Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Esenler’de Yasayan Abdallar Göçe Zorlaniyor- VIDEO

Esenler’de Yasayan Abdallar Göçe Zorlaniyor- VIDEO

Istanbul’un Esenler ilçesine bagli Tuna Mahallesinde kentsel dönüsüm projesi uygulanmak isteniyor. Mahallede yasayan Abdallar, göçe zorlaniyor.

Istanbul’un Esenler ilçesine bagli Tuna Mahallesi (Karabayir), Milli Egitim Bakanligi tarafindan Tuna Egitim Vadisi Projesi çerçevesinde kamulastirilmak isteniyor. Bölgede yasayan Abdallar bu duruma büyük öfke duyuyorlar.

Çesitli sehirlerden buraya gelip yerlesen Abdallar, kendilerini var edebilmek adina ve kültürlerini yasatmak için cemevlerine gidip ibadetlerini yapiyorlar.

Bölgede yapilacak olan proje için, toplam 18 bin metrekarelik bir alanin yikilacagi, bunlarin yerine de 28 katli binalar yapilip her bir binada 800 konut olacagi belirtiliyor.

 

 

“BIZIM INANCIMIZ HAYATIMIZDAN ÖNCE GELIR”

PIRHA‘ya konusan mahalle sakinlerinden Tozlu ocagina bagli Abdal Bektas Olcu, yasamlarini, kendi felsefelerini Karabayir’da yasatmaktan gurur duyduklarini ifade ediyor.

Olcu, var olan belediyenin hiçbir sekilde mahalleyle ilgilenmedigini, çöpleri dahi ortada biraktiklarini, sokaklari yikamadiklarini belirtiyor.

Yine ayni mahallede bulunan bazi dergahlarin belediye ekiplerince yikilmak istendigini dile getiren Bektas Olcu sözlerin söyle sürdürdü:

“Bizim inancimiz bizim hayatimizdan önce gelir. Biz ailemize sahip çiktigimiz kadar ehlibeytimize de sahip çikariz. Hz. Ali inanci bizde çok büyüktür. Belediyeden gelen ekipler bizim degerlerimiz olan türbelere girmeye çalisip dagitmaya çalistirlar. Ama biz etten duvar örüp izin vermedik. Bugün tüm Türkiye’de türbeler korunuyorsa bu mahallede de korunmalidir.”

BELEDIYENIN “CAMI YAPTIRIRSANIZ CEMEVINE IZIN VERIRIZ” YANITI

Yine ayni mahalleye cemevi yapmak istediklerini fakat bunu belediyenin kabul etmedigini ifade eden Olcu, “Bir yardimsever bize bir arsa verdi. Birlesip burayi cemevi yapacaktik. Belediyeye sunduk, cami yaptirirsaniz izin veririz, dediler. Ama cemevi için izin vermedi.” dedi.

“OLASI MÜDAHALEDE YENIDEN DIRENIRIZ” 

Belediye ekiplerinin ve polisin sürekli mahalleyi ablukaya aldigini ve evlerini terk etmeleri için tehdit edildiklerini söyleyen Olcu, sunlari söyledi:

“Mahalle kültürümüzü yok ettiler. Buralari konut adi altinda baska insanlara verecekler ama biz direnecegiz. Buralarda hem insanlarin evlerini ellerinden aldilar hem de borçlandirdilar. Buralarda evlerin çogunu yiktilar. Hem evleri gasp ettiler hem de insanlari borçlandirdilar.”

Olcu, olasi bir müdahalede yeniden direneceklerini ve evlerini terk etmeyeceklerini vurguladi.

ANA FATMA CEMEVI BASKANI BALO: MAHALLE SAKINLERININ YANINDAYIZ

Esenler Ana Fatma Cemevi Baskani Hidir Balo da yasanan sikintilara dikkat çekerek, mahalle sakinlerinin yaninda olduklarini belirtti ve sözlerini söyle sürdü:

“Ana Fatma cemevleri olarak onlarin sorunlarini kendi sorunlarimiz olarak görüyoruz. Bu insanlar çok uzun zaman önce buraya gelmisler yerlesmisler, kendi hayatlarini kurmuslar. Kimisi kagitçilik yapiyor, kimisi hurdacilik yapiyor.”

“BURADAKI UYUSTURUCU DEVLETIN SORUNUDUR”

Balo, mahallenin kötü gösterilmeye çalisilarak rant aracina dönüstürülüp yikmaya bir zemin hazirligi olduguna isaret ederek, “Burada bir uyusturucu varsa bu devletin sorunudur, devlet bununla mücadele etmelidir. Buradaki insanlar uyusturucuyla ugrasmiyorlar, kagit toplayiciligiyla ugrasiyorlar.” dedi.

Karabayir’daki durumun Dersim ve kaz Daglari’ndakine benzer oldugunu vurgulayan Balo, “Dersim’de ve Kaz Daglari’ndaki amaç neyse Karabayir’da da amaç ayni. Bilinçli bir kapitalist politikadir.” dedi.

Kaynak PIRHA:Rohat EMEKÇI-ÖNDER Özdemir



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli