Bugün, 17 Mayıs 2024 Cuma

Esenler`de kaosla gelen kentsel dönüsüm plani!

Esenler`de kaosla gelen kentsel dönüsüm plani!

Esenler kentsel dönüsüm startinin verildigi yer olmasi dolayisiyla özel bir önem arz ediyor. Yaklasik 600 bin nüfusu olan ama hiçbir vizyonu olmayan, kent yoksullarinin yasadigi Esenler`in hemen hemen her tarafi kentsel dönüsüm tehdidi altinda!

Haber Merkezi/Gazete Esenler

Esenler’de kaosla gelen kentsel dönüsüm plani!

Esenler kentsel dönüsüm startinin verildigi yer olmasi dolayisiyla özel bir önem arz ediyor. Yaklasik 600 bin nüfusu olan ama hiçbir vizyonu olmayan, kent yoksullarinin yasadigi Esenler’in hemen hemen her tarafi kentsel dönüsüm tehdidi altinda!

 

Esenler’i konu alan: Kentsel dönüsümde neler oluyor? Sorusuna cevap aradik.

 

Esenler’i çok iyi taniyan, kentsel dönüsüm konusunda uzman ayni zamanda CHP Esenler Belediye Baskan Adayi Mimar Aksal Örüklü ile kentsel dönüsüm üzerine konustuk. Yazimizi Esenler’deki STK temsilcileri ile söylesilerle sürdürecegiz.

 

—Sayin Aksal Örüklü sizce kentsel dönüsüm nedir? Kentsel dönüsüm denince vatandas ne anlamali?

—Vatandasa anlattiklari kentsel dönüsüm, anlattiklari gibi bir kentsel dönüsüm degil. Kentsel dönüsüm ismi güzel oldugu için; kentsel dönüsüm ismini kullaniyorlar. Yasanin ismi belli: Afet riski altindaki alanlarin  dönüstürülmesi…

Bu tamamen 1999 Van depreminden sonra olasi Istanbul depreminde insanlar binalarin altinda kalmasinlar diye sadece ve sadece binalarin saglam ve 2007 deprem yönetmenligi göre yapilmasini saglamak…

Tabi bunu yaparken birçok seyi göz ardi ediyorlar. Kentsel dönüsüm eskimis, köhnemis kent yüzeylerinin yenilenmesi, bu yenilenmede de farkli disiplinlerin bir araya gelmesi demektir. Nedir? Eger siz Esenler’de bir kentsel dönüsüm yapacaksaniz, bununla ilgili akademisyenlerle, sivil toplum örgütleriyle bu kentsel dönüsümde dogrudan etkilenecek insanlarla, sosyologlarla, psikologlarla; yani buranin her türlü verinin toplanmasi yogrulmasi ve ortaya kimseyi rahatsiz etmeyen yasanabilir bir mekân ortaya çikmasi…

Yani yeniden bir sehir kurmak… Planlamada zaten bu. Planlama yaparken diyorsunuz ki su kadar m2 benim arazim var, bu kadar m2 de su kadar insan yasayabilir, bu kadar insan için bu kadar egitim, su kadar saglik, su kadar yesil alan, su kadar kültürel tesis alani… Yani kendi kendine yetebilen bir yer olusturabilmelisiniz.  Buradaki insanlarin burayi otel gibi kullanmasi degil, ayni zamanda cazibe merkezi olmasi, bir takim iskollarinin da burada vücut bulmasi, hareket getirmesi, bunlari yapmak lazim. 

Örnek olarak; Barselona’da bunu yaparlarken, bu dedigim disiplinleri bir araya getirmisler; demisler ki burasi bilisimin merkezi olsun. Daha bu projeler olusmadan dünya devi bilisim firmalarina gidiyorlar; biz sizi burada görmek istiyoruz. Böyle bir yerde sizin gereksinimleriniz nelerdir? Nasil mekânlara ihtiyaciniz var? Biz onlari da burada düsünmek istiyoruz.  Bunu yaparken de siz  bize destek olacaksiniz, buraya da tasinacaksiniz…

—Tam bu noktada bir soru sormak istiyorum. Kentsel dönüsüme karsi çikanlar da nitelikli, saglam, depreme dayanikli, sosyal donatilari olan konutlar istiyorlar.  Kentin silueti degisiyor, tarihi dokusu degisiyor, birey site yasamina mahkûm oluyor, komsuluk iliskileri tahrip oluyor, birey kendine yabancilasiyor, diye itiraz ediyorlar.  Bu nedenlerle karsi çikiyorlar.  Kentsel dönüsümden anladigimiz rantsal dönüsüm olmamali, diyorlar. Siz ne diyorsunuz?

—Biz tam bunu söylüyoruz. Uygulanacak kentsel dönüsüm planlari hazirlanirken bölgenin kültürel yapisini ortaya koymak lazim, sosyolog, psikolog olmasi lazim. Kisaca siz Esenler’de sokakta yasayan insana bir sitenin 32. katinda oturacaksiniz, dediginizde belki de o Esenler’den kaçacak! Esenler genelinde genel olarak parasal yönüne bakiyorlar. Ben nasilsa kiraya çikiyorum, yardim yapacaklarini söylüyorlar, bana teslim edecekleri daire de bizden üste para istemesinler. M2’nin ufalmasinda çok fazla sikinti yaratmiyorlar. 

Bir defa Esenler’in 2002 yilinda yapilan; mesela burada Kâzimkarabekir Mahallesi’nde kaymalardan dolayi insan belki kendi gücü var, yikip yapacak, imar durumu alamiyor. Esenler’de böyle durumlar  da var. 99’dan sonra 2002 yilinda hükümet demis ki bütün Istanbul’un ilçeler planlarini revize edilecek.  Esenler’in 1/5000’lik planlari da o zaman yapildi. Tabi Esenler’in Belediye Baskani  vizyonu olmadigi için, durumu bilmedigi için, her ne sebeple ise IBB’de Esenler’in 1/5000’lik yapilirken müdahil olmamis. Ben olsaydim planlama veya imar müdürlügünden bir tane mühendis görevlendirdim ve sen sabahtan oraya gidiyorsun, aksama kadar orada bekliyorsun kardesim! Geregini yapiyorsun!

 

Esenlerde önce kaos yaratilip sonra kentsel dönüsüme mecbur ediliyor!

O zaman Esenler’in nüfusu 390 bin imis ve planlar da 392 bin kisinin yasayacagi sekilde yapilmis…  Aradan bir yil geçmeden 1/1000’lik planlar yapilip resmiyet kazandiginda, hatta Esenler Belediyesi’de 26–27 Mart’ta bu planlara itiraz etti. Ama o itirazlarin Esenler’in sorununu çözen bir durumu yoktu. Niye?  11 yil sonra yaptigimiz! 1000’ligin 5000’lik plana uygun olmasi gerekirken yapilan 1000’lik planlardaki nüfus 30 bin daha azalmis 360 bine düsmüs.  Bakiyorsunuz Esenler’in nüfusu da 510–515 bin civarinda oldugu söyleniyor. Geçen seneki de 485 bin… Simdi 390 bin nüfus… 360 bin nüfus… Gerçekte de 515 bin nüfus!  Bu ne demek kaos demek!  Bu planlara göre 150 bin kisinin Esenler’i terk etmesi lazim.

 

Müteahhit mantigiyla yürütülen Belediye Baskanligi!

Böyle bir sey olmayacagina göre demek ki ben ne kadar kaos yaratirsam ben o zaman 6306 sayili kentsel dönüsüm yasasini arkama alarak gözüme kestirdigim yeri yaparim. Tam bir müteahhit mantigi!

Esenler Belediyesi gözüne kestirdigi yerin müteahhidi oluyor!

Sokaktaki müteahhit kapi kapi dolasip yapinin muslugunun markasini, bilmem nesine varana kadar kabul ettiremezken Esenler Belediyesi gözüne kestirdigi yerin müteahhidi oluyor! Ya da hangi belediye olursa olsun bu yasa ona bu imkâni veriyor. Dolayisiyla Yavuz Selim Mahallesi’ndeki sikinti, hirçinlik oradan kaynaklandi.

Devam edecek…

www.kentseldonusumhaberleri.com

 



  • Cuma 23 ° / 13.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false