Tarih: 11.12.2016 14:51

Esenler`deki kentsel dönüsümde yasam sancili basladi

Facebook Twitter Linked-in

 Esenler’deki kentsel dönüsümde yasam sancili basladi

TÜRKIYE’nin ilk kentsel dönüsüm alani ilan edilen Esenler Havaalani Mahallesi’ne insa edilen Emlak konutlarina yerlesen hak sahipleri, yeni evlerine alismaya çalisiyor.
 
Yerinde dönüsüm yapilan mahallede, eski mahallesinin özlemini duydugunu anlatan mahalle sakinleri evlerinin küçüldügünü ve açilisindan bu yana 5 ay geçmesine ragmen eksikliklerinin tamamlanmadigini söyledi. 
 
Istanbul’un deprem tehlikesi altinda bir kent oldugunu vurgulayan Esenler Belediyesi yetkilileri ise, mahallenin kötü yapi stoguna sahip oldugu plansiz günlerini hatirlatarak, eksikliklerin giderilecegini ifade etti.
 
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in Mayis ayinda açilisini yaptigi Esenler Havaalani Mahallesi Kentsel Dönüsüm Konutlari’nda yasam basladi. Kötü yapi stogu, plansiz sokaklari ve yogun nüfusu ile Türkiye’nin ilk kentsel dönüsümü olarak ilan edilen projede ilk kazma 2012 yilinda vurulmustu. Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Emlak Konut Gayrimenkul Yatirim Ortakligi A.S., Esenler Belediyesi ve Eskon Insaatisbirligiyle insa edilen projede 1.403 konut insa edildi ve hak sahiplerine teslim edildi. Projenin finansmani saglayacak 2. etapta ise henüz yerlesime açilmamis, yapimi bitmek üzere olan 970 daire bulunuyor.
 
"ORTAK ALANIMIZ 4 TANE BANK"
Projenin ilk etabinda evi bulunan Levent Kizilkaya, her iki etaptaki konutlarda büyüklük ve kullanilan malzeme açisindan farkliliklar oldugunu söyledi. Kizilkaya, "Ikinci etapta bir dairenin 1 milyona satildigi söyleniyor. Ama bizim birinci etapta konutlar 430 bin liraya satilamiyor. Hatta 94 metrekare büyüklügündeki dairelerimizi 300 bin liraya satamiyoruz" dedi.
Yeniden insa edilen Havaalani Mahallesi’nde bu konutlarda yaklasik 4500 kisinin yasadigini söyleyen Kizilkaya "Projenin baslangicinda bize verilen kamelya sözleri, sosyal donati alanlari yok. 3 tane ortak alan var. 72 dönüm içinde 3-4 bin metrekare yesil alan bile yok. Ortak alanimiz 4 tane bank" dedi. Evlerini kiralamakta zorlandiklarini anlatan Tevfik Danacioglu ise, "94 metrekare dairenin neti 58 metrekare. Kiracilar gelip bakiyor, dairenin içine girince ‘bu daire degil. Ben bin liraya bu paraya oturmam’ diyor, çekip gidiyor" seklinde konustu.



"3 MISAFIRIM GELSE BIRISI KAPIDA KALIR"
Eski mahallesinde dügün salonu sahibi oldugunu günleri anlatan Yusuf Duman, kentsel dönüsümle teslim edilen evlerin küçüklügünü, "3 misafirim gelse birisi kapida kalir. Kendim sigmam ki misafir agirlayayim. 2+1 diyorlar ama burasi 1+1 bile degil" sözleriyle anlatti.
 
"BRÜT- NET METREKARE HESABINDA HATA YAPILIYOR"
Vatandasin evlerinin beklediklerinden küçük oldugu yönündeki elestirileri yanitlayan Esenler Belediyesi Teknik Baskan Yardimcisi Orhan Oguz Öztürk ise sorunun brüt-net hesabindan kaynaklandigini ifade etti. Kentsel dönüsüm sürecinin seffaf bir sekilde, zorlu ve uzun süreç sonucunda yürütüldügünü vurgulayan Öztürk, "Vatandasimizdan ne aldigimizi, vatandasimiza ne verdigimizi sitemizde daha önce yayinladik. Vatandasimizdan almis oldugumuz metrekare bellidir. Onlara karsi bilabedel verdigimiz metrekarede bellidir. Vatandasimizdan aldigimiz daireleri brüt olarak hesapladik, verirken de brüt olarak hesapladik. Brüt olarak konusulan dairelerin netini ölçüyor olabilirler" dedi.
 
"SAGLIKSIZ YAPILARDAN SOSYAL DONATI ALANI OLAN BU YAPILARA TASINDIK"
Öztürk, mahallenin eski halini ve Istanbul’un için en büyük tehlike olan deprem gerçegini hatirlatti. Bir mahallenin yeniden insa edilerek zor bir isin basarildigini söyleyen Öztürk, "Sagliksiz yapilardan sosyal donati alani olan bu yapilara tasindik. Esenler’de kentsel dönüsüm devam ediyor. Bu yapmis oldugumuz üçüncü proje" dedi.
 
ÇOCUK PARKI VAR, KAYDIRAGI YOK
Komsularin halen tasinmaya devam ettigi sitede çok sayida kiralik ve satilik levhasi dikkat çekiyor. Yeni yasamin basladigi semtte bazi eksiklikler henüz giderilmemis. Örnegin elektrik tesisatini ileten kablolar sarimli, aydinlatma lambalari takilmamis; çocuk parki var, kaydiragi yok; çöp toplama sistemleri henüz çalismiyor. Bir mahalle sakini, sicak su borusu patlayip evini su bastigini anlatiyor. 17. kattan asansöre binen Mesim Orhanli, "Asansörle 1 kat indikten sonra beni bosluga birakti. O hizla bodruma kadar indim. Tam 1,5 saat orada hayat mücadelesi verdim. Çok korktum, sikinti yasadim" dedi.


"NEYE ELIMIZI ATSAK ELIMIZDE KALMAYA BASLADI"
160 lira aidat ödedikleri halde hizmet alamadiklarindan yakinan Gülsah Öncel ise "Temelleri depreme dayanikli, dediler ama evde neye elimizi atsak elimizde kalmaya basladi. Proje öncesinde bize anlatilanlar farkliydi. Ben bu mahallede büyüdüm, çocuklarimi yine bu mahallede büyütüyorum. Ama çok berbat. Eski mahallemi özlüyorum" diye konustu. Bir diger mahalle sakini ise "Eskiden dairem küçüktü ama bahçem vardi. Kendi evim eskiydi ama daha iyiydi" dedi.
 
Öte yandan Mahalle sakinlerinden olusan bir grup, sorunlarina çözüm aramak için ‘Havaalani Mahallesi  Konutlari Sosyal Dayanisma Dernegi’ni kurdu.
Kaynak: Hürriyet




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —