Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Esenler`de kadinlar eve hapsedilmek isteniyor

Esenler`de kadinlar eve hapsedilmek isteniyor

HDP`nin Esenler Belediyesi Esbaskan adayi Nuriye Avsar, Esenler belediyesin inin kadina yönelik projelerini ve HDP`nin kadinlara iliskin politikalarini Etkin Haber Ajansindan Derya Okatan`a anlatti.

Esenler`de kadinlar eve hapsedilmek isteniyor

HDP`nin Esenler Belediyesi Esbaskan adayi Nuriye Avsar, Esenler belediyesin inin kadina yönelik projelerini ve HDP`nin kadinlara iliskin politikalarini Etkin Haber Ajansindan Derya Okatan’a anlatti.

AKP`li Esenler Belediyesi, kadin temsiliyetini dikkate almadigi gibi kadinlari eve hapsetmeye çalisiyor. Kadinlar için uyguladigi sadece 3 proje var. Bu projeler, kadinin erkege boyun egmesini ve anneligi ögretiyor, mesleki egitim olarak çocuk, yasli ve hasta bakimini veriyor. Tabloyu degistirecek tek alternatif ise HDP olarak öne çikiyor.

AKP`li belediyenin merkeziyetçi ve erkek egemen politikalarla yönettigi Esenler`de kadinlar eve hapsedilmeye çalisiliyor.

Tevfik Göksu`nun belediye baskani oldugu Esenler`de, ilçeyi 37 kisilik belediye meclisi yönetiyor. Ilçe yönetiminde kadin temsiliyeti yok denecek kadar az. 37 kisilik Belediye Meclisi`nde sadece 3 kadin üye bulunuyor. Öte yandan, belediyenin 16 adet projesi arasinda kadinlarla ilgili sadece 3 proje var. Bunlar da kadinin toplumdaki ikincil konumunu pekistirmeye yönelik.

ANNELIK ÜNIVERSITESI

Projelerden bir tanesi "Aile Üniversitesi." AKP`li belediye yönetimi, "örnek egitim kampanyasi" olarak gösterdigi projenin amacini "Esenler`deki annelerin öz güvenlerinin ve kendilerine olan saygilarinin arttirilmasi, anne ve çocuk arasindaki egitim seviyesinin güncellemesi, çocuklarin annelerine özenmelerinin ve annelerin sosyal hayatta daha fazla yer almalarinin saglanmasi" olarak açikliyor.

ERKEGE BOYUN EGDIRME MERKEZI

"Esenler Aile Yasam ve Dayanisma Merkezi (ESAYDAM)" ise "Aile boyu mutluluk ve huzurun adresi" olarak tanitiliyor. Projenin amaci, "Aile içerisinde yasanan problemlerin çözümüne yönelik evli çiftlere danismanlik hizmeti vermek." Danismanlik hizmeti çogunlukla kadinlara verilirken, danismanlarin erkek olmasi dikkat çekiyor.

VERILEN MESLEKI EGITIMLER: YARDIMCI KADIN, ÇOCUK BAKIMI, YASLI/HASTA REFAKETI

"Esenler kadin istihdaminda da bir adim önde" sloganiyla tanitilan "Kadini Destekleme ve Mesleki Egitim Merkezi (KADEME)"nin ise kadinlari istihdama hazirladigi ileri sürülüyor. Ancak istihdama hazirlamak için kadinlara sadece "Yardimci Kadin, Çocuk Bakimi ve Yasli/Hasta Refakati" alanlarinda mesleki egitim veriliyor.

DEGISIM HDP`DE

AKP, 30 Mart seçimleri için yeniden mevcut baskan Tevfik Gösu`yu gösterirken, ilçedeki tabloyu degistirecek tek güç Halklarin Demokratik Partisi olarak öne çikiyor. Kendisini "kadin partisi" olarak tanimlayan HDP, esbaskanlik ve fermuar sistemi ile kadin temsiliyetini esit düzeyde sagliyor. HDP`nin belediye meclis üyesi adaylarinin yarisi kadin. Öte yandan, seçilmislerin disinda ilçede yasayan bütün kadinlar, her mahalledeki kadin meclisleri araciligiyla yönetime katilabilecek. HDP, kadinlarla ilgili politikalarini seçim çalismalarina da yansitmis durumda. Ilçede su ana kadar açilan 8 seçim bürosundan bir tanesi kadin bürosu.

HDP`nin Esenler Belediyesi Esbaskan adayi Nuriye Avsar, yönetime gelmeleri durumunda kadinlar için nasil bir Esenler olacagi sorusunu söyle yanitladi.

“esitsiz bir sekilde, kadini köle olarak gören bir zihniyet"

Kadin temsiliyetinin yetersizligi ve belediyenin projelerini elestiren Avsar, ESAYDAM konusunda sunlari söyledi: "Aile geçimsizliginde kadinlara yönelik danismanlik hizmeti veriliyor. Sanki ailedeki bütün geçimsizlik, bütün sorunlar sadece kadinlara aitmis gibi bir zihniyet var. Erkek egemen bakis açisi, toplumda sadece kadini sorumlu gibi gösteriyor. Oysa erkege yönelik de görüsmeler yapilmasi gerekiyor. Çünkü ortada iki taraf var, tek tarafli bir problem üretme olmaz. Öte yandan, burada danismanlik hizmeti alan kadinlara her seye boyun egmesi gerektigi, asla itirazinin olmamasi gerektigi, erkegin bütün ihtiyaçlarini karsilamak gerektigi, bu cinsellik de olabilir, bütün `hizmeti` olabilir- ögretiliyor. Hatta günah sayildigi aktariliyor. Ona `hizmet` yapmanin ise sevap oldugu söyleniyor. Yani esitsiz bir sekilde, kadini köle olarak gören bir zihniyet."

KADEME`nin ise cinsiyetçi bir yaklasimla olusturulmus bir proje oldugu degerlendirmesinde bulunan Avsar, çocuk bakimi, hasta/yasli bakimi gibi islerin "kadinlarin görevi, kadin isi" gibi görüldügünü söyledi.

"Her köse basinda çetevari bir olusumla, kapkaç olayiyla, taciz olayiyla karsi karsiya kaliyoruz"

"Esenler kadinlar için yasanabilir bir yer mi?" sorusunu da yanitlayan Nuriye Avsar, sokaklarin çok güvenli olmadigina dikkat çekti. Özellikle kenar mahallelerde sokak aydinlatmalarinin yetersiz oldugunu, kadinlarin geç saatlerde sokaga çikmaya çekindigini anlatan Avsar, "Her köse basinda çetevari bir olusumla, kapkaç olayiyla, taciz olayiyla karsi karsiya kaliyoruz" dedi.

HDP`DE ESBASKANLIK VE FERMUAR SISTEMI VAR

HDP`nin kadinlara iliskin politikalarini anlatan Nuriye Avsar, belediye meclis üyesi adayliklarinda yüzde 50, yani esit temsili sagladiklarini belirtti. Ayrica esbaskanlik sistemi oldugunu hatirlatan Avsar, "Esenler`de muhafazakar bir yapi var ama gelen önerilerin yüzde 80`i kadin baskanin olmasi yönündeydi. Biz de zaten bunun mücadelesini veriyorduk ve bu görevi üstlendik" diye konustu.

Yönetime geldiklerinde ilk önce bütün mahallelerde kadin meclisleri olusturacaklarini bildiren Nuriye Avsar, kadinlarin ihtiyaçlarini, sorunlarini tartisarak kararlarin da bu meclislerde alinacagini söyledi.

ÜCRETSIZ KRES VE HASTA-YASLI BAKIM EVLERI

Kadinlari en çok ev baglayan islerin çocuk, hasta-yasli bakimi oldugunu hatirlatan Avsar, kadinlarin sosyal yasama katilmasi için her mahallede ücretsiz kres ve yasli-hasta bakim evleri kuracaklarini dile getirdi.

Kadinlarin hem kendileri için hem de çocuklari için parklarin çok yetersiz oldugunu da kaydeden Avsar, "Kadinlarin, ailelerin oturabilecegi, çay kahve içebilecegi ortamlar gelistirmek istiyoruz" dedi.

ISTIHDAMDA KADINA ÖNCELIK

Avsar, kadinlarin istihdama katilimi konusunda da çalismalari olacagini bildirdi. Avsar, söyle konustu: "Ilçemizde kadinlara ekonomik gelir için kooperatif birlikleri olusturmak istiyoruz. Belediyemizde mesleki gruplarda da cins ayrimi yapmayacagiz ve ise alimlarda kadinlara ve gençlere pozitif ayrimcilik taniyacagiz."

SOKAKLARDA EMZIRME ISTASYONLARI

Avsar, ayrica bazi merkezi yerlerde emzirme istasyonlari kuracaklarini belirtti.

BDP`li belediyelerin de uyguladigi toplu sözlesmelerde kadina siddet uygulayan erkek çalisanin maasinin kadina verilmesi gibi maddeler olacagini kaydeden Avsar, 8 Martlarin ücretli izin günü olacagini ve o gün kadinlara ücretsiz ulasim saglanacagini bildirdi.

BELEDIYECILIK BIZIM ISIMIZ

Kadinlarin güvenligi için sokak aydinlatmalarini yayginlastiracaklarini ve ücretsiz acil telefon hatlari kuracaklarini söyleyen Avsar, kadinlarin sokaklari daha iyi planlayabilecegini de belirterek, ekledi: "Belediyecilik aslinda tam da bizim isimiz."

EV IÇI EMEK ÜCRETLENDIRILMELI

Ev içerisinde görünmeyen emegin ücretlendirilmesi gerektiginin altini çizen Avsar, ev emekçisi kadinlara yönelik ödeme plani hedeflediklerini söyledi. Avsar, kadinlarin evde yaptigi çamasir, ütü, bulasik, temizlik, çocuk bakimi gibi islerin bir ücret karsiligi olmasi gerektigini ifade etti.

“Esenler`de o kadar zor görüyorum ki mutlu bir insani, gülen bir insani”

Avsar, toplumun ahlak yapisinin merkezi politikalarla bozuldugunu söyleyerek, eski Saglik Bakani`nin "tecavüze ugrayan kadinlar dogursun, devlet bakar" dedigini hatirlatti. Avsar, söyle devam etti: "Bu, kadinlara tecavüz edilebilir anlamina geliyor. Kadin-erkek iliskilerinde en sorumlu dönemini yasiyoruz. Böyle bir algi toplumun yapisini bozuyor. Hiçbir manevi, moral degerlerimiz kalmadi. Ben Esenler`de o kadar zor görüyorum ki mutlu bir insani, gülen bir insani. Bizler öncelikli olarak kadin ve erkek arasindaki esitsizligi ortadan kaldirmak istiyoruz. Çünkü kadin ve erkek esitligini sagladigimiz oranda, cinsiyetçi bakis açisini ortadan kaldirdigimiz oranda toplumun yapisini düzeltebiliriz."

“kadinlarin ilk defa kendilerine oy vermesi için bir çagrim olacak”

Avsar, Esenlerli kadinlara "HDP olarak, bir kadin aday olarak bütün kadinlarin ilk defa kendilerine oy vermesi için bir çagrim olacak. Esenler`de yüzde 50 kadiniz. Ilk defa bir kadin olarak temsiliyetimiz olacak. Yani HDP`ye verilen her oy kendisine vermis olacak. Daha demokratik, daha özgür, kadinlarin ortak karari ile Esenler`i çok daha güzel yönetebiliriz. Esenler`e yeni bir bahar havasi verebiliriz. Bütün kadinlara çagrimdir; HDP ülke için bir umut, Esenler için bir umut. Bütün kadinlarin destegini bekliyoruz" diye seslendi.

Etkin Haber Ajansi / ISTANBUL (Derya Okatan)

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı