Esenler Avasköy Su Kemeri`nde Onarim sürüyor

Esenler Avasköy Su Kemeri`nde Onarim sürüyor

Esenler`deki tarihi eserleri, orijinaline uygun olarak yenileyen Esenler Belediyesi, tarihi Avasköy Su Kemeri restorasyonunda da sona yaklasti. 16. yüzyil eserlerinden Avasköy Su Kemeri`ndeki çalisma 2 ay içinde tamamlanacak.

Esenler Avasköy Su Kemeri’nde Onarim sürüyor

Esenler’deki tarihi eserleri, orijinaline uygun olarak yenileyen Esenler Belediyesi, tarihi Avasköy Su Kemeri restorasyonunda da sona yaklasti. 16. yüzyil eserlerinden Avasköy Su Kemeri’ndeki çalisma 2 ay içinde tamamlanacak.

Esenler Kemer Mahallesi’nde 16. yüzyildan bugüne kadar ayakta kalmayi basaran tarihi Avasköy Su Kemeri, Esenler Belediyesi Imar ve Sehircilik Müdürlügü ile Fen Isleri Müdürlügü tarafindan ortaklasa yürütülen proje sayesinde yeniden Esenler’e kazandiriliyor. 

Esenler’in tarihinde önemli bir yere sahip olan ve Mimar Sinan tarafindan insa edilen Avasköy Su Kemeri orijinaline uygun olarak restore ediliyor. Bugüne kadar yapilan çalismalar kapsaminda; su kemerinin dis cephelerini temizleyen ve tas duvarlarini kumlama yöntemiyle temizleyen Esenler Belediyesi, su kemerini daha aydinlik ve temiz bir görünüme kavusturdu. Su kemerinin yüzeyini de ayni renkte olacak sekilde yenileyen Esenler Belediyesi, özgün dokuya zarar vermeyecek sekilde restorasyona devam ediyor. Restorasyonun eylül ayinda tamamlanmasinin ardindan su kemerinin çevresi de düzenlenecek ve modern bir görünüme kavusacak.

Yapilacak çevre düzenleme çalismalariyla tekrar su yüzüne çikacak tarihi su kemeri, Esenler’de geçmisle gelecegi simgeleyen en güzel eserlerden birisi olarak varligini sürdürecek.

AVASKÖY KEMERI’NIN ÖZELLIKLERI

Eski haritalarda Avasköy Kemeri veya Yilanlikemer diye anilan bu kemerin üzerinden Süleymaniye ile Beylik sularinin künkleri geçer. Kemer,  Mimar Sinan yapisidir. Sinan’in yaptigi su kemerleri arsinda gerek Tezkiret’ül-Bünyan ve gerekse Tezkiret’ül-Enbiye’de, Avasköy Kemeri’nden bahsedilmektedir.

Bu kemerin yapisindaki zerafet ve uygulanan teknik, Mimar Sinan yapisi oldugunu açikça göstermektedir. Yatay kuvvetlerin karsilanmasi için Sinan’in, Uzunkemer, Pasa Kemeri ve diger kemerlerde uyguladigi 3 m. eninde ve tabandaki 0,60-0,75 m’lik çikintilar tepede sifir olacak sekilde yapilan payandalar bu kemerde de aynen uygulanmistir. Gözlerin açikliklari 4,50 m.’dir. Yalniz ortadaki göz 6 m. olarak yapilmistir. Talveg’den tepesinin yüksekligi 10,30 m’dir. Sert kalker taslari ile yapilmis olan bu kemerde künklerin iç çapi 21 cm’dir.

Süleymaniye Suyollarina ait haritada bu kemer 11 gözlü, Topkapi Sarayi Müzesi III. Ahmet kitapligindaki 1607 tarihli haritada 12 gözlü, 1748 tarihli haritada ise yine 12 gözlü olarak çizilmistir.