Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

Esenler’de Ahilik Haftasi ve Esnaf Bayrami törenlerle kutlandi

Esenler’de Ahilik Haftasi ve Esnaf Bayrami törenlerle kutlandi

Esenler’de Ahilik Haftasi ve Esnaf Bayrami çesitli etkinliklerle kutlaniyor. Ilçe esnafindan olusan Mehteran Takimi’nin eslik ettigi yürüyüste, Esenler esnafina Türk Bayragi dagitildi, ‘Yilin Ahisi’ seçildi.

Ahilik Haftasi ve Esnaf Bayrami, Esenler Belediyesi ve Esenler Birlesik Esnaf ve Sanatkarlar Odasi tarafindan Dörtyol Meydani’nda düzenlenen etkinlikle kutlandi. Etkinlik; mahalle bakkali, mahalle kasabi, mahalle manavi ve mahalle berberlerinin de aralarinda bulundugu 25 küçük esnaftan olusan Mehteran Takimi esligindeki yürüyüs ile Davutpasa Caddesi’nden basladi. Ahi Mehteran Takimi’nin marslari ile renk kattigi programa; Esenler Belediye Baskan Yardimcisi Osman Gökçebas, Istanbul Esnaf ve Sanatkarlar Odalari Birligi Baskanvekili Mesut Sengün, Esenler Birlesik Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Sahin, ilçedeki siyasi partilerin temsilcileri,çesitli esnaf odasi baskanlari ve Esenler esnafi katildi.Mehter esliginde Esenler esnafina Türk bayragi dagitilan yürüyüs, Dörtyol Meydani’ndaki etkinlik alaninda devam etti.

AHILIK TESKILATLARI ZORUNLU DERS HALINE GETIRILMELI

Ahilik teskilatlarinin önemine vurgu yapan Esenler Belediye Baskan Yardimcisi Osman Gökçebas söyle konustu: “Esenler Belediyesi olarak her zaman esnafimizla beraber olmaya, islerini kolaylastirmaya çalisiyoruz. Bunlari yaparken esnaf kardeslerimizden de beklenti içindeyiz çünkü bu isler karsilikli oluyor. Esnafin dayanismasi bir sehrin, ilçenin huzurlu ve erdemli sehir olmasinda en büyük katkiyi saglar. Esenler’de yaklasik 20 bin esnaf kardesimiz var. Topluma ve komsularina verdikleri mesaj bu sehrin dönüsümüne önemli katki saglayacaktir. Ahilik teskilatlari lise ve üniversitelerde okutulmasi, hatta zorunlu ders haline getirilmesi gereken kurumlardan bir tanesi. Sadece meslek kazandirilmasi degil meslek sahibi olurken erdemli, iyi huylu bir yandan da iyi bir Müslüman olmayi esnaflara asilayan ancak bu sartlari yerine getirdikten sonra belge alabilen, sed kusanabilen bir esnaf haline gelmeyi sagliyor.”

BIZ KAYBOLMADIK, BURADAYIZ

Programda konusan Esenler Birlesik Esnaf ve Sanatkarlar Odasi Baskani Sükrü Sahin, “Esnaf diyince aklimizda çok farkli kültürlerden, gelenekten gelen esnaf teskilatini olusturuyoruz. Bugün burada kaybolmaya yüz tutmus mesleklerin yer aldigi 15 meslek standi bulunuyor. Demircisi, kalaycisi, sobacisi, marangozu. Bu esnaflarimiz sizlere bugün biz kaybolmadik diyerek, hünerlerini sunacak” diye konustu.

40 YILLIK MUTLULUGA BEDEL

Konusmalarin ardindan Esenler’de “Yilin Ahisi” seçilen 36 yillik kahveci Fikret Akkoyun dualar esliginde “sed” kusatildi. Yilin ahisi seçilen 71 yasindaki Akkoyun ,”28 yildir Esenler’de kahvecilik yapiyorum. Yilin ahisi seçilmek beni çok mutlu etti. Bir kahvenin 40 yillik hatiri varsa, yilin ahisi seçilmemin 40 yillik mutluluga bedeli var” dedi

HÜNERLERINI SERGILEDILER

Esenler Belediye Baskan Yardimcisi Osman Gökçebas ve beraberindekiler, kaybolmaya yüz tutmus geleneksel mesleklerin gelecege tasinmasi için kurulan Ahi Çarsisi’ni ziyaret ettiler. Oymaci, kalayci, demirci, yorganci, marangoz esnafi mesleklerinin inceliklerini anlatti ve hünerlerini sergilediler. Etkinlik sonunda vatandaslara Ahi Lokmasi ve Ahi Serbeti ikram ettiler.

    



  • Çarşamba 22.5 ° / 14.5 ° Güneşli
  • Perşembe 20.8 ° / 14.1 ° Güneşli
  • Cuma 17.8 ° / 13.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı