Bugün, 22 Ekim 2024 Salı

Esenler`de 24 Bin Konut Yenilendi

Esenler`de 24 Bin Konut Yenilendi

Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, son alti yilda ilçe genelinde 24 binden fazla konutun yenilendigini ve 150 bin kisinin deprem riskinden uzak güvenli ve saglikli konutlara kavustugunu söyledi.

Esenler`de 24 Bin Konut Yenilendi

Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, son alti yilda ilçe genelinde 24 binden fazla konutun yenilendigini ve 150 bin kisinin deprem riskinden uzak güvenli ve saglikli konutlara kavustugunu söyledi.

Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, 1999 Marmara Depremi’nin 16`nci yildönümünde basin mensuplari ile bir araya geldi. Baskan Göksu, Esenler Havaalani Mahallesi Bölge Parki`nda düzenlenen kahvaltili basin toplantisinda  “Esenler depreme ne kadar hazir?” sorusunun cevabini basin mensuplari ile paylasti. 500 bin nüfusuyla Istanbul’un en büyük ilçelerinden birisi olan ve yapi stokunun son derece problemli oldugu Esenler’de olasi Istanbul depremine yönelik olarak yapilan ve yapilmasi planlanan çalismalari anlatti.

24 BIN KONUT YENILENME SÜRECINDE

"17 Agustos`un sene-i devriyesinde neler yaptigimizi, nasil hazirliklar yaptigimizi sizlerle paylasmak istedik" diyerek sözlerine baslayan Baskan Göksu, "1999 Marmara depremi ve 2011 Van depremi sonrasinda deprem hazirliklari sorgulanir oldu. Esenler, Istanbul`un tam ortasinda 500 bin kisinin yasadigi ve 30 bin 89 konutun deprem riski tasidigi bir sehir. 2009`da göreve geldigimizde yüzde 85 olan riskli yapi oranini, 6 yilda yüzde 72`ye indirdik. Bu süre içinde kentsel dönüsüm çalismalariyla 24 binin üzerinde konut yenilendi ya da yenilenme sürecine girdi. Böylece 150 bin kisi deprem riskinden uzaklastirildi. Güvenli ve saglikli konutlara kavusturuldu" dedi.

70 BIN KONUTUN YENILENMESI GEREKIYOR

Esenler`deki yanlis yapilasma ve mühendislik hizmeti alinmadan insa edilen konutlara ait çarpici fotograflari basin mensuplari ile paylasan Baskan Göksu, "Normalde bir gün süren 6-7 katli bir binanin yikim islemini sadece 25 dakika tamamladik. Mühendislik hizmeti almadan ve son derece yanlis insa edilen böyle konutlar büyük risk tasiyor. Esenler`de 70 bin konutun yenilenmesi gerekiyor. Basbakanimiz Sayin Ahmet Davutoglu`nun açikladigi tarihi proje kapsaminda 45 bin konutu yenileyecegiz. Bu proje kapsaminda dünyanin üçüncü, Türkiye’nin en büyük sehir parkini da insa edecegiz. Arzu ettigimiz sey; olasi bir deprem öncesinde hazirlikli, tedbirli olmak. Ancak tedbir almak sadece kamu ile yeterli degil. Vatandas da tedbirlerini almali. Zor bir süreç olan kentsel dönüsümde vatandasin ciddi emek vermesi gerekiyor" diye konustu.

ÇOCUKLARIMIZA TABUT DEGIL KONUT BIRAKALIM 

Konusmasinda siyasilere de çagrida bulunan Baskan Göksu, sunlari söyledi: "Siyasi akil, kentsel dönüsümü kendi çikarlarina kurban etmemeli, vatandasin gelecegi ile oynamamali. Biz her zaman sunu söylüyoruz: Çocuklarimiza tabut degil konut birakalim. 17 Agustos sonrasi üzerimize düsen sorumlulugun farkindayiz. Bu konudaki çalismalari hizlandirmak için basta medya ve vatandas olmak üzere tüm kesimlerin destegini bekliyoruz". 

BASKAN GÖKSU AFAD ARACINI TANITTI

Baskan Göksu, konusmasinin ardindan son teknoloji ürünü her türlü arama kurtarma malzemesine sahip özel donanimli AFAD (Afet ve Acil Durum) aracini tanitti. Göksu, Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi`nin hizmetine verilen araç hakkinda basin mensuplarina detayli bilgi verildi.  Program, Esenler Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ESKAT)’in senaryo geregi depremde araç içinde mahsur kalan yaraliyi kurtardigi tatbikat ile son buldu.  



  • Salı 17.5 ° / 14.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 18.8 ° / 13.5 ° false
  • Perşembe 18.1 ° / 13.8 ° Güneşli