Bugün, 20 Eylül 2024 Cuma

Esad: Keske uçagi düsürmeseydik

Esad: Keske uçagi düsürmeseydik

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakirözer Suriye`de Besar Esad ile görüstü.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakirözer Suriye`de Besar Esad ile görüstü.

Esad, Çakirözer`in silahsiz bir uçagi neden düsürdünüz sorusuna "Uçak Israil uçaklarinin sürekli kullandigi koridoru kullaniyordu. Radarlarimizda göremedigimiz ve bilgi de verilmedigi için askerler düsürdü. Türkiye`ye ait oldugunu sonra ögrendik" seklinde yanit verdi.

UÇAKSAVAR BATARYASI ILE DÜSÜRÜLDÜ

Esad, uçagin uçaksavar bataryasi ile düsürüldügünü belirterek "Bu sistemler asla 2.5 km’den fazla uzakliktaki bir hedefi vuramaz. Normalde uçak düsüremezler. Tek bir kosulu vardir. O da, çok alçaktan yaklasiyorsa. Bu uçak çok alçakta uçuyordu ve sahile yaklastigi anda düsürülmüstür" dedi.

`SAVAS DURUMUNDAYIZ`

Baris zamaninda dost bir ülkeden gelen uçagin düsürülmeyecegini vurgulayan Esad, "Ancak herkesin bildigi bir gerçek var: Biz savas durumundayiz. Dolayisiyla kimligini bilmedigim her uçak düsman uçagidir" seklinde konustu. Esad, uçagin düsürülmesinde merkezi bir karar olmadigini da belirtti.

Uluslararasi hava sahasinda düsürmüs olsalar özür dilemekten çekinmeyeceklerini belirten Esad "Yüzde yüz, keske düsürmeseydik diyorum" diye konustu.

ERDOGAN UÇAK KRIZINI KULLANMAYA ÇALISIYOR

Esad, Suriye politikasinda halkin destegini alamayan Erdogan`in bu krizi halklar arasi düsmanliga çevirmek istedigini ifade etti. Esad, "Bir vatandasinizin ölmesi benim kardesimin ölmesidir" dedi. Aileye bas sagligi dileyen Esad, "Pilotlardan birisinin babasinin, “Benim oglum öldü, ama ben savas istemiyorum” sözlerinden çok etkilendim. Onun duygularini paylasiyor, bu onurlu tavrinin önünde saygiyla egiliyorum" dedi.

ILISKILER KESILMESE SORUNU BÜYÜMEDEN ÇÖZERDIK

"Türkiye`de genelkurmay baskani degistikten sonra hükümet bizimle iliskiyi yasakladi" diyen Esad, "Acil durumda arayacak bir Türk komutanin telefonu bile yok elimizde. Iliskiler kesilmeseydi sorunu büyümeden çözerdik" dedi.

ABD YÖNETICILERINI DIKKATE ALMIYORUM

Cenevre görüsmelerinde çikan ortak metni degerlendiren Esad, "Suriye halkinin kararina saygi vurgusu var. O da benim için yeterli" ifadesini kullandi. Hillary Clinton`in "Esad gitmeli" sözlerini dikkate almadigini belirten Esad, "Ben genel olarak Amerikan yöneticilerinin hiçbir sözünü ciddiye almam. Çünkü ABD basindan beri bize düsman" dedi.

KOLTUGU DÜSÜNÜYOR OLSAM FÜZE KALKANINA IZIN VERIRDIM

Esad, "Koltugu düsünmüs olsaydim Amerika’nin telkin ve talimatlarini yerine getirirdim. Petro-dolarlarin pesinden kosardim. Ama daha önemlisi ülkemde füze kalkani kurmasina izin verirdim." seklinde konustu.

ILISKININ TEMELI HALKLAR ARASINDA

"Bölgede tüm haritanin degisecegi bir dönem yasiyoruz. Yüz yil önce Osmanli’nin dagilma sürecine benziyor" diyen Esad, son 15 ayda birçok farkli alanda mücadele ettiklerini belirterek "Birincisi iç sorunu çözmek ve teröristlerle mücadele etmek. Ikincisi Türkiye ile gelistirdigimiz ve doruga çikardigimiz iliskileri korumayi hedefliyorduk. Ne yazik ki bu süreçte Türk hükümetinin attigi her adim bu yapiyi yok etmeye yönelik gelisti. Ve yaptigimiz her seyi yikmayi basardilar. Ama bence iliskinin temeli iki halk arasinda duruyor" dedi.

SICAK SAVASA IZIN VERMEYECEGIZ

Esad, gerginligin sicak savasa dönüsmesine asla izin vermeyeceklerini belirterek, "Bu egilimin yalniz ve yalniz Türk hükümetinde olduguna ve Türk halkinin asla savas istemedigine inaniyoruz" seklinde konustu.

Esad, "Benim kalmam ve gitmemle halkim ve ülkem kurtuluyorsa niye tutunayim ki. Bir gün bile kalmam. Tersi dogruysa yani halk beni istemiyorsa o zaman da zaten seçim var. Halk istiyorsa beni gönderir" dedi. (evrensel HABER MERKEZI)



  • Cuma 24.2 ° / 19.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.7 ° / 20.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 25 ° / 20.1 ° Güneşli