Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Esenler Çiftehavuzlar Dönüsümüne Mahalleli Tepkili

Esenler Çiftehavuzlar Dönüsümüne Mahalleli Tepkili

Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi`nde, Kentsel dönüsüm toplantisinda konusan CHP Istanbul Il Baskan yardimcisi Aksal Örüklü ?Ama biz biliyoruz ki bunlarin hakkaniyeti düsündükleri yok. Biz buraya su kadar insaat yapacagiz ve burada sizin hakkiniz bu kadar d

Esenler Çiftehavuzlar Dönüsümüne Mahalleli Tepkili

Örüklü “Bunlarin Hakkaniyeti Düsündükleri Yok”

Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi’nde, Kentsel dönüsüm toplantisinda konusan CHP Istanbul Il Baskan yardimcisi Aksal Örüklü “Ama biz biliyoruz ki bunlarin hakkaniyeti düsündükleri yok. Biz buraya su kadar insaat yapacagiz ve burada sizin hakkiniz bu kadar diyemiyorlar” dedi.

Esenler Çiftehavuzlar Mahallesi’nde, Kentsel dönüsüm toplantisinda bir araya gelen vatandaslar Esenler Belediyesine ve TOKI’ye seslenerek“disimizden tirnagimizdan keserek, alin terimiz olan yerlerimizin rantsal dönüsüme kurban edilmesini istemiyoruz, biz burada ve bir arda yasamak istiyoruz” dediler.

Çiftehavuzlar Mahallesi Dernek yöneticilerinin organize ettigi Kentsel dönüsüm bilgilendirme toplantisina mahalle sakinleri büyük ilgi göstererek yogun katilim sagladilar. Esenler Çiftehavuzlar Mahallesinde yapilan bilgilendirme toplantisina, CHP Istanbul Il yönetiçisi Aksal Örüklü, SP Ilçe baskani Tugrul Yalçinkaya, CHP Belediyesi meclis üyesi INS Müh Mustafa Usta, Çagdas Hukukçular Dernegi (ÇHD)  Avukatlari, Dernek Baskani Hasan Boyoglu ve yönetim kurul üyeleri katildilar.   
 
Bilgilendirme toplantisinin amacinin, Esenler Belediyesi’nin TOKI ile birlikte Çiftehavuzlar Mahallesinde Kentsel Dönüsüm hakkinda hak sahiplerine, Türkiye’ye örnek bir kentsel dönüsüm projesi hazirladiklarini ve mülkiyet analizleri hakkinda bilgi vererek çagirdiklari daha sonra sözlesme imzalamaniz gerekliligini vurguladiklarini söyleyen vatandaslar, bu durum karsisinda bir araya gelerek ne yapacaklari için toplanildigini ifade ettiler.

 

Yalçinkaya “dönüsümün adil olmasini, vatandaslarimizin magdur edilmeden”
 

Yapilan bilgilendirme toplantisinda SP Ilce Baskani Tugrul Yalçinkaya, “bizler belediye meclis üyesi oldugumuz dönemde Kentsel dönüsümün acilen yapilmasini, ama yapilacak dönüsümün adil olmasini, vatandaslarimizin magdur edilmeden yerinde bir dönüsümün yapilmasini önergelerle meclis gündemine tasidik. Bugün gelinen noktada yapilanlarin yanlis oldugunu ve rantsal dönüsüm nasil yapariz, halkin birikimlerine nasil ortak oluruz düsüncesinde olanlari görüyoruz. Sizlerin birlikteligi bizleri heyecanlandirdi. Bizler sizlerin yanindayiz, sizlere her türlü destegi sunmaya haziriz” dedi.
 

“Nüfus 360 bin. Bugün Esenler’in nüfusu 510 binlerde bu üç rakam birbirini tutmadigi için”
CHP Istanbul Il Baskan yardimcisi Aksal Örüklü,” Esenlerin öngörülen nüfusu 380 bin, yani bu kadar insanin yasayacagi bir yer için saglik, egitim alani, otoparki, yollari, donati alanlari olacak sekilde bir planla dizayn edilmis, 2013 yilina kadar Esenler’de uygulamali imar plani yapilmamis. Havaalani konutlari yapilana kadar böyle yönetilmis Esenler o gün yapilan planlarda ise öngörülen nüfus 360 bin. Bugün Esenler’in nüfusu 510 binlerde, bu üç rakam birbirini tutmadigi için Esenler’de yasayanlarin hayatlarini sikintiya sokan problemler var olacak.  Bakiniz 2011 yilinda burasi gecekondu önleme bölgesi ilan edildi. 2013 yilinda ise 6306 sayili yasaya göre mahalleniz riskli alan ilan edildi. Neden gecekondu önleme bölgesi ilan etiniz ve iki sene sonra 6306’ya göre riskli alan ilan ettiniz? 6306 sayili yasa afet riskli alanlarin dönüstürülmesiyle ilgilidir, kentsel dönüsümle ilgili degildir. Esenler belediyesi samimiyse sunu söylemesi lazim buranin metresi su kadar ve hakkiniza düsen bu kadar, yapilan islerin sonucunda hakkaniyet budur demeli. Ama biz biliyoruz ki bunlarin hakkaniyeti düsündükleri yok. Biz buraya su kadar insaat yapacagiz ve burada sizin hakkiniz bu kadar diyemiyorlar.
 
 “vatandasi magdur etmeden dönüstürmeye çalisacaksin”
Bugün çikarilan 6306 sayili yasa gücü onlarin eline verdi. Bu güce karsi sizin yapacaginiz birlikte olmak ve birlikte kararlar almak olmalidir. Sayet bireysel hareket yaparsaniz siz kaybedersiniz. Mahallenizi riskli alan ilan edenler burayi tahliye etmesi gerekiyor, aksi halde olabilecek tüm sorumluluk onlara aittir. Buranin artik bos arsa haline gelme zorunlulugu var. Ikinci alternatif ise vatandas burayi bosaltmiyorsa imara açacaksin ve burada yasayan insanimiza gerekli bilgileri vererek tüm kolayliklari sunacaksin. Yani vatandasin yerini pazarlamaya degil, vatandasi magdur etmeden dönüstürmeye çalisacaksin, imar planini yaparak vatandasa “ister siz ister bulacaginiz ve anlastiginiz bir müteahhitle” yapin diyeceksin” dedi.  
 
“muallakliklarla dolu bir belge var ve sizler bu kagitlara imza atmamalisiniz”
Tozkoparan dernek baskani Ömer Kiris, “sizlerin sorunlarinin aynisini biz yasiyoruz. Elinize verilen belgeler bir satis sözlesmesidir, muvafakat degildir. Bakin basliklarda muallakliklarla dolu bir belge var ve sizler bu kagitlara imza atmamalisiniz. Derneginizin tuttugu avukatlarin bilgisi disinda hareket etmeyin, birlik be beraberlik içinde olun. Biz insan için yapilacak dönüsüme degil, halkin haklarini gasp edecek olan anlayisa karsiyiz” dedi.


“el ele vererek böyle bir uygulamanin yapilmasini engellemek elinizde”
CHP Esenler Belediyesi meclis üyesi Ins. Müh Mustafa Usta,”arkadaslar ben burasi için bazi arastirmalar yaptim ve buradaki binalarin durumu üzerine çalistim. Esenlerde yapilacak kentsel dönüsümde Çiftehavuzlar ikinci sirada yer aliyor. Ilk dönüsüm Havaalani mahallesinde yapildi, durum ortada ve çok kötü, yasanilmasini birakin oturulmayacak bir durum ortaya çikti. Havaalaninda dönüsüm yapilmadan önce yogunluk 1,9 iken simdi 8,6 oldu. Üç emsalle plan yapacagiz diye yola çiktilar ve bu sehre büyük kötülük yaptilar. Simdi sizlerin el ele vererek böyle bir uygulamanin yapilmasini engellemek elinizde. Bakiniz yapilan konutlarda sizler hak sahipleri olarak varliginizi devam ettiremeyeceksiniz. Birçogunuz ise burada oturamayacak. Bunlar sizleri soylulastirmak istiyorlar. Arkadaslar buranin çilesini, sikintisini sizler çektiniz, ama birileri gelmis sefasini biz sürecegiz yaklasiminda. Istanbul’un en güzel yerlerinden biri olan mahallenize sahip çikin, yerlerinizin gerçek degerlerini göz önüne alin ve önünüze konulan hiçbir evraka hukukçulariniza tanismadan imza atmayin” dedi. 

 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false