Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

ESENLER`DE DÖNÜSÜMÜN PARASI DA HAZIR

ESENLER`DE DÖNÜSÜMÜN PARASI DA HAZIR

Esenler`deki kentsel dönüsümü hizlandirmak ve vatandaslara daha güvenli ve lüks dairelerde yasamalarini saglamak amaciyla Esenler Belediyesi, Is Bankasi ile Kentsel Dönüsüm Yapi Yenileme Kredisi protokolü imzaladi.

ESENLER’DE DÖNÜSÜMÜN PARASI DA HAZIR

Esenler’deki kentsel dönüsümü hizlandirmak ve vatandaslara daha güvenli ve lüks dairelerde yasamalarini saglamak amaciyla Esenler Belediyesi,  Is Bankasi ile Kentsel Dönüsüm Yapi Yenileme Kredisi protokolü imzaladi.

Esenler Belediyesi Kültür Merkezi’nde düzenlenen imza protokolü törenine; Çevre ve Sehircilik Bakanligi Müstesar Yardimcisi Mücahit Demirtas, Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, Türkiye Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali, Ilçe Emniyet Müdürü Zülküf Atilgan, Belediye Meclis Üyeleri, Il Genel Meclisi Üyeleri, Belediye Baskan Yardimcilari ve çok sayida davetli katildi.

Törende ilk konusmayi yapan Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, esenler için en önemli günlerden birini yasadiklarini belirterek konusmasina basladi. Göksu, Istanbul’un merkezinde bina yapisi ve stogu itibariyle en riskli alanlarin bulundugu Esenler’de 5 Ekim 2012 tarihinde Basbakan Recep Tayyip Erdogan’in kentsel dönüsüm startini vermesinin ardindan ikinci büyük dönüsüm startini da bugün verdiklerini söyledi. Kentsel Dönüsüm Yapi Yenileme Kredisi’nin ilçede bir taraftan kamu eliyle yapilacak dönüsüm çalismalarina diger taraftan ise bireyin kendi imkanlariyla kentsel dönüsüm yapabilmesi anlaminda çok önemli katki ve motivasyon araci olacagini ifade eden Göksu, protokolün önemine dikkat çekti.

SÜRDÜREBILIR DÖNÜSÜM MODELI

Türkiye’nin fay hattinin üzerinde oldugunu hatirlatarak konusmasina devam eden Göksu, ülkemizin her bir noktasinda yasanacak depremin herkesi çok üzecegini; ancak bu depremin Istanbul’da olmasi durumunda Türkiye’nin 20 ya da 50 yil geriye götüren bir sürecin içine girecegini kaydetti.

“Türkiye, fay hattinda diye bagirarak, aglayarak ne fayi kaydirabiliriz ne de depremi önleyebiliriz” diyen Göksu, “Binalarimiz çürük diye sabah aksam bagirsak binalarimiz yenilenmez. Oysa bizim bagirmaya, aglamaya, söylenmeye vaktimiz yok. Bizim is yapmaya ihtiyacimiz var” dedi.

Uzun zamandir Is Bankasi ile bir çalisma yürüttüklerini anlatan Göksu,  kentsel dönüsüm projeleri kapsaminda bir modeli ortaya çikarmak istediklerini ve bu modelin su anda ilk olarak Esenler’de uygulanacagini ve Esenler’in dönüsümüyle beraber sürdürülebilir bir dönüsüm modelinin ortaya çikacagini söyledi.

Esenler’de kamu eliyle kentsel dönüsümleri hizlandirdiklarini belirten Göksu, yapilan çalismalar kapsaminda toplam 6 bin konutu dönüstüreceklerini söyledi. Oysa Esenler’de toplam 146 bin bagimsiz bölüm olduguna dikkat çeken Göksu, bu nedenle bireylerin de kentsel dönüsüme katki sunmasinin önemli oldugunu vurguladi. Bu anlamda bireyi hem ekonomik, hem de sosyal anlamda rahatlatilabilecek bir zemini olusturabilmek için çok mutlu bir sekilde dönüsümü saglayabileceklerini dile getiren Göksu, Kentsel Dönüsüm Yapi Yenileme Kredisi kapsaminda vatandasin kentsel dönüsümde kullanilabilecegi kredinin vade farkinin yaklasik yüzde 4’ünü devletin ödeyecegini, Belediyenin sirketi ESKON’un garantör olacagini ve islemlerin ESKON üzerinden yapilacagini ifade etti.

TABUT DEGIL, KONUT

Böylece ilçede çok hizli bir sekilde binalari dönüstürmüs olacaklarini söyleyen Göksu, bir kisinin kentsel dönüsümde kullanacagi 50- 60 bin liralik krediyi, 10 yilda yaklasik 80 bin lira olarak geri ödeyecegini söyledi. Yeni sahip olacaklari daire fiyatlarinin da eskisine oranla 5-6 kati artacagini kaydeden Göksu, vatandasin kredi ödemelerine ise 6 say sonra, yeni evine tasindiktan sonra baslayacagini ve Esenler için tarihi bir firsatin dogdugunu anlatti.

 Göksu, “Esenler’de bir taraftan kamu eliyle yapilacak dönüsümler, diger taraftan bireyin kendi katilimiyla yapacagi dönüsümlerle beraber Esenler’in bütün binalari büyük bir katma deger ve büyük bir özveriyle dönüstürecegiz ve Istanbul’un göbegindeki Esenler’i deprem açisindan riski olmayan bir ilçe haline getirecegimize inaniyoruz. Bunu hep birlikte yapacagiz” dedi.

“Çocuklarimiza tabut degil, konut birakmak istiyoruz” diyen Göksu, insanlarin içerisinde huzur içinde yasayabilecegi bir dönüsümü birlikte insa edilecegini vurguladi. Göksu, “Hiç kimsenin gözyasinin akmadigi, herkesin yatagina uzandiginda acaba bugün deprem olacak mi diye endise duymadan huzur içinde uyuyup bize dua edecegi Esenler’in insasini hep birlikte yapacagiz” dedi.

MODELE TÜRKIYEYE ITIBAR EDECEK

Göksu’nun ardindan konusan Türkiye Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali, böyle bir projenin içinde olmaktan son derce mutlu oldugunu söyleyerek Esenler Belediye Baskani Göksu’nun ufuk açici ifadeler kullandigini belirtti.  “Toplumsal fayda gözetiyorsaniz, mesakkatli islere talip oluyorsaniz, bankaciligin hakiki degeri ortaya çikar” diyen Bali, Kentsel Dönüsüm Yapi Yenileme Kredisi için Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Esenler Belediyesi, ESKON ve müteahhitlerin bir araya gelip bir is ortakliginin en güzel örnegini gösterdiklerini söyledi. Bali, “Olusturulan modelin bütün Türkiye için itibar edilecek, kullanilacak bir model olacagini düsünüyorum. Bu deger yaratmaktir, bu vatandaslarimiza dogrudan dokunabilmektir” dedi. Bizim kültürümüzde evin çok özel kavram olduguna dikkat çeken ve kendileri için kredi vermek degil, hizmet vermenin önemli oldugunu kaydeden Bali, “Biz girdigimiz her iste toplumsal fayda gözetiyoruz. Kolay islerin hiç birisi bizim önceliklerimizi arasinda degildir. Biz kendimizi bu memleketin hep yapi tasi olabilecek islerine adadik. Çünkü kendimizi bu memleketin beytülmali olarak görüyoruz. Insallah bugün burada bunun çok güzel bir örnegini vererek bir çalisma sonuçlandiracagiz” dedi.

HEM ÜRETIM HEM HIZMET

Törende son konusmayi yapan Çevre ve Sehircilik Bakanligi Müstesar Yardimcisi Mücahit Demirtas da kentsel dönüsüme model olabilecek bir çalismanin yapilmasi, kentsel dönüsüme büyük katki sunacagina dikkat çekti. Bakanligin, Is Bankasi ve Esenler Belediyesi’nin bir araya gelerek hazirlanan ve Esenler’de ilk kez kullanilacak olan finans modelinin büyük kolayliklar saglayacagini ifade eden Demirtas, “Bu kadar marka deger bir araya gelince hem üretim olacak, hem hizmet olacak. Herkes de bundan yararlanacak” dedi. Insanlarin artik hayat standartlarina uygun refah ve mutluluk içinde kendi degerleriyle yasayacagi nezih bir ortamda yasamasi gerektigini vurgulayan Demirtas, kentsel dönüsüm projelerinin önemli oldugunu kaydetti.

Kentsel dönüsümle ilgili Esenler’de imar planlari konusunda çözümleri sonuçlandirilan ilçelerden bir tanesi oldugunu belirterek ilçedeki gelismeleri izlemeye devam ettigini belirtti.

Yapilan konusmalarin ardindan Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu ve Türkiye Is Bankasi Genel Müdürü Adnan Bali Kentsel Dönüsüm Yapi Yenileme Kredisi Protokolünü imzaladi. Imzalarin atilmasinin ardindan Baskan Göksu, günün anisina Is Bankasi Genel Müdürü Bali ve Çevre ve Sehircilik Bakanligi Müstesar Yardimcisi Mücahit Demirtas’a hediye ve çiçek takdim etti.

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı