ESDEF`e Yeni Baskan Ismail Yasar

ESDEF`e Yeni Baskan Ismail Yasar

Adiyaman ÇOG-DER Dernek Baskani ve ESDEF yönetim kurulu üyesi Nihat Saltas, Esenler Dernekler Federasyonu Yönetimi ve Dernek Baskanlari`nin Belediye Baskani M. Tevfik Göksu`ya yaptiklari `Hayirli olsun!` ziyaretinde yasanan krizi ve ESDEF baskanlik süreci

RÖPORTAJ /Serkan Basut

ESDEF’e Yeni Baskan Ismail Yasar

Adiyaman ÇOG-DER Dernek Baskani ve ESDEF yönetim kurulu üyesi Nihat Saltas Esenler Dernekler Federasyonu Yönetimi ve Dernek Baskanlari’nin Belediye Baskani M. Tevfik Göksu’ya yaptiklari hayirli olsun ziyaretinde yasanan krizi ve ESDEF baskanlik sürecini gazetemize degerlendirdi.

ÇOG-DER Dernek baskani nihat saltas ESDEF olarak belediye baskani M. Teyfik Göksu’ya yaptiklari ziyareti gazetemize degerlendirdi. Saltas söyle konustu “Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksuya hayirli olsun ziyaretine yaklasik 15 dernek baskani arkadasimizla birlikte gittigimizde Belediye Baskani yoktu. Salonda bekleyen birçok ziyaretçi vardi. Baskan geldikten sonra içeri alindik. Baskan güzel bir sekilde bizleri agirladi. Hayirli olsun, dileklerinin ardindan,gündeme dair birçok soru görüs alisverisinde bulunuldu.

Bu sorular klasik Esenlerle ilgili sorulardi. Bunlardan birisi Belediye binasinin derneklere verilmesi sorusuydu, Baskan Göksu bu soruya “Birçok dernegin kendilerine yer verilmedigi için sikayette bulunduklarini belirttikleri için bizde derneklere yer vermekten vazgeçtik” dedi. Belediye baskani son dönemdeki çalismalari hakkinda kisa bir bilgi verdi. Kendi çalisma ve adaletli çalismalarindan bahsetti. Bende araya girerek baskana su soruyu yönelttim. Baskanim suan adaletten bahsettiniz Esenlerde binlerce ALEVI yurttasimiz yasiyor ve bunlarin bir Cemevlerii yok bu adaletimidir.

Göksu “ Biz Camilerede Yardim Etmiyoruz”

Göksu ise biz camilere de yardim etmiyoruz diye cevap verdi. yanimizda oturan Pirsultan Abtal dernek baskani aslinda muhatabadir dedi. Göksu tekrar araya girerek “Ben dernek baskani ile bu konuda görüsecegim` dedi.

Daha sonra dernek baskanlari bazi konularda sorulari oldu. Daha sonra yan tarafimizda Göksu’yu bekleyen önemli diger misafirler vardi Baskanda onlari bekletmemek için “arkadaslar ziyaretiniz tesekkür ederim” diyerek ayaga kalktik ve bizi kapida ugurladi. Bu anlamda kamuoyunda çikan Göksu Dernek baskanlarini kapiyi gösterdi haberleri bundan ibarettir. Kesinlikle öyle bir durum olmadi.

 

Saltas ESDEF’in kongre süreci ve baskanlik hakkinda ise sunlari söyledi saltas “ESDEF kuruldugundan beri kurucu üye olarak bizde içinde yer almaktayiz. Federasyonumuzu kurdugumuzda kurucu baskani Mustafa Kaplan’i seçtik. 6 ay kadar bu görevi iyi bir sekilde ifa etti 6 ay sonra mecburi kongre yapildi.

Burada ise tüzük geregi dönüsümlü olarak bir yillik baskanlik yapilmasi gerekiyordu. kongrede Ömer Savas baskanliga getirildi. Savas baskanligi basari ile yürttü ardindan yapilan kongrede tüzük degistirilerek baskanligin iki yila çikarilmasi karar alindi. 2012 yilinda kongrede Süleyman Kahveci baskanliga seçildi, Kahveci baskan eksigi ile fazlasiyla ESDEF Baskanligini yürütmektedir.

“Halep’çe Katliaminin” Afisini Asmiyorsun

Neden eksigiyle derseniz sahsim olarak adalet ve esitlige önem veren birisiyim. Bazen tarafli gördügüm konularda karsimdaki kim olursa olsun uyaririm ikaz ederim. Sayin kahveci’ye “Hocali Katliami”nin” afisini astirirken neden “Halep’çe Katliaminin” afisini asmiyorsun diye uyarmistim.

ESDEF’in bünyesinde Türkiye`nin bütün illerin dernekleri bulunmaktadir. Bu Türküyle,kürdüyle, arabiyla,çerkeziyle ve alevi, sünnüsiyle mozaik bir yapisi vardir. Bu anlamda bütün halklari kapsayacak sekilde hareket etmesi geregir aksi takdirde ESDEF’in mesrutiyeti sorgulanir.

Kahveci sevdigim saf temiz bir arkadasimizdir. Kahvecinin iki yildir çalismalarinda biz dernekler olarak memnunuz. Yaklasan ESDEF kongresinde bizim yönetim olarak ortak karar verdigimiz gelecek dönem ESDEF baskan yardimcisinin dernek baskani arkadasimiz gelecek kongrede baskan adayidir.

ESDEF’in baskan yardimcisi olan Çorum Mecitözü dernek baskani Ismail Yasar gelecek kongrede ESDEF’in baskan adayidir. Lakin Ismail Yasar bu görevi kabullenmese daha önce ESDEF’te baskanlik yapmamis ben dahil dernek baskanlari aday olabilir.Kamuoyunda duydugumuz bazi dernek baskanlari ESDEF’e üye degillerdir. ESDEF olarak ilkelerimiz  dogrultusunda hareket ediyoruz.

ESDEF baskanlik sistemi her kongrede yeni bir dernek baskani baskan seçilir. Daha önce baskan olmus baskanlarin tur dönünceye kadar baskanlik tüzük geregi yapamayacaktir ayni zamanda baskanligini uzatamayacaktir.

“Ada ve Arkadaslarini ESDEF’e Davet Ediyorum”

ÇOG-DER Baskani Nihat Saltas Sitki Ada’nin beyanatina karsilikta kendisini ESDEF’e davet ediyorum diye konustu. Saltas “Sitki Ada ile bir çalisma ortamim olmadi. Kendisini taniyorum Sidki Ada ile birlikte 30 Federasyon baskaniyla Diyarbakir’a baris süreci ile bir yolculugumuz oldu. ESTOK ve ESDEF üzerine sohbetimiz oldu. Kendisine haksizlik yapildigini, kendisini çekemeyen dernek baskanlarinin ESDEF’i kurdugunu ifade etti. Ada gördügüm kadariyla STK’larda basarili çalismalar yürütmekte. Sayin Sitki Ada’yi ve arkadaslarini ESDEF’e davet ediyorum.

Ada’nin Söylemini Hakli Buluyorum

Sayin Ada’nin basinda çikan bir demecinde “Ilk defa kravat takan ve ilk defa koltuga oturan dernek baskanlari var söylemini hakli buluyorum. Çünkü günümüzde islevsiz dernekler açilmakta. Tabela dernekçiligin den öteye gitmeyen ve ortalikta baskanim diye gezinen ve bazi siyasi partilerin arka bahçesi konumda olan sahsiyetlerle karsilasiyoruz. Bu sahsiyetler bakiniz Sitki Ada ve Süleyman Kahveci’de bu sahsiyetlerden rahatsiz odlularini basina verdikleri demeçlerde görüyoruz. Bu dernek baskanlarindan uzaklasmamiz gerekmektedir” dedi.