Tarih: 25.01.2021 00:30

Esenler Belediyesi’nde Toplu Sözlesme Saglandi, En Düsük Brüt Maas 4 Bin 550 Lira

Facebook Twitter Linked-in

Anlasma saglanamadigi için bazi belediyelerde grev karari alinirken Esenler Belediyesi ile Hizmet Is Sendikasi arasinda yürütülen toplu is sözlesmesi görüsmeleri olumlu sonuçlandi. Esenler Belediyesi’ndeki toplam 1.152 isçiyi kapsayan, geçtigimiz Mart ayindan bu yana devam eden ve taraflarca kabul edilen toplu is sözlesme ile isçilere birinci yil ortalama yüzde 28, ikinci yil için de  enflasyon oraninda zam yapilacak.

EN DÜSÜK BRÜT MAAS 4 BIN 550 LIRA

Toplu is sözlesmesinin imza töreninde konusan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, sözlesmenin alin terinin ve emegin ön planda tutularak hazirlandigini belirterek sunlari söyledi:

“Bir emek ortaya konmussa, o emegin hakkinin verilmesi gerekir. Biz böyle bir medeniyetten geliriz. Bizim medeniyetinizde hak, emekten dogar. Bizi Bati medeniyetinden ayiran en büyük fark budur. Efendimiz, hayat dersi verirken hayat rehberi olarak ’Yaninizda çalistirdiginiz insanin alin teri kurumadan onun ücretini ödeyin’ demistir. Bizler bu felsefeden beslenmis insanlariz. Alin terinin, emegin ne anlama geldigini bizden daha iyi kimse bilemez. Bu çerçevede bugün Esenler Belediyesi olarak 1.152 arkadasimizi kapsayan önemli bir sözlesmeyi imzaliyoruz. Yüzde 8 ve yüzde 119 arasinda degisen oranlarda zamlanan ücret tarifesi gerçeklestirdik. Hem sendikanin ortaya koydugu tablo hem de hayatin gerçeklerine bakarak bütün imkânlarimizla, çalisanlarimizin kendi alin terinin hakkini aldigindan tatmin olmasini istedik. Ortalama yüzde 28 zamli bir toplu sözlesme imzalayacagiz. En düsük maasimiz brüt 4 bin 550 lira olacak. Arkadaslarimizin ellerine geçecek en düsük net maas 3 bin 550 lira. Sosyal ve bayram yardimi gibi yardimlarda yüzde 100 üzerinde katma degerler üretildi. Baslangiçta tasavvur ettigimiz oranlarin üstünde oranlarda bugün sözlesmeyi imzaliyoruz.”

4 LIRA DIREKSIYON PRIMI

Direksiyon primleriyle ilgili açiklamaya yapan Göksu, “Agir vasita soförlerimiz var. Burada sendikayla çalistigimiz, direksiyon primleriyle ilgili bir konu vardi. Belli bir kesime prim ödenmisti. Biz bu primi bütün agir vasita soför arkadaslarimiza verecegiz. Direksiyon primi olarak 4 lira belirlendi” dedi.

MASA BASINDA ANLASMAK ÇOK ÖNEMLI

Sözlesmede sendikanin taleplerinin yerine getirilmesinden duydugu memnuniyeti ifade eden Hak- Is Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Aslan, “Ilk defa bir belediyemizin ikinci defa toplu sözlesmesine katiliyoruz. Isçi ve isverenlerin iliskilerini masa basinda anlasarak noktalamak çok degerli. Bu toplu sözlesmeyi yerine getirirken taleplerimizin yerine getirilmesi de çok önemli. Baskanimiz adil bir toplu sözlesme için inisiyatif aldi ve özverili çalisti. 2,5 yildir önümüze çikan engellerden dolayi bir toplu sözlesme imzalayamamistik. Bizim ilk sözlesmemiz. Birinci basamak, iyi bir temel attik. Gelecek dönemlerde bu toplu sözlesmelere yeni ilaveler yaparak belli mesafeleri birlikte alacagiz” diye konustu.

TOPLU SÖZLESMEDE 3 SART ÖNEMLI

Aslan konusmasini söyle tamamladi: “Hem belediyelerimizin hem emsal belediyelerimizin hem de Türkiye genelinde yapilan toplu sözlesmelerimizi de dikkate aldigimizda makul, kabul edilebilir ve belediyelerimizin de sartlarini dikkat alan iyi bir toplu is sözlesmesinden bahsediyoruz. Iyi bir toplu sözlesme için 3 temel tanimimiz var. Birinci sarti, belirlenen toplu is sözlesmesi ücretlerini tam zamaninda verilebilmesidir. Bugüne kadar bu konuda bir sikinti olmadi. Insallah devaminda da olmaz. Ikincisi, is güvencesi saglamak. Isini layigiyla yapan her isçimiz, emekli oluncaya kadar burada çalismaya devam eder. Yeter ki kimse ortada bir sebep yokken, kimseyi isten çikarmasin. Üçüncüsü ise, is yerinde barisi ve dayanismayi saglamak. Bu üç husus, toplu is sözlesmesi ile elde ediliyor.”

Konusmalarin ardindan hayirli olsun temennisiyle 2 yili kapsayan toplu is sözlesmesi imzalandi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —