Bugün, 18 Ekim 2024 Cuma

Esenler Hamsi ve Horon Festivalinde Bulustu

Esenler Hamsi ve Horon Festivalinde Bulustu

Rize kültürünü Esenler`de yasatmak amaciyla düzenlenen 4. Hamsi ve Horon Festivali, vatandaslar tarafindan büyük ilgi gördü. Festivale katilan vatandaslar, soguk havaya aldiris etmeden hep birlikte horon teperek, 20 metre uzunlugundaki mangalda ve dev kaz

Özay Sali/Gazete Esenler

Esenler Hamsi ve Horon Festivalinde Bulustu

Rize kültürünü Esenler’de yasatmak amaciyla düzenlenen 4. Hamsi ve Horon Festivali, vatandaslar tarafindan büyük ilgi gördü. Festivale katilan vatandaslar, soguk havaya aldiris etmeden hep birlikte horon teperek, 20 metre uzunlugundaki mangalda ve dev kazanlarda pisirilen hamsileri büyük bir afiyetle yediler.

Esenler Belediyesi’nin Esenler Rize Dernegi ile isbirliginde bu yil dördüncüsü düzenledigi  “Hamsi ve Horon Festivali”  renkli ve coskulu görüntülere sahne oldu. Esenler Dörtyol Meydani’nda gerçeklesen festivale; AK Parti Istanbul Milletvekilleri Ismail Safi ve Osman Askin Bak, Istanbul Vali Hüseyin Avni Mutlu, Rize Valisi Nurullah Çakir, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Davut Kavranoglu, Esenler Kaymakami Nazim Madenoglu, Esenler Belediye Baskan Mehmet Tevfik Göksu, Güneysu Belediye Baskani Ahmet Minder, AK Parti Esenler Ilçe Baskani Umut Özkan, Esenler Rizeliler Dernegi Baskani Baris Al, Belediye Baskan Yardimcisi Orhan Oguz Türk, Esenler Belediyesi Genel Koordinatörü Mehmet Çelik,  ilçedeki sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri ve çok sayida davetli ile vatandas katildi. Soguk havaya aldiris etmeden festival alaninda toplanan binlerce vatandas, 20 metre uzunlugundaki mangalda ve dev kazanlarda kizartilarak pisirilen hamsileri büyük bir afiyetle yediler.

Festival alaninda kurulan stantlarin önünde ekmek arasi hamsi alabilmek için uzun kuyruklar olusturan vatandaslara, Rize’nin diger ürünleri çay, bal, helva ve simit de ikram edildi.

Protokolün Elinden Hamsi Ikrami

AK Parti Istanbul Milletvekilleri Ismail Safi ve Osman Askin Bak, Istanbul Vali Hüseyin Avni Mutlu, Rize Valisi Nurullah Çakir, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Davut Kavranoglu, Esenler Kaymakami Nazim Madenoglu, Esenler Belediye Baskan Mehmet Tevfik Göksu, Güneysu Belediye Baskani Ahmet Minder diger protokol üyeleri, mangalin basina geçerek kendi elleriyle vatandaslara hamsi ikraminda bulundu.

Hamsi ikraminin ardindan baslayan festivalin açilis programinda konusan Esenler Rizeliler Dernek Baskani Baris Al, Rize kendileri için ne kadar önemliyse Esenler’in de o kadar önemli oldugunu söyledi. Biz 2009 yilinda Esenler Rizeliler Dernegini Kurarken “Dogdugun yerden doydugun yere” slogani ile yola çikmistik.

Bizim hesapsiz-kitapsiz, çok samimi bir niyetimiz vardi. Hemserimizle bir araya gelmek, kucaklasmak; Kültürümüzü burada yasamak, Rize çayinin sicakligini Esenlerdeki dostlarimizla paylasmak, bulusturmak için kurduk Dernegimizi.

Bakin Sayin Rize Valim Rize’yi öyle benimsemis ki buraya bir Rizeli olarak gelmis. Rizeli ev sahibi olarak burada. Istanbul Valimiz Istanbul için, Esenler için ev sahibi olarak burada. Milletvekillerimiz, belediye baskanlarimiz burada.

Rizeli hemserilerimiz burada, Esenlerdeki dostlarimiz burada. Soguk havaya aldirmadan balik sirasinda bekliyorlar, hiç tanimadiklari insanlarla el ele tutusup horon tepiyorlar.

Iste su manzarayi görmek bütün çabalara degiyor. Su manzarayi görmek Dernek yönetimi olarak bizim, bu dernege gönül vermis arkadaslarimin en büyük mutlulugu.

O yüzden hepinize tekrar hos geldiniz-safalar getirdiniz diyorum.Al’in ardindan konusan Güneysu Belediye Baskani Ahmet Minder de böyle bir festivale katilmis olmaktan dolayi mutluluk duydugunu belirterek, organizasyon adina Esenler Belediyesi’ne tesekkür etti.

Tabi bu isin maya tutmasinda hem belediye Baskanimizin hem de kiymetli basinimizin bize verdigi destegin de çok büyük rolü var.

O yüzden hem Belediye Baskanimiza hem de bugün bizlerle birlikte olan basin mensuplarimiza ayrica tesekkür ediyorum.

 

Türkiye Heyecanini Rize’den Aliyor

Festivalde konusan Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, Esenler’in bir güzelligi daha yasadigina dikkat çekerek, bir tarafta hamsinin heyecaniyla diger tarafta horonun sicakligiyla beraber bu topraklarin bereketini ve bu topragin kardesligini Esenler’de Dörtyol Meydaninda yasadiklarini söyledi. Rize’nin memleketimiz için çok önemli bir sehir oldugunu ifade eden Göksu,  “Rize bugün dünya kendi heyecanini, motivasyonunu neresinde bakarsaniz bakin, Türkiye’deki heyecandan aliyor. Türkiye de heyecanini Rize’den, Recep Tayyip Erdogan’dan aliyor” dedi.  Baskan Göksu, Esenler Dörtyol Meydani’nda diger yörelere ait festivallerin yapilacagini belirterek, Türkiye’nin kardesligini hiçbir gücün bozamayacagini söyledi.

Baskan Göksu’dan sonra konusan Esenler Kaymakami Nazim Madenoglu da festivalin kalabalik olusuna dikkat çekerek bugün adeta Esenler’in festivali degil, bütün Istanbul’un festivalinin yapildigini söyledi. Rizelilerle gurur duyduklarini belirten Madenoglu,  birlik ve beraberligin önemine dikkat çekerek, “Birlik ve beraberlik iste bu. Beraber istikbale bakmak iste bu” dedi.

Anadolunun Mayasi Bu Meydanda 

AK Parti Istanbul Milletvekilleri Ismail Safi ve Osman Askin Bak’in konusmalarinin ardindan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Davut Karanoglu ve Rize Valisi Nurullah Çakir’in selamlama konusmalarindan sonra kürsüye kendisi de Rizeli olan Istanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu çikti. Vali Mutlu,  bir binanin üzerinde yazan  ‘Anadolu’yu mayalayanlar’ yazisina isaret ederek “Anadolu’yu mayalayanlar bu meydana ne kadar çok yakismis. Kim asmissa Allah razi olsun. Belki yurdun her kösesine bu yaziyi asmak lazim. Anadolu’yu mayalayanlara selam olsun. Anadolu bir maya. Mayanin içerisinde Karadeniz’den çay, lahana, misir ekmegi, hamsi, kemençe var. Anadolu’nun mayasinda Akdeniz, Güneydogu var. Netice itibariyle Anadolu’nun güçlü bir mayasi var. Iste bu maya, bu soguk havaya ragmen bu meydanda” dedi.

Mutlu, Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu’nun yaptigi ilçede çalismalari da hatirlatarak, “Gerçekten hizmet ehli, insan ehli, gönlü sevdayla dolu bir baskanimiz.  Güçlü bir ekip. Bugün Anadolu’nun mayasinda bir güç oldugunu, hamsisiyle, kemençesiyle, horonuyla memleketin yigit, mert çocuklariyla nasil bir güç yaratildigini ortaya koydular” diye konustu.

Yapilan konusmalarin ardindan Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu ve Esenler Rizeliler Dernegi Baskani Baris Al’in birlikte protokol üyelerine kemençe hediye etti. Daha sonra meydani dolduran vatandaslar hep birlikte kemençe ve tulum esliginde saatlerce horon teperek keyifli vakit geçirdiler. Esenler Dörtyol Meydani’ndaki 10 ton hamsi, yaklasik 4 saat içinde tüketildi. Yöresel sanatçilarin müzik ziyafetini büyük bir ilgiyle dinleyen vatandaslar, Karadeniz Halk Oyunlari ekiplerinin gösterilerini de izlediler.

 



  • Cuma 15.1 ° / 12.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.7 ° / 12.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.7 ° / 13.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı