Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

Erbakan ailesinde miras kavgasi

Erbakan ailesinde miras kavgasi

Saadet Partisi "cihat paralarinin" Fatih Erbakan tarafindan zimmete geçirildigi iddiasiyla çalkalanirken, Erbakan`in kizi Zeynep Erbakan kardesleri hakkinda babasindan kalan mallari kaçirdiklari iddiasiyla suç duyurusunda bulundu

Milliyet Gazetesi`nden Türker Karapinar`in haberine göre, Saadet Partisi (SP) Milli Görüs’ün etkili isimlerinden Oguzhan Asiltürk’ün sonradan yalanladigi, parti için toplanan ve miktari net olarak bilinmeyen “cihat paralarinin” eski Basbakanlardan Necmettin Erbakan’in oglu Fatih Erbakan ve damadi tarafindan zimmetlerine geçirildigi iddiasiyla çalkalanirken, Erbakan’in kizi Zeynep Erbakan’in kardesleri hakkinda, babasindan kalan mallari üzerlerine geçirerek, mal kaçirdiklari iddiasiyla suç duyurusunda bulundugu ortaya çikti. Sorusturmaya konu suç duyurusu, 6 Mart 2012’de Erbakan’in kizi Züheyra Zeynep Erbakan tarafindan Ankara Cumhuriyet Bassavciligi’na yapildi. Dilekçede, su iddialara yer verildi: 

“Necmettin Erbakan’in vefatinin ardindan Ankara 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nden alinan veraset ilaminda, magdur Zeynep Erbakan ile birlikte Erbakan’in diger çocuklari olan süphelilerden Rabia Elif Erbakan Altinöz ve Muhammed Ali Fatih Erbakan’in, Erbakan’in mirasçisi olduklarina ve her birine terekeden bir pay verilmesine karar verilmistir. Süphelilerden Mehmet Altinöz ise Rabia Elif Erbakan Altinöz’ün esi ve Erbakan’in damadidir. Diger süphelilerden Besir Darçin da Erbakan’in malvarligini gerektiginde emin kisi olarak kontrol eden ve Erbakan’in malvarligini emanetçi sifatiyla muhafaza ettigi güvendigi sahislardandir.

Hesaplarini izah edemediler 
Erbakan’in vefatinin ardindan geçen süre zarfinda süpheliler, Zeynep Erbakan’a intikal ettirilenler haricinde mirasla edindikleri veya Erbakan’dan kendilerine geçirilen herhangi bir malvarligi bulunmadigini iddia etmelerine ragmen, ciddi birtakim gayrimenkullerin tapuda adlarina kayit edildigi ve bankalardaki nakdi varliklarinin arttigi duyumlari alinmistir. Erbakan’in vefatindan önceki bir yil içinde ve sonrasindaki dönemde süphelilerden olan Rabia Elif Erbakan Altinöz, Muhammet Ali Fatih Erbakan ve Mehmet Altinöz’ün banka hesaplarinda çok ciddi artislar oldugu ve malvarliklarinin süratle artmasinin hiçbir makul açiklamasini yapamamis olduklari aile meclisinde ifade edilmistir. Mehmet Altinöz’ün yine süphelilerden Rabia Elif Erbakan Altinöz ile evliligi sonrasinda yillar içindeki vergi beyannamelerinin ve malvarligi artisi dikkati çekmistir.
 
Mehmet Altinöz’ün 2010 sonu ve 2011 içinde bankalarda 10.000.000 TL’nin üzerinde nakdi varligi kotrol etmeye basladigi ve bazi gayrimenkulleri tapuda adina kaydetttirdigi yönünde bilgiler gelmekte ve bu bilgilerin magdur Zeynep Erbakan’in haklarinin korunmasi bakimindan arastirilmasi gerekmektedir. Bu duruma bariz bir kanit da süphelilerden Mehmet Altinöz’ün üzerine intikal eden bir gayrimenkul de Istanbul ilindeki degeri hayli yüksek Bogaz Yalisidir. Bu gayrimenkulün Mehmet Altinöz’e devri sirasinda Zeynep Erbakan tarafindan ifade edildigi üzere hiçbir bedel ödenmemis ve hiçbir sekilde eski tapu maliki hesaplarina ödeme intikal ettirilmemistir. Yine Erbakan’in malvarligi içinde yer alan MILDA Kagit A.S. ve Konya Un Sanayi Isletmeleri ve Tic.Ltd.Sti.’nin asil sahibi dolayli olarak Erbakan olmakla birlikte, bu sirketler de emanetçi olarak 3. kisilerin üzerinde tutulmustur. MILDA Kagit A.S‘nin ortagi ve Erbakan adina emanetçi olarak hissedar olan Mehmet Altinöz, Adnan Simit, Ali Vural, Besir Darçin ve Osman Akgün, Erbakan’in malvarligini emanetçiler olarak üzerlerinde tutmuslardir. ”

5 yil hapis 
Dilekçede, süphelilerin, TCK’nin “hakki olmayan yere tecavüz” ve “güveni kötüye kullanmak” suçlarindan 5 yila kadar hapisle cezalandirilmasi talep edildi. Partisinin Bursa örgütünün 11 Eylül 2011’de düzenledigi toplantida konusan Asiltürk’ün, daha sonra yalanladigi açiklamasinda sunlari söyledigi kamuoyuna yansidi: 

“Erbakan Bey zeki bir kisiydi, borçlarinin evlatlarina kalacagini bildigi için davaya ait bütün tasinmazlari oglunun ve damadinin üzerine kaydetti. Ben de vefatindan sonra damadi Mehmet Altinöz’ü çagirip bu borçlari ödemelerini söyledim. Çünkü istihbarattan bana gelen bilgilere dayanarak, hangi bankada ne kadar hesaplari oldugunu belirttim. Bu olaya Recai Kutan, Ahmet Tekdal ve Fehim Adak da sahitlerimdir. Biz daha çok seyler biliyoruz, ama bunlari simdilik sakliyoruz. Siz yine de bu konulari disarida konusmayiniz.”

Türkes’te zamanasimi 
MHP’nin merhum lideri Alparslan Türkes’in ilk esinden olan kizlari Ayzit Türkes ile Umay Günay hakkinda, Türkes’in ikinci esinden olan Ayyüce Türkes’in sikayeti üzerine açilan dolandiricilik davasi büyük tartisma yaratmisti. Ayyüce Türkes, Ayzit Türkes ve Umay Günay’in, babalarinin ölümünden sonra Ingiltere’deki 1 trilyon 200 milyar TL.’lik servetini, sahte belgelerle kendi hesaplarina aktardiklarini iddia etmisti. Umay Günay ve Ayzit Türkes hakkinda “özel evrakta sahtecilik” ve “banka araciligiyla dolandiricilik” suçlarindan açilan dava ise zamanasimi nedeniyle ortadan kaldirilmis, paralarin akibeti açiga çikartilamamisti. (Milliyet)



  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli