Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Esenler Belediyesi protokolü fesh etti, Kiptas 4.7 milyon lira zarar etti

Esenler Belediyesi protokolü fesh etti, Kiptas 4.7 milyon lira zarar etti

AKP’li Esenler Belediyesi’nin AKP yönetimindeyken IBB sirketi Kiptas ile imzaladigi ve feshettigi askeri alan kentsel dönüsüm protokolü Sayistay’a takildi. Sayistay, sirketin menfaatleri gözetilmeden yapilan fesih islemi nedeniyle Kiptas’in 4 milyon 721 b

Esenler Belediyesi ile IBB sirketi KIPTAS arasinda 2016 yilinda imzalanan Metris Kislasi'nin da içinde bulundugu askeri alanlarda gerçeklestirilecek  kentsel dönüsüm protokolünün, belediyenin talebi üzerine feshedildigi ve fesih isleminin sirketin menfaatleri gözetilmeden kabul edildigi ortaya çikti. Sayistay, sirket tarafindan yapilan islere iliskin harcamalarin güncellenmeden tahsil edildigini belirledi.

“32 MILYONLUK ÖDEMENIN 37 MILYON OLMASI GEREKIRDI”

Sayistay raporunda yer alan tabloya göre Kiptas'a fesih sonrasinda yaptigi isler karsiliginda 32 milyon 376 bin 800 TL ödeme yapildi. Sayistay denetçileri, sirketin yaptigi harcamalar için herhangi bir güncelleme talep etmedigini, oysa Yurt Içi Üretici Fiyat Endeksi (YI-ÜFE) oranlari dikkate alinarak güncellenmesini talep etmesi gerektigini vurgulandi.

Raporda, protokolün fesih edilmesine onay verilmesinin  sirketin menfaatlerine aykirilik olusturdugu belirtildi. Raporda, protokol hükmü dikkate alinsa harcamalar YI-ÜFE oranlarin göre güncellense toplam 37 milyon 98 bin TL karsiliginda protokolün fesh edilebilecegi kaydedildi. Kiptas'in fesih nedeniyle gelir kaybinin toplamda 4 milyon 721 bin 209 TL olarak hesaplandi.

2016'DA IMZALANDI

Sayistay'in 2019 yili Kiptas denetim raporunda yer verilen bilgilere göre olay söyle gelisti:

8 Haziran 2016'da Esenler Belediyesi ile KIPTAS arasinda imzalanan protokole göre IBB sirketi, askeri kislalari belirlenen yeni yerlerine insa ederek tasiyacakti. Esenler Belediyesi 23 Ocak 2019 tarihinde sirkete gönderdigi yaziyla Çevre ve Sehircilik Bakanligi ile protokoldeki is ve islemlerin yapilmasi hususunda anlasmaya varildigini, bugüne kadar yapilmis masraflarin bakanlik tarafindan ödenecegini bildirerek protokolün fesih islemlerinin baslatilmasini talep etti. Sirket, IBB Baskani Ekrem Imamoglu'nun ilk mazbatasini aldigi 17 Nisan 2019 tarihinde verdigi karar ile harcamalarin yasal faizi ile birlikte ödenmesi sartiyla fesih talebini kabul etti. Ancak, Esenler Belediyesi yasal faizi ile ödeme yapilmasina itiraz etti. Kiptas da  9 Mayis 2019 tarihli karari ile Esenler Belediyesi'nin talebi dogrultusunda sadece yapilmis harcamalar toplaminin tahsili ile protokolün sona erdirilmesine karar verdi.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli