Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Ergenekon davasi: Silivri`de binlerce kisi eylemde!

Ergenekon davasi: Silivri`de binlerce kisi eylemde!

Ergenekon davasinda savcinin mütalaasini vermesi beklenen durusma öncesi Silivri`ye gelen binlerce kisi eylemde. Durusmayi izlemek isteyenler ile jandarma arasinda arbede yasandi, jandarma biber gazi ve coplarla saldirdi.

Durusmaya ara verildi, yarin ara karar verilecek
Durusma avukatlarin talep konusmalariyla devam etti. Avukatlar, gerekli delillerin degerlendirilmesi, taniklarin dinlenmesini, istedikleri dosyalarin getirilmesini talep ettiler.

Davanin henüz degerlendirilmeyen deliller ve taniklar olmasina ragmen sona gelinmesine iliskin ise tepkilerini dile getirdiler. Durusmaya yarin sabaha kadar ara verildi. Mahkeme heyeti yarin ara karar vereceklerini duyurdu.


Güncelleme 16:41

Savci mütalaa sunmayacak
Ergenekon davasi savcisi bu asamada esas hakkindaki mütalaayi sunmayacagini açikladi. Savci mahkemeden dosyadaki eksikliklerin giderilmesini talep etti. Mahkeme savcisi, TBMM Darbeleri Arastirma Komisyonu`nun raporunun istenilmesini talep etti.

Avukatlar talep konusmalari yapiyor.


Güncelleme 15:45

Durusmaya 4. kez ara verildi
Tepkiler üzerine mahkeme heyeti iddianamenin okunmasindan vazgeçildigini açikladi. Davaya gelen belgeleri okuduktan sonra avukatlara söz hakki verecegini söyledi. Ancak gelen belgelerin binlerce sayfalik olusuna dikkat çeken avukatlar söz hakki taleplerini yineleyerek protesto etti.

Mahkeme savciya da söz vermedi
Protestolarin sürmesi üzerine savci Mehmet Ali Pekgüzel söz istedi. Mahkeme Baskani Özese, savcinin talebini de, "Savci Bey söz vermiyorum, lütfen oturun" diyerek reddetti ve durusma savcisina da söz hakki tanimadi.

Avukatlarin söz hakki israri üzerine mahkeme durusmaya yine ara verdi. Durusma basladigindan bu yana verilen 4. ara oldu. Durusma salonu önünde ise eylemler devam ediyor.


Güncelleme 15:10

Ilker Basbug salonu terk etti
Durusma avukatlarla yasanan gerilim üzerine verilen aranin ardindan devam etti. Davaya eklenen ek iddianamenin okunmaya baslanmasi sanik avukatlari tarafindan tepkiyle karsilandi. Söz hakki isteyen avukatlara mahkeme baskani söz vermedi.

Avukatlar iddianamenin bu asamada okunmasinin hukuksuz oldugunu vurgulamasi ve söz hakki istemeye devam etmesi üzerine mahkeme tutanaklara, "Sanik avukatlarina herhangi bir talebi olup olmadigi soruldu, taleplerinin olmadigi ögrenildi" sözünü geçirdi. Mahkeme baskaninin bu sözleri salonda tepkiyle karsilandi. 200 avukat ayni anda kalkarak bulunduklari kürsüleri yumrukladi.

Tekrar ara verildi
Eski Genelkurmay Baskani Ilker Basbug salonu terketti. Salondan çikarkan gazetecilere, "Nasil bir mahkeme görün" dedi. Alkislarin ve protestolarin devam etmesi üzerine durusmaya ara verildi.


Güncelleme 13:20

Yeni iddianame ortaya çikti
Bugün durusmada savcinin mütalaasini vermesi bekleniyordu ancak mahkeme 4 kisi hakkinda açilan davanin, ana davayla birlestirildigini söyleyerek iddianamenin okunacagini söyledi.

Avukatlarin duruma karsin söz almak istemesi üzerine yasanan gerilim sonucu durusmaya verilen arada avukatlar açiklama yapti. Mahkemenin usulsüzce yeni bir iddianameyi ortaya çikardigina dikkat çeken avukatlar, avukatlara söz verilmedigini ve izleyicilerin de disari atildigini söyledi.

Avukatlarin açiklamasi su sekilde:


Güncelleme 11:02

Durusma salonunda izleyiciler saniklari alkislarla ayakta karsiladi. "Türkiye sizinle gurur duyuyor", "Adalet istiyoruz" sloganlarinin atildigi durusma salonunda aralarinda Ilker Basbug’un da bulundugu saniklar alkislarla karsilik verdi.

CHP milletvekili Umut Oran`in Twitter`dan durusma salonuna ait yayinladigi fotograf:

fotooo.jpg

Durusmaya ara verildi
Mahkeme Baskani Hasan Hüseyin Özese, salonda sessizlik istedigini belirterek, "Herkes sessiz olsun. Gerekirse seyircisiz devam ederiz. Burada yargilama yapiyoruz. Herkes sorumlulugunu bilsin" seklinde uyari yapti. Durusmada sanik yoklamasinin ardindan avukatlar söz almak istedi. Mahkeme heyeti avukatlara söz vermek istememesi üzerine gerilim yasandi, durusmaya ara verildi.


Ergenekon savcisinin esas hakkindaki görüsünü açiklamasi beklenen durusma öncesi Silivri`de binlerce kisi bir araya geldi. Durusma salonuna girmek isteyenlerle jandarma arasinda arbede yasandi, jandarma biber gazi kullandi.

66`si tutuklu 275 sanigin yargilandigi ve 4 yili askin süredir devam "Ergenekon" davasinin 270. durusmasinda, savcinin esas hakkindaki mütalaasini açiklayacak olmasiyla sona yaklasildi. Silivri`de bir araya gelen binlerce kisi, davanin sona yaklasmasiyla yasanan hukuksuzluklara dikkat çekiyor.

Binlerce kisi Silivri`de 
CHP, Isçi Partisi, Halkin Kurtulus Partisi, Türkiye Gençlik Birligi ve Atatürkçü Düsünce Dernegi üyelerinin de aralarinda bulundugu gruplari tasiyan otobüsler, sabahin erken saatlerinde Silivri`ye ulasti. Otobüsler, içinde durusma salonunun da bulundugu Silivri Ceza Infaz Kurumlari Yerleskesi`ne gelebilmek için uzun kuyruklar olusturdu. Bu sirada araçlarin yerleskeye girememesinden ötürü eyleme gelenler araçlardan inerek yürümek zorunda kaldi.

Türk bayragi, flamalar ve saniklarin fotograflariyla yapilan eylem, ``Fasizme karsi omuz omuza``, ``Mustafa Kemal`in askerleriyiz`` sloganlariyla devam ediyor.

silivri10.jpg

silivriiiii.jpg

silivrigaz.jpg
Cop ve biber gaziyla müdahale
Durusma salonu girisi ve çevre yollarda jandarma görevlilerince yogun güvenlik önlemi alindigi görüldü. Adliye giris kapilarinin zorlanmasi nedeniyle arbede yasandi. Durusmada sanik avukatlari, basin mensuplari ve tutuksuz saniklarin mahkeme salonuna girisi için ayri bir giris kapisi açildi.

Jandarma durusma salonuna girmek isteyenlere biber gazi ve coplarla saldirdi:



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false