Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Esenler’ de Evi olan herkesi ilgilendiriyor

Esenler’ de Evi olan herkesi ilgilendiriyor

Gelecek Önümüzdeki 4 senede ödenecek emlak vergisinin hangi degerler üzerinden hesaplandigi Muhtarliklarda askiya çiktigi bu günlerde itiraz son süresi 30.07.2021 Tarihinde Dolan ve ( Adli tatil süresi içerisinde oldugu için ) 01-05 Eylül 2021 tarihinde

Haber/Senol Özyurt

Bes-on sene öncesine kadar herkesin yolu muhtarliklara düsüyordu. Ikametgâh belgesi de muhtardan aliniyordu. Simdi bu belgeyi e-devletten almak mümkün. Vatandaslarin muhtarliklara basvuru sayisi da ciddi oranda düsüs gösterdi.

Fakat su dönemlerde; Bazi kisilerin muhtarliklari ziyaret etmesi oldukça önem tasiyor. Önümüzdeki 4 senede ödenecek emlak vergisinin hangi degerler üzerinden hesaplanacagi bu günlerde kesinlik kazaniyor. Ayin basindan itibaren mahallelerde yer alan muhtarliklara mülklerin yeni arsa degerleri de asildi. Ev olsun, isyeri olsun eger mülklerin arsa degerleri fahis oranda artis göstermis ve buna itiraz edilmezse artik gelecek dört sene (2022, 2023, 2024 ve 2025 yillari) boyunca emlak vergisi hesabi için her hangi bir itiraz hakki bulunmayacak.

Askiya çikartilan Emlak vergi artislariyla Hak mahrumiyeti yasamamak Istemeyen vatandaslar Mahalle Muhtarlik Emlak veri artis oranlarini kontrol etsin.

EMLAK VERGISINE ETKISI NEDIR?

Ev olsun, is yeri olsun gayrimenkullerin emlak vergi degeri; arsa degeri ve insaat maliyetinin toplamindan meydana geliyor. Arsa degerleri ise 4 senede bir belirleniyor, insaat metrekare maliyet degerleri de her sene düzenli sekilde yayimlaniyor. Arsa degerleri ve insaat maliyetinin toplamlari üzerinden belirlenen emlak vergi degeri, yeniden degerleme orani dikkate aliniyor ve her sene güncellenmis oluyor. Vatandaslar bu emlak vergi degeri üzerinden evlerde binde 1, isyerlerinde binde 2 oraninda emlak vergisi ödemesi yapiyor.

DEGER NASIL BELIRLENIYOR?

Her dört senede bir ‘takdir komisyonlari’ tüm mülklerin arsa degerini yeniden belirliyor. Son olarak 2017'de belirlendi. Takdir komisyonlarina; tapu müdürlügünden, belediyeden, ticaret odasindan, Maliye’den ilgili muhtarliklardan üyeler katilim saglayarak, deger tespit çalismasi gerçeklestiriliyor. Cadde-sokak bazinda mülklerin belirlenmis olan arsa metrekare degeri belediyelere veriliyor.

Gelecek 4 senenin ödenecek emlak vergisi hesaplarina esas olan arsa-arazi degerleri de son olarak 30 Haziran 2021 tarihinde muhtarliklara asilmisti. Mülklerinin arsa degerlerinin yüzde 100 ve daha da çok artirilarak belirlendigini söyleyen mülk sahipleri de bulunuyor. Belirlenen artis oranina itiraz edecek olanlar ilandan sonraki 30 gün içerisinde vergi mahkemesinde dava açma haklari bulunuyor.

2017'de belirlenen arsa degerlerinde bazi fahis oranda artislar yasanmisti. Birçok mülk sahibi de konuyla ilgili olarak iptal davalari açmisti. Belirlenen önceki degerine göre yüzde 100, yüzde 200 hatta bazen de yüzde 500’lük artislar yasandi. Belirlenen bu oranlar kamuoyundan tepki aldi ve vatandaslar mahkemeye gitti. Daha mahkeme karari çikmadan da yasa degisikligi gerçeklestirilmis ve arsa degerinin artis orani da yüzde 50 oran ile sinirlandirildi.

DIGER VERGILERI ETKILIYOR MU?

Tapu harci hesaplanirken de emlak vergi degeri dikkate aliniyor. Miras yoluyla intikal eden gayrimenkuller için de emlak vergi degerleri de dikkate alinarak veraset ve intikal vergisi hesaplamalari yapiliyor. Yeni uygulanan ‘Degerli Konut Vergisi’ mükellefleri belirlenirken de emlak vergi degerleri dikkate alinmis oluyor. Yani böylece muhtarliklara asilan mülklerin arsa degeri sadece emlak vergisi hesabinda degil diger vergilerin hesaplanmasinda da büyük öneme sahip.

Emlak vergisinde artis için itiraz süreci basladi!



  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli
  • Salı 19.2 ° / 10.4 ° Güneşli