Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Esenler Belediyesinin Borcu 72 Milyon

Esenler Belediyesinin Borcu 72 Milyon

Belediye Baskan Yardimcisi Faruk Aydin? hizmet çoksa borç çok olur. Hizmet on kat artmissa, borç iki kat artmistir? diyerek 2013 yilinin da borcumuzun 100 milyonu asacaginin isaretini verdi.

Hasan Gürsoy/Gazete Esenler

Esenler Belediyesinin Borcu 72 Milyon 602 bin 825 TL 70 Krs

 

Belediye Baskan Yardimcisi Faruk Aydin” hizmet çoksa borç çok olur. Hizmet on kat artmissa, borç iki kat artmistir” diyerek 2013 yilinin da borcumuzun 100 milyonu asacaginin isaretini verdi.

 

Esenler Belediye Meclisi’nin 2013 yili Mayis Ayi Toplantilarinin ikinci birlesiminde Esenler belediyesini 2012 yili bütçesinde gerçeklesen Esenler Belediyesi’nin borcunun 72 Milyon, 602 bin, 825 TL 70 Krs., oldugunu Belediye Baskan Yardimcisi Faruk Aydin söyledi.

 

Yigit Esenler Belediyesinin çokta basarili olmadigini görüyoruz

Sadet Partisi Meclis Üyesi Sabahattin Yigit 2012 yili bütçesinde gerçeklesen Esenler Belediyesi’nin borcunun hakkinda söz aldi Yigit ”Sayin baskan ve degerli meclis üyesi arkadaslarim 2012 yilini gerçeklestirdik. Ancak burada gördügümüz kadariyla belediyemiz yaptigi faaliyetlerde her yerde dört yilda dört yüz proje yaptik diyor her tarafta anlatiyor. Esenlerliye sordugumuz zaman biz esenlerde hiçbir sey görmedik diyor. Peki, ama baktigimiz zaman biz esenler belediyesinin çokta basarili olmadigini görüyoruz. Özellikle finans konusunda para bulma konusunda çok basarisiz oldugunu sizin kendi rakamlarinizla bizzat görülüyor.

 

Mal satarak ve bütçeyi biraz dengelemeye çalismissiniz

bu anlamda sunu da ifade etmek istiyorum. Bütçenin gelirler kisminin %80 gerçeklestigini görüyoruz. Ama %80 ise mal satarak ve bütçeyi biraz dengelemeye çalismissiniz mallari satmasaydik bütçe yüzde 50 ya da yüzde 60 civarinda gerçeklesmis olacakti. Ben simdi size soruyorum biz seneye ne satacagiz çok merak ediyorum.

 

13 milyonluk açik vardir Esenler Belediye Baskani basarisizdir bunu söylüyoruz.

Biz bütçeyi dengelemek için bu kadar sagdigimiz halde sagdigimiz halde bu bütçede 13 milyonluk açik vardir. Geçen sene 2011 bütçesinde 40 küsur milyon borç varken bu sene ne oldu da 72.606 milyon küsur borç çikmis. Çok merak ediyoruz ve buna baktigimiz zaman ne yaptiniz da bu borç çikiyor. Esenlerde yapilan faaliyetlerin yüzde doksani büyük sehir il özel den yapilan seylerdir. Kadir topbas basarilidir. Bunu inkâr etmiyoruz. Ama Esenler Belediye Baskani basarisizdir bunu söylüyoruz.

 

Borcumuz varken Anadolu’nun diger yerlerine yardim yapiyorsunuz

Ama belediyemiz ama Esenlerde hiçbir sey yapilmiyor diger taraftan biz o kadar borçlanirken biz neden Anadolu’nun diger yerlerine yardim yapiyoruz bunu da anlamis degilim bu noktada esenler belediyesinin biraz daha dikkatli olmasini istiyoruz biz bu bütçenin çok iyi olmadigini söylüyoruz

 

Gelirlerimizi arttiramadigimiz sürece borçlar artacaktir

Sadet Partisi Meclis Üyesi Sabahattin Yigit sorularina yanit veren

Ak parti meclis üyesi Belediye Baskan Yardimcisi Faruk Aydin söyle cevap verdi. Aydin “sunu söylemek gerekirse öncelikle 2012 yili Esenler Belediyesi için hayirli olsun. Bu rakamlar bizim önümüze gelen rakamlar degildir. Geçen ay faaliyet raporunda konustugumuz ve sonuca bagladigimiz rakamlardir.  Bugün ise kesin olarak bur da karar baglayacagiz. Yani belediyenin borcu iki ay önce faaliyet raporunda aynidir, bugünde aynidir, degisen bir sey yoktur.  Sunu özellikle söylemek isterim ki borcun artmasina sondan baslayacak olursak bizim borç belediye hizmet üretiyor. Belediye hizmet yaptigi sürece de borçlar artacaktir. Gelirlerimizi arttiramadigimiz sürece borçlar artacaktir.”

 

Aydin “borçlari kamulastirma gerekçe gösterdi”

Biz bilinçli olarak biz bütçe kullaniyoruz diyen Aydin devaminda “ dogru bir yatirim uyguluyoruz ama bu nasil mi diye sorarsaniz? Biz göreve gelip basladigimiz zamanda tek yaptigimiz seylerdir sizlerinde katkisiyla iller bankasindan kredi çikarttik. Sadece ne için diye sorarsaniz kamulastirma içindir. 50 milyonluk bir kredi çikardik. Onu da niye çikardik, o günün zarariyla 650 liradan basladigimiz kamulastirmalar suan ise 1200 liraya kadar dayandi. Eger biz o gün acele etmeseydik bugün borçlanmamis olsaydik, bugün biz 1200.yüz ya da 1300.liradan borçlanacaktik.  Bugün ise borç 72 000.milyon degil 80.ya da 90. milyon alarak gerçeklesecekti. Bu gün itibariyle yani bizim yaptigimiz yatirimlarla esenler degerleniyor degerledikçe de borçlarimiz artiyor.

 

Bu borçlarin büyük çogunlugu kamuya ait olan borçlardir

Bu borçlarin büyük çogunlugu kamuya ait olan borçlardir. Nedir bunlar derseniz vergi dairesine taksitlendirdigimiz borçlar vardir. SGK olan ve yapilandirdigimiz borçlardir. Birde Iller bankasina olan borçlardir.  Iller bankasina olan borç da tamami kamulastirdigimiz yerlerin borçlaridir. Bu kamulastirma borcu ise yaklasik 40.milyon civarindadir. bizim hiçbir müteahhit bugün itibariyle bizden alacagini alamadim diye baskana gittigini hiç görmedik. Bize de çogu zaman gelmez biz her ayin besi ya da onu gibi biz dagitim yapariz. Biz kamulastirma paralarini da hepsini pesin ödemekteyiz. Bizim için borç sorun degil biz öyle bakiyoruz. Önemli olan borcun nereye harcadigimizi bilmektir.

 

Hizmet çoksa borç çok olur

Bizim borcumuz çok halatlikla sürdürülebilir, hizmet çoksa borç çok olur. Hizmet on kat artmissa, borç iki kat artmistir. Yaptigimiz arastirmalarda biz bunu çok rahatlikla görebiliyoruz. Bizim borcumuz çok rahatlikla sürdürülebilir biz aylik sabit giderlerimizi raporlar halinde takip ediyoruz. Eger rapor almiyorsaniz bunu da görmüyorsaniz. Zaten yönetemezsiniz bu isler çok düzenli bir sekilde takip edilmesi gerekiyor. Esenlerde bu paralarla bu yapilan hizmetin ne kadar zor oldugunu aslinda sizlerde biliyorsunuz. Allahin izniyle biz ne yaptigimizi çok iyi biliyoruz. Elbette bir gelir saglarsiniz biz bunlari da takip etmekteyiz. Biz bu sekilde yolumuza devam edecegiz.

 

CHP Meclis Üyesi Cemal Kaya vatandasi magdur ediyorsunuz

Kamulastirmayi neden aldiginiz paraya satarken de esitligi saglamiyorsunuz diyen CHP Meclis Üyesi Cemal Kaya “Simdi size soruyorum sizin bu sattiginiz yerler fakir fukaranin elindeki arsalari biraz önce söylediniz 1200.lira kamulastirma bedeli dediniz ben simdi sizlere soruyorum belediye kendi yerlerini satarken kaç paraya satiyor. Bu halkin elinden aldiginiz arsalarla kendi sattiginiz arsalari niye bu esitligi yapmiyorsunuz da. bu halki zor durumda birakiyorsunuz. Size soruyorum niye vatandasi magdur ediyorsunuz. Simdi bunun cevabini bizlere vermek zorundasiniz.

 

Zamaninda buradan yol geçmis yerlerdir

CHP Meclis Üyesi Cemal Kaya cevap veren Aydin ise;” bizim bu kamulastirmayla ilgili bize gelen bu yerlerin sonuçlari donati da olanlari yapiyoruz. Bizim büyük sehre verdigimiz yerler ise üç emsalli imarli yerlerdir. Sayin Cemal Kardesim siz elmayla armuttu karistirmayin bizim 1200.lira dedigimiz yerler ise su anda Bakirköy belediyesi zamaninda buradan yol geçmis yerlerdir. Ben size anlatiyorum ama sizin anlamaya niyetiniz yok galiba ben size bu yerlerden bahsediyorum. Yine bizim kullandigimiz yerlerden biri ise mahkeme kararlari da su günlerde zaten gelmeye basladi. Ama bu yollar donati alanlarinin belediyeye çok fazla katkisi olmayan yerlerdir.

 

Bu arada Meclis baskani, Aydin ve Kaya karsilikli konustular

Bu yerlere Faruk Aydin Cemal Kaya’nin sorusuna yeterli bilgi veremeyince araya giren Meclis Baskani Sayin Faruk Aydin toparlarimsiniz diye Faruk Aydin’i uyardi

 

—Bu arada araya giren Meclis Baskani Cemal Bey biz burada bütçeyi konusuyoruz siz ise hala bize planlari konusuyorsunuz diye çikisti

—Cemal Kaya ise;  Sayin Meclis Baskanim bunlar bütçeyle ilgili, bunlar kardesim bende diyorum ki vatandasin malini soruyorum, kamulastirmaya ben ihtiraz ediyorum. Vatandaslarin yerleri istimlâk ediliyor vatandasin yerlerini siz çok düsük bedelle 700.800.gibi alarak vatandaslilari esenlerde zor duruma sokuyorsunuz. Ama simdi bullarda büyük sehir bir yer belirlesin siz bu yeriliri 2500,3000.gibi verirsiniz.

—Kaya konuyla ilgili konusurken

—meclis baskani ise;” ne düzel iste esenlere kazanç elde etmisler diyerek cemal kayayla imada bulundu. –

—Kaya ise vatandasin malini da bu fiyattan alin da göreyim yürek ister.

Diyerek meclis baskanina vatandasi magdur etmeyin diye sitem etti.

 

—Faruk aydin ise alan razi satan razi diyerek Cemal Kaya’ya senana dercesine

—Kaya ise bes katli bir bina 100.bin liraya satiliyor, desek vatandasa hiç razi olur mu ya siz kimi kandiriyorsunuz? ya vatandas bilmiyor ki neyi soruyorsunuz vatandasa bilse zaten vatandasi kandiramazsiniz.

—Yine meclis baskani siz söz almadan meclisin adabina uygun degil diyerek yine Kaya’yi uyardi. Size ben söz vermeden konusamazsiniz lütfen susarimsiniz Cemal Bey diye uyarmaya devam etti

—Meclis baskani Faruk Aydin’a da dönerek lütfen sizde toparlarimsiniz diyerek uyardi.

           

20 mart 2009 dan sonra kaçak hiçbir çivi dahil çaktirmayacagiz

CHP Meclis Üyesi Cemal Kaya sordugu vatandasa kesilen yüksek orandaki ceza için Aydin “söz konusu olan yerle ilgili arkadasima sikayet olasina ragmen biz uyariyoruz ama yine insaat yapmasina devam ediyorlar biz hep beraber karar aldik Esenler Belediyesi olarak 20 mart 2009 dan sonra kaçak hiçbir çivi dahil çaktirmayacagiz dedik ve gerçekten hiçbir Allahin kuluna o günden bugüne kadar  bir tane çivi bile çaktirmadik. Bize bir tane kaçak gösteremezsiniz balkonda dahil içlerinde esenlerde sinirlari içerisinde bile balkon sivanacaksa bile belediyeden izin almak zorundadir. her seyden esenlerde bizim her seyden haberimiz vardir.

 

Eger biz bunlara tutanak tutmasak bu seferde bizim hakkimizda savcilik tutanak tutar

Biz bunlari siki bir takip ediyoruz. Bunu etmekte bizim görevimizdir. Eger biz bunlari yamamis olsaydik. Esenlerde son dört yilda 2000.bin tane daha çati kati olurdu. Yine ortaya çarpik bir yapilasma çikardi. Iste su söz konusu olan yere gelince arkadaslar buraya geliyorlar. Baskanimizla görüsüyorlar baskanimda oralarda size izin veremeyecegimizi söyleyince o da bize iki gün müsaade edin biz kendimiz yikacagiz diyor iki gün süre veriliyor. Kendisi bize yikinca gelin teshis edin diyor. Bizde gidip bakiyoruz. Eger biz bunlara tutanak tutmasak bu seferde bizim hakkimizda savcilik tutanak tutar. bize sikayet varsa biz bunu yapmak zorundayiz. tutanak tuttuk dan sonra encümenin gelmesi zorunlu encümenin geldiginde ise ceza yazmamak mümkün degil bize soruyorlar son yapilan yere neden ceza yazmadiniz diye eger bunlar kacaksa tamamina tutanak tutmak zorundasiniz.

 



  • Cumartesi 19.1 ° / 12.7 ° Güneşli
  • Pazar 14 ° / 11.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.1 ° / 12.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı