Erdogan buyurdu, gazetecilik tutuklandi

Erdogan buyurdu, gazetecilik tutuklandi

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül, Erdogan`in ?Ne istediler de vermedik?` dedigi örgüte yardim etmek suçlamasiyla tutuklandi.

 

Erdogan buyurdu, gazetecilik tutuklandi

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilci Erdem Gül, Erdogan’in ‘Ne istediler de vermedik?’ dedigi örgüte yardim etmek suçlamasiyla tutuklandi.
Adana’da 19 Ocak 2014’te durdurulan, Suriye’ye insani yardim tasidigi iddia edilen MIT’e ait TIR’lardaki silah görüntülerinin gazetemizde yayimlanmasinin ardindan Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’nin baslattigi sorusturma kapsaminda gazetemiz Genel Yayin Yönetmeni Can Dündar ve gazetemiz Ankara Temsilcisi Erdem Gül, “örgüte üye olmadan bilerek ve isteyerek yardim etmek”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalmasi gereken bilgileri açiklama” suçlarindan tutuklandi. Karar açiklandiktan sonra mahkeme salonunda “Özgür basin susturulamaz” sloganlari yankilandi. Can Dündar tutuklanma kararinin ardindan mahkeme salonunda “Benim ve Erdem’in tutuklanmasi seref madalyasidir” derken, Erdem Gül de “Tutuklandim, gazetecilige devam edecegim” dedi.

NE VERMEDIK DIYENLER YARGILANSIN

Çaglayan’daki Istanbul Adliyesi’ne dün saat 11.00 siralarinda avukatlari ile gelen Dündar ve Gül sorusturmayi yürüten Istanbul Cumhuriyet Bassavci vekili Irfan Fidan’a ifade verdi. Suçlamalari kabul etmeyen Dündar ifadesinde sunlari söyledi:

“35 yillik gazeteciyim. Su anda hakkimda yürüttügünüz sorusturmanin magduruyum. Zira bir basin mensubu olarak yillardir devlet içerisindeki bu olusumlarin sakincalarindan bahsettim. Adana’da MIT TIR’larinin durdurulmasi olarak adlandirilan olay nedeni ile gazetemde attigim manset tamamen bir gazetecilik faaliyetidir. Bunun disinda ne casusluk, ne örgüte yardim, ne de bir baska suçla kesinlikle hiçbir ilgim olamaz. Sizin FETÖ olarak adlandirdiginiz bu olusuma ‘ne istediler de vermedik’ diyenler yargilanmalidir. Yapmis oldugum bu haber sadece gazetecilik faaliyeti kapsamindadir. Bir gazeteci olarak bu olay benim için bir haberdir. Amacim kamuoyunu uyarmak ve bilgilendirmektir. Ayni zamanda birtakim hatalarin önlenmesi için devletin de çikarinadir.”

(VIDEO) Can Dündar ve Erdem Gül, Silivri Cezaevi`nde

ERDOGAN`IN BIREYSEL SIKÂYETI

Cumhurbaskani Erdogan Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’na gönderilmek üzere, Ankara Cumhuriyet Bassavciligina Can Dündar hakkinda suç duyurusunda bulunmustu. Dilekçede gazetemizin 29 Mayis 2015 tarihli sayisinda Hatay ve Adana’da, MIT’e ait TIR’larin durdurulmasiyla ilgili, “gerçege aykiri görüntü ve bilgiye yer verildigi” iddia edilmisti. Dilekçede, “Sorusturma yürütülen örgüt mensuplarinin eylemine istirak eden süpheli Can Dündar hakkinda sikâyetçiyiz” ifadesine yer verilmisti. Erdogan, Ögretmenler Günü resepsiyonunda “Hâlâ utanmadan bunlari gazetelerine baslik yapanlar var. Iste o TIR’lar bizim Bayirbucak Türkmenleri’ne yardim götüren TIR’lardi. Bazilari diyor ki, ‘Basbakan Erdogan, diyordu ki, onlarin içinde silah yok’. Yahu varsa ne olacak, yoksa ne olacak” demisti. Erdogan, daha önce de katildigi bir TV programinda, “Bedelini agir ödeyecek öyle birakmam onu” demisti.

[Haber görseli]SUÇLAMALAR...

Savcilik sorgusunun ardindan Istanbul nöbetçi 7. Sulh Ceza Hâkimligi’ne “örgüte üye olmadan bilerek ve isteyerek yardim etmek”, “siyasi ve askeri casusluk”, “gizli kalmasi gereken bilgileri açiklama” suçlarindan tutuklanma istemiyle sevk olan Dündar ve Gül hâkimlik sorgusunun ardindan ayni suçlamalarla tutuklandi. Hâkimlik, kararinda Dündar’in ve Gül’ün üzerine atili “devletin gizli kalmasi gereken bilgilerini siyasal ve askeri casusluk amaciyla temin etme” suçuna yönelik Dündar, Gül ve avukatlarinin MIT TIR’larina iliskin temin edilen ve yayimlanan belgenin konusu olan olaylarin daha önce kamuoyunda tartisildigi ve bunun bir sir olmadigini belirttiklerini kaydetti. Kararda, MIT TIR’larina iliskin ilk defa Dündar tarafindan belgenin temin edildigi belirtildi.

Hâkimlik, Dündar’a atili “silahli terör örgütüne üye olmaksizin bilerek ve isteyerek yardim etme suçu” yönünden mevcut delil durumu, 1 ve 19 Ocak 2014 tarihlerinde MIT TIR’larinin durdurulmasi ile bu eyleme katilanlar hakkinda Adana ve Istanbul Cumhuriyet Bassavciliklarinca sorusturma baslatilmasi, bu örgüt sorusturmalara ragmen MIT TIR’larina iliskin devletin güvenligi, iç veya dis siyasal yararlari bakimindan niteligi itibariyle gizli kalmasi gereken belgeleri yayimladigi ifade edildi. Hâkimlik kuvvetli suç süphesi, atili suçun cezasinin üst siniri, adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacagi iddiasiyla tutuklama karari verdi. MIT TIR’larina iliskin Adana ve Istanbul Cumhuriyet Bassavciliklarinca örgüt sorusturmasi baslatildigini animsatan yargiç, Gül’ün bu sorusturmalara ragmen, MIT TIR’larina iliskin devletin güvenligi, iç veya dis siyasal yararlari bakimindan niteligi itibariyle gizli kalmasi gereken belgeleri yayimladigini belirtti.

[Haber görseli]

EVLILIK YIL DÖNÜMÜMÜZDE BÖYLE BIR KARAR VARMIS

Can Dündar’in esi Dilek Dündar tutuklama kararinin ardindan duygularini Cumhuriyet’le söyle paylasti: “Direnecegiz ve kazanacagiz. Bu basina yapilmis bir darbe. Zaten sürekli darbe yapiyorlar basina. Çok güçlü durduk, herkesin güçlü durmasini istiyorum. Bizi içeri almadiklari için tutuklama gerekçesini duyamadim. Biz hazirlikliydik böyle bir sonuca. Siyasi davalarda böyle olur genelde. Fransiz Devrimi’nden, Danton davasindan beri bu böyledir. Onun için karara sasirmadik, seref duyduk. Böyle bir sey de varmis hayatimizda evlilik yildönümümüzde varmis. Umariz güzel seyler olacak.”

GAZETECILIGI SAVUNMAYA GELDIK

Savcilik ifadesi baslamadan önce hakkindaki sorusturmaya iliskin açiklama yapan Dündar, “MIT TIR’larinda, istihbarata ait TIR’larinin silah tasidigina dair yaptigimiz haberden dolayi bizzat sikâyetçisinin Cumhurbaskani oldugu bir sorusturma bu. Buraya gazeteciligi savunmaya geldik. Biz buraya halkin haber alam hakkini, kamuoyunun hükümet bir yalan söylüyorsa bunu bilme hakkini savunmaya geldik. Hükümetlerin hiçbir sekilde illegal yollara sapmamasi gerektigini göstermeye, kanitlamaya, bunun savunmasini yapmaya geldik” dedi.

ERDOGAN’IN KISISEL DAVASI

Cumhurbaskani Erdogan’in bu konuyu kendi kisisel davasi gibi ele aldigini ifade eden Dündar, sunlari söyledi:

“Takipçisi olacagim, pesini birakamam onun’ dedi ve bizzat sikâyetçi oldu. Burada neden Cumhurbaskani’nin tek basina sikâyetçi oldugunu bilmiyorum. Bu sir devlete ait bir sir mi, kendi sahsi sirri mi? Bunu da herhalde sorusturma gösterecek. Casuslukla suçlaniyorum. Vatana ihanet oldugunu söyledi Cumhurbaskani. Bizler casus degiliz, hain degiliz, kahraman degiliz. Biz gazeteciyiz. Ve burada yapilan sey bastan sona bir gazetecilik faaliyetidir. Iki kez müebbet isteniyor. Cumhurbaskani’nin iddialariyla ilgili olarak olayin bu boyuta gelmesi bu kadar büyük çapta bir suçlama ile karsi karsiya olmamizi anlayabiliyorum. Çünkü bir suçüstü var. Suçüstü yakalanmis bir hükümet var. Bunun yarattigi bir panik var. Bu anlasilabilir bir sey ama sorusturma sürecinin bu panigi daha da büyütecegini biliyorum.”

TASINSA NE OLUR TASINMASA NE OLUR

Cumhurbaskani Erdogan’in geçtigimiz günlerde MIT TIR’lariyla ilgili “Silah tasinsa ne olur, tasinmasa ne olur” dedigini animsatan Dündar, “Ben de ayni sekilde ‘o halde yayinlansa ne olur, yayinlanmasa ne olur?’ diyorum. Büyük bir panik halinde önce öyle bir sey yok dediler. Gida yardimi dediler. Sonra silah oldugu çikti ortaya. Bu sefer ‘Türkmenlere gidiyor’ dediler” diye konustu. Basbakan Yardimcisi Tugrul Türkes’in “Vallahi de billahi de Türkmenlere gitmiyordu” dedigini de animsatan Dündar, “Herhalde bizim sorusturmamizda gelip taniklik yapacaktir. Hükümet adina o sözünü tekrarlayacaktir diye düsünüyorum. Sonra da yalan oldugu ortaya çikinca Türkmenler de bize gelmedi deyince bu kez asil suçlulari degil, suçu ortaya serenleri sorusturma konusu yaptilar” dedi.

SORUSTURMA KANITLAMA SANSI

“Bu kez karsilarinda hemen sinmeye hazir bir gazete ve gazeteciler yok” diyen Dündar, “Bu kez kararlilikla bu isi takip edecek ve dik duracak, sonuna kadar sözünün arkasinda duracak gazeteciler var. Bunu görecekler bu yargilama eger olacaksa veya sorusturma bunu kanitlama sansi verecek bize ve belki de Türkiye’yi büyük bir beladan kurtaracagiz” dedi.

GÜL: GAZETECI YAZMAK ZORUNDA

Gazetemiz Ankara Temsilcisi Erdem Gül de “Gazeteci ayni zamanda söyle bir seydir: Eger ülke tehdit ve tehlike altinda ise bu tehlikeyi halka bildirmek zorundadir gazeteciler. Geriye dogru dönelim Suruç katliami var, Ankara katliami var, bu haberler bununla da biraz ilgili haberler. Dolayisiyla ülke tehlike altinda ise halk tehlike altinda ise gazeteci bunu yazmak zorunda” diye konustu.

TUTANAK TUZAGI

Hakimligin karar arasi verdigi sirada gazetecilere açiklama yapan CHP Milletvekili Enis Berberoglu, hakimin tutuklamaya yönelik tuzak sorular sordugunu iletti. Berberoglu, hakimin Dündar’a “Devletin güvenligini hiç düsünmedin mi” diye sordugunu belirterek, Dündar’in cevabini “Devletin güvenligi umrumda degil” seklinde tutanaga geçirmeye çalistigini ifade etti. Berberoglu avukatlarin itirazi üzerine tutanaga bu sekilde yazilmadigini belirtti.

[Haber görseli]

[Haber görseli]

 

 

 

 

Can Dündar`a adliye koridordarinda destek

Adliyede demokrasi nöbeti

Can Dündar: Yayinlansa ne olur, yayinlanmasa ne olur? - VIDEO

HDP`den Can Dündar açiklamasi

Adliyede, Cumhuriyet çalisanlari ve milletvekillerine saldiri

Can Dündar ve Erdem Gül`e tutuklama kararina tepkiler çig gibi

Can Dündar`in esi Dilek Dündar`dan ilk açiklama

Can Dündar: Kendi despotumuza bu hakki vermeyecegiz

Kaynak Cumhuriyet Gazetesi