Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Esenler Belediye Sirketi ESKON Rantsal Paylasim Araci Mi?

Esenler Belediye Sirketi ESKON Rantsal Paylasim Araci Mi?

ESKON ?un bir sirketle kar ortakligi anlasmasi yaparak kamu yararina kullanilmasi gereken bu parselde kentsel dönüsüm yerine rantsal paylasim yapiliyor.

Esenler Belediye Sirketi ESKON Rantsal Paylasim Araci Mi? 

Esenler Turgut reis mahallesinde bulunan 544 parselde neler oluyor?

Esenler’de kentsel dönüsüm amaçli ayrilan yer imar plan tadilati yapilarak,” kilifina” uydurularak rantsal amaçli satiliyor. Belediyenin yaptigi mahkemedeki savunmasinda Esenler Turgut reis mahallesindeki 554 parselin kentsel dönüsüm alani olarak kullanilacagini ve tüm savunmalarini bu dogrultuda yaptiklarini teblig etmelerine ragmen belediyenin çogunluk üyesi olan AKP‘li meclis üyelerinin oylariyla amaci disinda kullanilmak üzere belediye kurulusu ESKON’a satildi. ESKON ‘un bir sirketle kar ortakligi anlasmasi yaparak kamu yararina kullanilmasi gereken bu parselde kentsel dönüsüm yerine rantsal paylasim yapiliyor.

Esenler Belediye sirketi ESKON kentsel dönüsüm amaçli ayrilan 544 parseli satin aldiginda satin alma bedeli olan 55 milyonu belediye kasasina yatirdi mi?

-Eskon tapusunu kendi uhdesine aldi mi?

-Eskon ile anlasma yaptigi sirket hangi sartlarda anlasma yapmistir?

-Eger böyle ise Esenler Belediyesi bu isin neresindedir?

Kentsel degil rantsal paylasim

Esenler Turgut reis mahallesinde bulunan 544 parsel imar plan tadilatiyla 2015 Aralik ayinda askiya asildi ve bu planlara CHP Belediye meclis üyesi Mustafa Usta, itiraz etti. Usta’nin itirazi Esenler belediyesinin 2016 Subat meclisinde, Usta’nin yurt disinda oldugu toplantida oy birligi ile geçti. Mecliste bulunan diger CHP’li meclis üyelerinin konuyu bilmemeleri ve gafletleri sonucunda, imar komisyonunun itirazi ret eden karari mecliste oy birligi ile kabul etildi. Ancak Usta, yurt disindan gelir gelmez 544 parseli mahkemeye tasidi. Belediyenin yaptigi tüm savunmalarda bu parselin kentsel dönüsüm alani olarak kullanilacagini ve savunmalarini bu dogrultuda yaptiklarini mahkemeye teblig ettiler. Ancak bu savunmalarindan sonra bir sirketle kar ortakligi anlasmasi yapan Esenler belediyesi rantsal paylasim projesini isletmeye basladi.

Göksu, kentsel dönüsüm demisti

Hâlbuki Baskan Göksu, her bulundugu toplantida Oruç reis mahallesinde hisseli alanlarda sikinti yasandigini söyleyerek, bu yerlerin dönüstürülmesiyle alakali bu parseli kullanacagini söylüyordu. Bu parselin tadilati IBB’den geçerken IBB meclisine verdikleri savunma da bu yöndeydi. IBB’nin imar planlama müdürlügünün olumsuz görüsüne ragmen meclisten oy çoklugu ile bu plan geçti.

Mahkeme önce Usta’nin hakli olduguna karar verdi

CHP Belediye meclis üyesi Mustafa Usta’nin, itiraz ederek mahkemeye tasidigi adi geçen parseli esastan görüsen mahkeme Usta’nin hakli olduguna karar verdi ve 22 Subat207’de yürütmenin durdurulmasina karar verdi. Belediye bu karar üzerine 4. idare mahkemesine itiraz yapti. 4. Idari mahkeme Usta’nin hiçbir görüsü alinmadan belediyenin yaptigi itirazi “TARAFLI” olarak, “BAGIMSIZ YÜCE MAHKEME” Usta’nin itirazini usulden bu davayi açma ehliyetinin olmadigina hükmetti ve yürütmenin durdurulmasinin kaldirilmasina karar verdi. 

Usta, tüm mahkeme kararlarina ragmen bu davayi Danistay’a tasidi. Danistay 24-08-2017 tarihinde belediyeden savunma istedigi bilgisine ulastik. Belediye Danistay’in istedigi savunmasini yasal süreç olan 24-09-2017 tarihine kadar yaptiktan sonra Danistay son karari verecek ve süreç noktalanacak. Simdi Danistay’in verecegi karari merakla bekleyen Taraflardan Esenler halki ve Usta’nin beklentisi 3194 sayili imar yasasina aykiri yapilan bu imar plan tadilati ve uygulamasinin iptal edilmesidir. Diger taraflardan Esenler belediyesi ise kendileri yararina olan bir kararin verilmesini merakla bekliyor.

Mahkeme sonuçlanmadan satisa basladilar

Isin esas boyutu, mahkeme sonuçlanmadan ve bir kesin karar çikmadan Belediyenin sirketi ESKON bir özel sirketle anlasarak hem insaati baslatti, hem de basin lansmanini yaparak konutlarin satisi için tanitimlar baslatti. Esenler belediyesine ve ESKON yöneticilerine sormak lazim, Esenler halki mahkemenin devam ettigini ve bu yerin Esenler halkina ait olduguna dair bahsediyor mu? Yarin burada yürütmeyi durdurma karari çikarsa, satilan dairelerin parasini nasil iade edeceklerini ve yasanacak magduriyetleri nasil karsilayacaklar… Hep bunlar Esenler halkinin kafasinda soru isareti olarak kalacak.

Esenler halki Usta’yi disipline veren CHP’lilerden görev bekliyor

Gelelim, ana muhalefete ve mecliste halk adina üyesi bulunan CHP’ye, tüm bu gelismelerin mimari ve mahkemelerin muhatabi Mustafa Usta oldugu biliniyor. Usta partisinin ilçe yöneticilerince il baskanligina sikâyet edildi. Usta partisi adina konusamiyor, bireysel mücadele yapiyor, hareket alani daraltilan Usta, yaninda kimseyi bulamadigi gibi yalniz ve tek basina birakildi. Peki, Ustayi disipline verenlerin bu parsel hakkinda ve Esenlerde yasanan olumsuzluklar hakkinda bir basin açiklamasi ve bir tepkilerinin olup olmayacagini merakla bekliyoruz. 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı