde ilçemizde Engelli Koordinasyon Merkezini kurmalidir. Kurulan bu merkezde mutlaka belirtilen kuruluslar ve birimler aktif rol almalidir.
Engelli Koordinasyon Merkezi, toplumun Engelli bireyle uyumunu saglamak, Engellilik konusundaki farkindaligi artirmak, Engelli bireylerin bagimsiz olarak yasamlarini sürdürmelerine destek olmak, Engellinin ve ailesinin yasamlarini kolaylastirabilmek, sosyal yasam alanlarina katilimlarini saglamak, saglik ve egitim hizmetleri sunmak, is istihdami saglamak için faaliyet alani olusturmalidir.
Engellileri toplumun ayri bir kesimi olarak degil, toplumun ayrilmaz bir parçasi olarak görmeliyiz. Hizmet yelpazesinden hak ettigi payi alarak birlikte, keyifle, yasama sevinciyle hayati ve ortak yasam alanlarini paylasarak yasamanin sorumlulugunu yerine getirmeliyiz. Üzerimizdeki bu sorumlulugun bilinciyle, engelli bireylere kaliteli yasam ve kaliteli hizmeti sunabilmenin gayretiyle yogun çalismalari olusturmaliyiz.
Esenler sinirlari içinde Engelliler adina sürdürülebilir hizmeti ve fayda fonksiyonunu maksimize etmenin yolu; Esenlerin tamamini tarayarak ihtiyaca cevap verebilecek kapsamli bir Engelli veritabaninin olusturulmasi gerekmektedir. Veritabaninda her engellinin A’dan Z’ye ihtiyaç duyabilecegimiz tüm verileri yer almasi durumunda buradaki veriler isiginda yapilacak çalismalarin yol haritasi kendiliginden olusacaktir. Dolayisiyla aktif, verimli ve ayrilacak bütçeyi israf etmeden sosyal faydayi maksimize etmis olacagiz.
Yapilacak kapsamli veritabani baz alinarak olusturulacak baslica hizmetler söyle siralanabilir.
a-) Engellilerin el becerilerini gelistiren kurslar açilabilir.
b-) Mesleki egitim ve mesleki becerilerini gelistirecek kurslar açilabilir.
c-) Sportif, Kültürel ve Sanatsal alanlarda çalismalar yapilmasi ve Engellilerin bos vakitlerini bu alanlarda degerlendirebilecek imkânlar olusturulmasi saglanabilir.
d-) Ilk, orta, lisans ve ön lisans egitimi gören Engellilerin egitim alaninda gerekli çalisma yapabilecekleri alanlar olusturulabilir,
e-) Nitelik açisindan gerekli vasiflar olusturularak Engellilerimize istihdam olanaklari saglanabilir.
Bu çalismalara paralel olarak,
a-) Engellileri ve ailelerini Engelli haklari konusunda bilgilendirme ve bilinçlendirme çalismalarini ivedilikle ve koordineli bir sekilde yapmaliyiz.
b-) Engellilerin yasamlarini kolaylastirmak için Erisebilirlilik ve Ulasilabilirliligin önündeki tüm engelleri kaldirmaliyiz.
c-) Engelliler için Engelli nakil araci uygulamasi, özellikle hareket kabiliyeti kisitli olan engelliler için önem arz etmektedir. Yeterli sayida araç teminine gidilmelidir.
d-) Engellilerimizi ve ailelerini olabildigince sosyal ve kültürel etkinliklerin içinde yer almalarini tesvik etmeliyiz.
e-) Engelliye uygun mesleki egitimler verilerek, Engelli istihdam Destek birimi kurulmalidir.
f-) Veri tabani ekseninde Kaymakamlik, Belediye ve gönüllü kuruluslar vasitasiyla sosyal güvencesi olmayan Engellilerin ihtiyaç aciliyeti baz alinarak Akülü ve manüel tekerlekli sandalye, bez, beyaz baston, v.b. ortez protez ihtiyaçlarin takibi ve koordinasyonu saglanmalidir.
2012 yilini aci, tatli bir sekilde geride birakirken 2013 yilinin ülkemize ve ilçemize hayirlar getirmesini, özellikle yeni yilin Engellilerimizin önündeki engellerin ve bariyerlerin kalkacagi bir yil olmasini diler, Esenlerde Engellilerimizin sorunlarini birlikte çözmek ve beyaz bir sayfa açmak dilegiyle.
Yeni yilinizi kutlarim.
Yarinlarin, bugünlerden daha iyi olmasi temennisiyle... Saygi, Sevgi ve Hürmetlerimle. Ahmet KURT