Gökhan ÇELIK
Onur MERIÇ
Istanbul'un bugüne gelebilmis en eski ve en önemli su yapilarindan biri olan Atisalani Su Sebili, bakimsiz hali ve içinde bulunan çöplerle üzüntü verici bir görüntü içerisinde.
AKP'li belediyenin yönettigi Esenler ilçesi Atisalani Mahallesi'nde bulunan tarihi eser 'Süleymaniye' ve 'Beylik' adinda 2 ayri yapidan olusuyor. Bunlardan Süleymaniye Kubbesi 5,5 metre olup sekizgen kubbeye sahipken, Beylik Kubbesi de 3.45 metre yüksekliginde ve piramit çati seklinde. Birbirine kanalla bagli olan iki yapida da ciddi tahribatlar göze çarpiyor. Içi çöplüge dönen ve bakimsizliktan dolayi harabeyi andiran bu yapi, bir dönem evsizler tarafindan da kullanilmis ancak daha sonra semt sakinlerinin sikayeti üzerine belediye ekipleri tarafindan çevresi bariyerlerle çevrilerek girislerine demir parmakliklar örülmüs.
Semt sakinlerinin birçogu söz konusu tarihi yapinin farkinda bile degil. Onlardan biri olan ve 30 yildir Atisalani'nda ikamet ettigini söyleyen Bülent Kaçak, “Maalesef bilmiyorum ne oldugunu az önce ögrendim. Çöplük, pislik içinde ve maalesef bakimsiz. Ben buraya biraz uzak oturuyorum. Kütüphane için geldim. Ama yillardir bu yolu kullanirim. Böyle bir tarihin var oldugundan haberim yoktu. Böyle bir yapiyi bilmememin sebebi de bu derece bakimsiz olmasindan dolayi." diye konustu.
Tarihi yapinin mevcut durumunun çok üzücü oldugunu belirten kent arastirmacisi Berk Erkent de sunlari söyledi:
"Burasi çok eski bir yapi. Su anda tam kaç yilinda yapildigina dair net bir bilgi yok. Ama en az 400 yillik oldugu kesin. Çünkü 1650'li yillarda bir çizimde yer aliyor. Burasi Istanbul'un en eski su yollari olan Halkali su yollarinin bulundugu bölge. Halkali, Mahmutbey, Bagcilar'dan gelen sularin tarihi yarimadaya ulasmasi için bu güzergahi kullaniyordu. Burasi da Avasköy Maksemi olarak anilan bir bölge. Buradan tarihi yarimadaya özellikle, çok önemli mekanlara Topkapi Sarayi, Nuriosmaniye Cami gibi Sur içi Istanbul'una en önemli yerlerine su tasiyan, su yollarinin üzerinde olan bir yapi. Burada Halkali sularina ait, gelen sular ikiye ayrilirdi. Bu daha çok Avasköy Sebili olarak aniliyor ama, sebilden daha çok bir maksem aslinda. Iste o halkali sulari buradan 2'ye ayrilirdi Süleymaniye ve Beylik sulari olarak. Buradan da 2 kol halinde tarihi yarimadaya giderek belli mekanlarin su ihtiyaçlarini karsilardi"
Bugün islevini tamamen yitirmis olan tarihi yapinin zamanla bir kisminin betona gömüldügünü belirten Erkent, “Bir iddiaya göre bu yapinin Osmanli döneminden önce yani Bizans döneminde de var oldugu ve sarniç olarak kullanildigindan da söz ediliyor. Gerçekten çok uzun bir tarihe sahip bir eser ve su an bu durumda olmasi çok üzücü. Ben insanlarimizin biraz bilinçlendirilmesi gerektigine inaniyorum. Su anda insanlar bu yapinin ne oldugunu dahi bilmiyorlar. Su gibi temel bir ihtiyacini karsilayan önemli bir yapinin bu halde olmasi gerçekten çok üzücü. Insallah bundan sonra degerleri bilinir. Bu yapilar hepimiz için çok önemli eserler." Ifadelerini kullandi.
Kaynak Evrensel gazetesi