Esenler Bir Kisinin Egolarinami Teslim, Yerel Basina Aba Altindan Sopa Göstermeyin

Esenler Bir Kisinin Egolarinami Teslim, Yerel Basina Aba Altindan Sopa Göstermeyin

IBB AKP Grup Baskan Vekili Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu Yerel Basindan elini bir türlü çekmiyor.

Esenler ilçesinde hepsi birbirinden degerli meslektaslarimiza böyle bir söylemi yapiyorsaniz eger emrinizde çalisan basin emekçisi arkadaslarimizin vay haline demeden geçemeyecegiz. Tekrar ifade ediyoruz bize aba altindan sopa göstermeyin.2019 yerel seçimlerde Esenler meydanindan yerel basina “an yayi kon yayi göstereceginiz” ifadesine alinmayiz ve görevimizi yapmaya halki bilgilendirmeye yine devam ederiz. Hatta sizin haberlerinizi de yapmaya yine devam ederiz. Gerekirse elestiri iyi yaptiginizi iyi yapti diye kamuoyuyla paylasiriz.

YEREL BASINDAN ÖZÜR DILEMELISINIZ

Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu’ya bir kez daha siz meslektaslarimiz araciligiyla seslenmek istiyorum. Siz ve birim amirleriniz yaptiklari her yanlislarini elestiririz. Bundan zerre kaçinmayiz. Iyi yaptiklarinizi yukarida ifade ettigim gibi yine iyi yapti diye haber yapariz. Ancak çok degerli IBB AKP Parti Grup baskan vekilligi gibi bir makamda oturan kisi olarak bir an önce Esenler yerel basin emekçilerini yaniniza alarak özür dilemelisiniz. Aksi takdirde sizi bu konuda her firsatta elestirmeye devam edecegiz.

KAMU GÜCÜYLE IFADE ÖZGÜRLÜGÜNE BASKI!

Ifade özgürlügü; haber ve bilgilere, baskalarinin fikirlerine serbestçe ulasabilme, düsünce, tavir ve kanaatlerinden dolayi kinanmama ve bunlari tek basina veya baskalariyla birlikte çesitli yollarla serbestçe ifade edebilme, anlatabilme, savunabilme, baskalarina aktarabilme ve yayabilme imkânlarina sahip olma anlamlarina gelir. Düsüncelerin her türlü araçla açiklanmasi, açiklanan düsünceye paydas saglanmasi, düsünceyi gerçeklestirme ve bu konuda baskalarini ikna çabalari ve bu çabalarin hosgörüyle karsilanmasi çogulcu demokratik düzenin gereklerindendir. Dolayisiyla toplumsal ve siyasal çogulculugu saglamak, her türlü düsüncenin barisçil bir sekilde ve serbestçe ifadesine baglidir. Bu itibarla düsünceyi açiklama ve yayma özgürlügü demokrasinin isleyisi için hayati önemdedir.

Ifade özgürlügü; ayni zamanda demokratik toplumun temelini olusturan, toplumun ilerlemesi ve bireyin gelismesi için gerekli temel unsurlardan olup bu özgürlük, sadece toplum tarafindan kabul gören, zararsiz veya ilgisiz kabul edilen bilgi ve fikirler için degil; incitici, soke edici ya da endiselendirici bilgi ve düsünceler için de geçerlidir. Ifade özgürlügü; yoklugu hâlinde demokratik bir toplumdan söz edemeyecegimiz çogulculugun, hosgörünün ve açik fikirliligin bir geregidir.

Ancak belirtmek gerekir ki ifade açiklama özgürlügü sinirsiz degildir. Basta siyasi kisiler olmak üzere ifade özgürlügünün, kisilerin itibarina zarar verecek boyuta ulasmamasi gerekir. Bu gereklilik, temel hak ve hürriyetlerin; kisinin topluma, ailesine ve diger kisilere karsi ödev ve sorumluluklarini da ihtiva ettigini belirten Anayasa'nin 12. maddesinin ikinci fikrasindan dogan bir zorunluluktur. Bu itibarla, Anayasa'nin 26. maddesinin ikinci fikrasina göre ifade özgürlügünün sinirlandirilma nedenlerinden biri de baskalarinin seref ve itibarinin korunmasidir. Davalinin dava konusu yayinda davaci hakkinda sarf ettigi söz ve ifadelerin, ifade özgürlügünün sinirlarini astigini tespit ederken mahkemece ortaya konulan gerekçenin, bu özgürlügü sinirlamak için yeterli ve ilgili olmasinin yaninda, ifade özgürlügüne getirilecek sinirlamanin, demokratik bir toplumda zorlayici bir toplumsal ihtiyacin karsilanmasi amacina yönelik, ölçülü, orantili ve istisnai nitelikte olmasi gerekir. Buna göre, ifade özgürlügüne yapilan bir müdahale, zorunlu bir toplumsal ihtiyaci karsilamiyorsa ya da zorunlu bir toplumsal ihtiyaci karsilamakla birlikte orantili degil ise demokratik toplum düzeninin gereklerine uygun bir müdahale olarak degerlendirilemez.

Ifade özgürlügünün siniri, kisilerin seref ve itibarinin korunmasi hakkidir. Çatisan bu iki hak arasinda dengeleme yapilirken öncelikle dava konusu yayinin davaciya  iliskin bölümünün, kamuoyunu ilgilendiren ve kamunun yararina iliskin bir tartismaya katki saglayip saglamadigina bakilmalidir.