Esenler`in Eski Suyollarinin haritasi
Bir zamanlar Istanbul`a giden sularin merkezi Esenler`de Eski Suyollarinin 90 yillik haritasi ortaya çikti.
Arastirmaci Hasim Albayrak`in yaptigi arastirmaya göre Istanbul`a giden suyollarinin çogu bir sekilde Esenler ilçesi topraklarina ugramis.
Arastirmaci ve tarihçi Hasim Albayrak`in bu tarihi harita ile ilgili arastirmalarinda su bilgilere rastlanmistir:
Esenler Tarihi ile ilgili en eski belgelerden biri yukaridaki suyollari haritasidir. Suyollari kapsaminda Halkali Suyollari ile ilgili olarak en önemli harita Ismail Remzi`nin 1930 tarihinde yaptigi haritadir. Bu harita için 1925- 1930 yillari arasinda Sehremaneti`nin Vakif Sular Dairesi`nde çalistigi sirada bu haritayi "Halkali Suyollari Isale Plani" olarak yapmis olup 1/25000 ölçeklidir. Burada her suyolunu ayri renkte ayrintili olarak çizmistir. Bu haritanin yapildigi 1930 yilinda henüz suyollari faaliyetine devam etmektedir. Esenler ilçesinin önemli bir kismi bu haritadaki suyollari üzerindedir.
Bu harita Esenler tarihi ve Istanbul suyollari için çok önemli bir haritadir. Bu haritada Esenler ve çevresindeki 1930 yilina ait suyollari, çesmeler, kanallar, tüneller, sarniçlar vs. gösterilmektedir. Bu haritanin Esenler ilçesi ile ilgili bölümü asagidadir:
Ilk resimde bu haritayi hazirlayan Ismail Remzi`nin Su Idaresi`nde çalisan yetkili kisilerle birlikte yaptigi çalismayi anlatirken suyollarinin adlarini ve o yollari kimler ile gezdigini 1930 Türkçesiyle ve yeni uygulanmaya baslayan yeni harflerle yazmistir. Ikinci resimde ise Halkali suyollari haritasindaki isaretler ve kisaltmalar ile ilgili olarak Ismail Remzi`nin kendi el yazisi ile yazdigi bölümdür. Üçüncü resimde ise Halkali suyolunun Esenler ilçesine ait bölümler ve çevresini kapsamaktadir.
Bu harita Esenler`in 1930 yilindaki durumunu gözler önüne sermektedir. O dönemdeki Esenler`e bagli köy adlari (Litros= Esenler, Avas=Atisalani, Müderris=Metris köyleri) o zamanki adlariyla yer almaktadir. Ayrica o zamanki dereler, su katmanlari, galeriler, kemerler, kislalar, tepeler ve bunlarin rakimlari ile ilgili günümüz harita ölçülerine uygun bilgiler vardir.
Kaynak;Abdullah Gözaydin