Bugün, 17 Mayıs 2025 Cumartesi

Esenler`den Balkanlara Bakis

Esenler`den Balkanlara Bakis

Esenler Belediyesi`nce ?Esenler Dünyayi konusuyor? sloganiyla düzenlenen uluslar arasi konferanslar kapsaminda Balkan Savaslari, Türkiye perspektifinde degerlendirildi.

 

Haber merkezi/gazete esenler

ESENLER’DEN BALKANLAR’A BAKIS

Esenler Belediyesi’nce “Esenler Dünyayi konusuyor” sloganiyla düzenlenen uluslar arasi konferanslar kapsaminda Balkan Savaslari, Türkiye perspektifinde degerlendirildi.

Esenler Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürlügü tarafindan hayata geçirilen uluslararasi konferanslar serisinin ikincisinde, Balkan Savaslarinin 100. yilinda Balkan Savaslari masaya yatirildi.  Esenler Belediyesi Konferans Salonu’nda gerçeklesen konferansa Esenler Belediye Baskan Yardimcisi Aydin Polat, Hirvatistan Istanbul Baskonsolosu Amir Muharremi,  Ilçe Milli Egitim Müdürü Bayram Ercan ve çok sayida vatandas katildi.  Eski milletvekillerinden Hüseyin Kansu’nun modaratörlügünde “Balkanlar’in Gündemi ve Türkiye” basligi altinda gerçeklestirilen  konferansta, Türkolog Akademisyen Prof.  Amina Siljak JESENKOVIC ve Arastirmaci Taxhidin BYTYQL, Tarihçi Rifat Ahmetoglu ve Tarihçi Hasan Yildirim Aganoglu,  halklar ve kültürler mozaigi Balkanlar’i mercek altina alarak,  Balkan Devletlerinin Türkiye ile iliskilerini degerlendirdi.

Konferansin açilis konusmasini yapan Esenler Belediyesi Meclis Üyesi Orhan Vardar, Türk Tarihinin dönüm noktalarindan olan Balkan Savaslarina dikkat çekerek,  Türkiye’nin bugün eski gücüne kavusmak için emin adimlarla ilerledigini söyledi. Vardar’in konusmasinin ardindan baslayan konferansta ilk konusmayi yapan Moderatör Hüseyin Kansu, konferansi düzenleyen Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu’ya tesekkür etti. Türkiye’nin bir balkan devleti oldugunu söyleyen Kansu, Balkan Savaslarinin 100. yili olmasi nedeniyle 2012 yili boyunca ülke genelinde çesitli etkinlikler düzenlendigini hatirlatti.

 

Kaybettigimiz toprak parçasi degil, vatandi

Kansu, konusmasinin ardindan ilk sözü Tarihçi Hasan Yildirim’a verdi. Balkan Savaslarini basit bir savas olarak degerlendirmenin mümkün olmayacagini belirten Yildirim, "Balkan Savaslarinda kaybettigimiz yerler sadece bir toprak parçasi degil, bir vatandi. Çünkü içinde Türk ve Müslüman unsurunu çok agirlikli olarak barindiran bir toprak parçasiydi” dedi. Örnekler vererek konusmasina devam eden Yildirim, “Bir Yemen`in kaybi ile Balkanlarin kaybini bir tutamayiz. Yemen`in kaybini bir toprak kaybi olarak niteleyebilirsiniz. Trablusgarp`in kaybini bir toprak kaybi olarak görebilirsiniz. Orada Türk nüfusu son derece azdi. 550 yildan fazla yönettigimiz Balkanlar`i sadece 1 ay süren bir savasla kaybetmemiz, olayi ne kadar büyük bir travma yasadigimizi gösteriyor” diye konustu. Yildirim, Doguda Balkan Harbinin Osmanli Devleti’nin Avrupasi olarak adlandirilan topraklardan atilmasi olarak nitelendirildigini söyledi. I. Balkan Savaslari sonunda tüm dengelerin alt üst oldugunu ifade eden Yildirim, I. Balkan Savasi’nin I. Dünya Savasi’nin çikmasina sebep oldugunu söyledi. Balkan Savaslari ile ilgili olarak dogru bilinen yanlislara da dikkat çeken Yildirim, savas sonrasinda Osmanli Devleti’nin ege adalari topraklarini Yunanlilara terk etmedigini belirtti.

Osmanli Balkanlar’a eserler birakti

Yildirim’in ardindan konusan Kosavali Arastirmaci Taxhidin Bytyol, Osmanli Devleti’nin Balkanlara etkisi üzerine vurgu yaparak, “Osmanli Balkanlar  ne getirdi diye sorarsaniz,  Osmanli Balkanlar`a çok sey getirdi. 15 bin civarinda vakif eseri birakti Balkanlar`a. En çok vakif eserini de Bulgaristan`a birakti. Bulgaristan`da 3 bin 339 tane vakif eseri birakti. Bu bilgiler resmi bilgilerdir. Bunlardan 2 bin 557 tanesi medrese, camii, tekke, türbe gibi dini müesseselerdir.  419`u egitim müessesesi, 22’si sosyal müessese, yani hanlar, kervansaraylardir. 136’si ise ticari müessesedir" dedi.

Balkan Savaslarinda çok sayida eserin yok edildigini anlatan Bytyol, özellikle Bosna Hersek’in büyük bir aci yasadigini belirterek, “Bosna’nin yasadigi insanlik dramini hiçbir balkan devleti yasamadi” dedi.

Atalariniz gibi dilimize saygi gösterdiniz

Bytyol’un ardindan söz alan Türkolog Akademisyen Prof. Amina Siljak Jesenkovic de konferansa katilmadan önce belediyenin görevli bir personelinin kendisini aradigini ve Bosnakça konusmak istedigi takdirde kendisine tercümanin yardim edecegini söyledi. Bu durumdan memnuniyetini dile getiren Jesenkovic, "Tipki atalariniz gibi dilimize saygi gösterdiniz. Burada Türkçe konusmayi tercih ettim. Çünkü yüzyillar önce benim Bosna’mda, egitim gördügüm Bosna’mda aydinlar edebiyatimizi Türkçe olarak yazmislardir" seklinde konustu.

Rumeli’de Müslümanlar katledildi

Konferansta Bosnak dünyasinin önemli isimlerinden Rifat Ahmetoglu’nun Balkan Savaslari ile ilgili önemli tespitlerde bulunmasinin ardindan Tarihçi Hasan Yildirim Aganoglu da Balkan Savaslari neticesinde Osmanli düsüncesinin son bularak, Türk milliyetçiliginin yükseldigini belirtti. Rumeli’deki Müslüman nüfusunun yüzde 27’sinin katledildigini anlatan Aganoglu, Savaslar sonrasinda Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulana kadar Anadolu topraklarina çok yogun bir göç olayinin yasandigini belirtti.

Konusmalarin ardindan konferans, dinleyicilerin sorularinin cevaplandirilmasi ve konusmacilara hediyelerin takdimi ile sona erdi.

 



  • Cumartesi 16.9 ° / 12.2 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 20.7 ° / 12.1 ° false
  • Pazartesi 21 ° / 14.5 ° Güneşli