Tarih: 09.11.2018 12:20

Esenler’deki Okullarda "Kaynak Kitap" Vurgunu

Facebook Twitter Linked-in

Esenler’de tüm okullarda 2018-2019 egitim-ögretim yilinin baslamasiyla birlikte ögretmenlerin Milli Egitim Bakanligi tarafindan okullarda ögrencilere ücretsiz dagitilan ders kitaplarinin yetersiz bulunarak kaynak kitap istemesini veliler ve kitapçilar dogru olmadigini söyleyerek, yetkilileri göreve çagirdilar.

Okullarin açilmasiyla veliler tarafindan yogun olarak ciddi bir sikâyete sebep olan kaynak kitap istegi MEB'in konuyla ilgili genelgesine ragmen okullar tarafindan bu kaynak kitaplarinin alinmasi zorunlu tutuluyor. Bir ticari sektörlük yaratilmis, bizler yetkililerin bu konudan haberleri olmadigini düsünüyoruz… Sayet bu yapilan haksizliktan yetkililerin haberi varda geregini yapmiyorsalar halkin vergileri ile okuyan ögretmenlere ve halkin büyük umutlarla seçtikleri yetkililere yaziklar olsun.

Gazetemizi arayan ögrenci velileri “MEB'in dagittigi ücretsiz kitaplarini yetersiz bulan bazi okul idarecileri, "yardimci kaynak" adi altinda çocuklarimizdan kitap almalarini istiyorlar. Bizlere ek bir külfet çikmakladir. Ilçemizde yasayan veliler olarak zor geçiniyoruz. Ögrencilerimizin kaynak kitaplara yönlendirilmesi aileleri zor durumda birakiyor, ama kimse bu duruma el atmiyor” dedi.

Bizde gazetecilik geregi bu isin dogrulugunu arastirdik ve bakin Esenler’de egitim veren okullarimizda nelerle karsilastik…
Nenehatun Ortaokulu: Fahis fiyatla eski müfredat kitaplarini paketleyerek ögrencilere baski kurarak satisi yapiyorlar. 5 TL’lik kitaplar 25TL’ye satiliyor. “Yardimci ders kitaplarini” ögretmenler degil okul yönetiminde söz sahibi olanlar seçiyor.
Menderes Ortaokulu: Dil siniflari ögrencilerinden 1.500 TL’ye kadar kitap parasi aliniyor.12 kaynak kitap seçiliyor ve liste velilere veriliyor. Yalniz listede 6 kitabin adi veriliyor, diger 6 kitabin ismi gizli tutuluyor. Satilan kitaplarin fiyatlarinin yüksekliginden veliler ve ögrenciler rahatsiz.
Sehit Sait: Bu okulumuzda ögrencilere verilecek olan kitaplarin ismi açiklanmiyor, kitaplar ortada yok ama velilerden “Yardimci ders kitaplarinin” paralar önceden toplaniyor.
Ayvalidere Ortaokulu: Okul Müdürü Murat hoca bu islerde çok marifetli oldugu söyleniyor. Ögretmenlere baski yaparak istedigini yapiyor, ögretmenler ücretli ve ögretmenler ders verdikleri ögrencilerinin yardimci kitaplarini seçme hakkina sahip degiller.
Mehmet Akif:  bu okulumuzda 3 yildir kitaplar bir kisiden aliniyor. Veliler daha ucuz kitap bulmamasi için birçok bahane ortaya atiliyor.
Maresal Fevziçakmak: Müdür yr. Önder Çakmak, bir kitapçinin deposunda çalisiyor ve okul içerisinden ögretmenlere baskasinin kitaplarinin satilmamasi için baski kurarak yüksek rakamlarla velilere kitap satiyor, ayni zamanda bu müdür yardimcimiz isi büyüterek baska okullara da kitap satisi için önerilerde bulunuyor.

Gazetecilik sorumlulugu ve bilinciyle yaptigimiz bu arastirmada taraf olmadik ortaya çikan durumun vahametini kamuoyunun ve idarecilerin vicdanlarina biraktik. Tüm siyasi partileri ve STK'lari bu konunun aydinliga kavusmasi için göreve davet ediyoruz...

Önümüzdeki günlerde. Arastirmalarimiza cemaat, tarikat, yandas, ahbap çavus iliskisinin olup olmadigini, gazetecilik meslek ilkeleri dogrultusunda en alasindan kamuoyunun bilgisine sunacagiz. Dönen bu çarkin dislilerine kimlerin takildigini, kimler kimlerin “yardimci ders kitaplarini” ticari maksatla pazarladigini kamuoyunun bilgisine sunacagiz…




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —