Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

Esenler`deki Romanlar: `Özel harekat gelse evden çikmayiz`

Esenler`deki Romanlar: `Özel harekat gelse evden çikmayiz`

"Esenler Gazetesi`ne verdigi açiklamada Göksu, ?Kimsenin canini yakmadan, kentsel dönüsüm yapiyoruz` ifadesini kullaniyor.



Basbakan Erdogan tarafindan kentsel dönüsüm projesinin startinin verildigi Esenler Tuna Mahallesi`nde yasayan Romanlar, belediyenin `egitim alani` gerekçesiyle mahallenin bir bölümünü ‘kamulastirma’sina tepkili. Ev sahipleri, “Okul bahane, `Roman` oldugumuzdan bizleri yerimizden kovmaya çalisiyorlar” diye konustular.

Erdogan`in "Seçim kaybetme pahasina hayata geçirecegiz" dedigi kentsel dönüsüm projesi Ekim 2012`de Esenler`de baslatildi. Riskli alan ilan edilen mahalleler arasinda Tuna Mahallesi de vardi. Projenin 10 yilda tamamlanacagi açiklanirken, mahalledeki 77 binada 350 bagimsiz bölüm yikilarak, yerine 28’er katli iki kulede 800 konut yapilacak. Sosyal donatilar, ticari ünitelerin de bulunacagi projenin ismi ise Tuna 2071 olacak.


EGITIM ALANI BAHANESI
Bu projenin yani sira mahallenin 20 bin metrekarelik tapulu alani da egitim için kamulastirilmak isteniyor. Yurttaslar ise egitim bahanesiyle yapilacak kamulastirmayla kendilerinin mahalle disina sürülmek istendigini kaydetti. Mahallelilerin iddialarina göre bu alana yeni gökdelen ve binalar dikilecek. Istimlak kagidini 1.5 yil önce aldiklarini belirten Sahin Sagir, 118 m2’lik evlerine 250 bin deger biçildigini söyledi. Sagir, "Esenler Gazetesi’ne verdigi açiklamada Göksu, ‘Kimsenin canini yakmadan, kentsel dönüsüm yapiyoruz’ ifadesini kullaniyor. Bunlarin hepsi palavra! Esenler’in okul ihtiyacinin karsilanmasi adi altinda insanlar yerinden yurdundan ediliyor. Okulun insasi için baska bos araziler de var. Okul bahane, gerisi sahane!”

`ROMAN KÜLTÜRÜ YOK EDILIYOR`
Sagir söyle konustu: “Buradan çikmaya niyetimiz yok. Sulukule gibi burasi da yok edilmeye çalisiliyor. Oradakilere ikamet edecekleri yer gösterildi ama bize gösterilmedi. Amaç, buradaki Roman kültürünü yok etmek. Magdur komsularimizla Milli Egitim Bakanligi’na dilekçe verdik. Ancak Ankara’dan onay alindigi için geç kalmisiz. Gençlerin bir kismi geçimini kagit toplayarak sagliyor. Zabitalar, kagit arabalarini toplayip, götürüyor. Bu gençler hirsizlik mi yapsin? Hayatimizi zorlastiriyorlar. Buradan gitmemiz için her tür zulmü yapiyorlar. Baskilara dayanamayarak 250 bin karsiliginda üç katli evimi vermek zorunda kaldim.”

`ERDOGAN, HAKKIMIZI VERSIN`
Belediyenin kafasina göre istimlâk çalismasi yaptigini belirten magdur Romanlardan Ecevit Yolcu ise, 2 katli, 100 m2’lik evine belediyenin 140 bin deger biçtigini, ancak bu parayla yeni bir ev almasinin imkansiz oldugunu vurgulayarak, "Özel Harekat ve TIM’de gelse bizi buradan çikaramaz. Bu mahalle civarinda birçok okul var. Amaç, buraya plaza yapmak. Olan bizim gibi garibanlara oluyor. 60’li yillardan beri burada yasiyoruz. Buranin çamurunu, her seyini çektik. Basbakan Erdogan’dan hakkimizi vermesini istiyoruz. Buradan baska bir yerde soluk alamam" dedi.

Belediyenin kamulastirdigi 4 katli, 152 m2 evine 345 bin deger biçildigini belirten Bahattin Demir de "Bu deger takdirine itiraz ettim. Ama mahkeme magduriyetimi gidermedi, sadece 400 bin liraya yükseltti. Yine de evimizi gönülsüz terk etmek zorunda kaldik" diye konustu. Bekir Yolcu ise “Baska bir yerde yasayamayiz. Köklerimizle buraya baglandik” dedi.

ÇAGLA AGIRGÖL 


BIRGÜN



  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli