Bugün, 18 Mayıs 2024 Cumartesi

Esenler Karalahana ve Horon ile costu

Esenler Karalahana ve Horon ile costu

Trabzon`un düsman isgalinden kurtulusunun 95`inci yildönümü, Esenler`de Karalahana, Misir Ekmegi ve Horon Söleni`yle kutlandi. Tonlarca karalahana ve misir ekmeginin vatandaslara ikram edildigi sölene on binlerce Trabzonlu katildi ve Karadeniz müzigi esli

Özay Sali/Gazete Esenler

Esenler Karalahana ve Horon ile costu

Esenler 4.Karalâhana Sürmene Biçagi Ile Bulustu

Esenler’de Karadeniz kültürünün yasatilmasina katki sunmak amaciyla, Esenler Belediyesi ile Esenler Trabzonlular Dernegi’nin ortaklasa düzenlendigi “Karalahana, Misir Ekmegi ve Horon Söleni” Esenler Dörtyol Meydani’nda gerçeklesti.

Programa; CHP Grup Baskan Vekili Akif Hamza Çebi, AK Parti Milletvekilleri Osman Askin Bak ve Oktay Saral, MHP Milletvekili Celal Adan, Esenler Kaymakami Nazim Madenoglu, Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu, Esenler Trabzonlular Dernegi Baskani Zeki Yilmaz, Ilçe Emniyet Müdürü Zülküf Atilgan, eski milli futbolcu Fatih Tekke, Eski Kizilay Baskani Tekin Küçükali,Esdef Baskani Süleyman Kahveci,Esinder Der.Bsk.Özkan Ercan,Kizilay Esenler Ilçe Bskani Lütfü Kahveci Belediye Baskan Yardimcilari basta olmak üzere spor, sanat, siyaset, sivil toplum kuruluslari ve is dünyasindan çok sayida davetli katildi.

 

Esenler Belediye Baskani Göksu’nun beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte horonla baslayan programda, ilk konusmayi yapan Esenler Trabzonlular Dernegi Baskani Zeki Yilmaz yapti. Sözlerine “Trabzon, Türkiye’nin çimentosudur” diyerek baslayan Yilmaz, “Bizler Trabzon sevdalisiyiz. Trabzon, hosgörü timsalidir” dedi. Din, dil, mezhep ayirt etmediklerini belirten Yilmaz, “Esenler Trabzonlular Dernegi olarak, Türkiye geneline dagilan 8 milyon Trabzonluyla tüm Türkiye’yi kucakliyoruz” diye konustu.

Birlikte Türkiyeyiz

Programda ikinci konusmayi Esenler Belediye Baskani Mehmet Tevfik Göksu yapti. Baskan Göksu,  “Biz bu cografyada Trabzon’uyla Diyarbakir’iyla Edirne’siyle Karsi’yla birlikte Türkiye oldugumuzu bu meydanda karalahana  festivali yaparken, bir gün hamsi festivali yaparken aslinda çok daha iyi anliyoruz” dedi.

“Burada bugün lahana sarmasini ve misiri ekmegini sadece Trabzonlu kardeslerimizle degil,  bu topraklarda yetismis bu ülkenin her bir cografyasinin her bir noktasinda buraya gelmis, asina ve isine bakmaya çalisan ve bu toprak için emegini, hasretini ve sevdasini ortaya koyan her bir kardesimle beraber bu festivalin heyecanini birlikte yasiyoruz. Kim ki bu topraklarini kardesligi üzerinde pis oyunlarin pesindeyse ve kim ki bu ülkede kandan ve gözyasindan medet umuyorsa, sunu herkes bilsin ki o medet umduklari kan ve gözyasinda kendileri bogulacaktir.

Bu topraklarin kardesliginde en sembol sehirlerinden bir tanesinin Trabzon oldugunu söyleyen Göksu, Türkiye’nin her bir kösesinde Trabzonlularin oldugunu vurguladi.  Konusmanin ardindan Esenler Trabzonlular Dernegi Baskani Zeki Yilmaz, günün anisina Göksu’ya fahri Trabzonlura Dernegi üyelik kartini ve Sürmene biçagi hediye etti.

 Trabzonlu Kahraman Bir Ilin Insanidir

Programda konusan Esenler Kaymakami Nazim Madenoglu, Trabzon derneklerinin bulunduklari ilçelerde tüm alanlarda basarilarini ortaya koyduklarini belirterek, Esenler’deki vatandaslara da yaptiklari yardimlardan dolayi Trabzon derneklerine tesekkür etti. “Trabzonlu, kahraman bir ilin insanidir. Trabzon, Yavuz Sultan Selim Han’in valilik yaptigi bir ilimizdir” diyen Madenoglu, Trabzon’un düsman isgalinden kurtulusunu da kisaca anlattiktan sonra “Böyle etkinlikler bizi bir araya getiriyor. Buralarda devlet ve vatandas bir araya geliyor” dedi ve Esenler Dörtyol Meydani’nin, Esenler’in ve Istanbul’un bulusma noktasi oldugunun altini çizdi.

Kardesligin Meydani

CHP Grup Baskan Vekili Akif Hamza Çebi ise; “Bu meydan kardesligin meydanidir. Burada nasil kardeslik içerisinde güzel günler geçiriyorsak, Türkiye’nin her yerinde kardeslik içerisinde biz bu etkinlikleri düzenleyebiliriz. Esenler’de nasil kardeslik baris içerisinde yasiyorsak, Istanbul’da nasil baris ve kardeslik içinde yasiyorsak, bütün Türkiye’de bu kardesligi, barisi gerçeklestirebiliriz. Baris ve kardeslik içinde Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yasatabiliriz” dedi. 

 

Çebi’den sonra konusan AK Parti Istanbul Milletvekili Osman Askin Bak da Trabzon limaninda ve Trabzonspor’da isler iyi gidiyorsa Trabzonlularin keyifli olduklarini söyledi. Trabzonlularin zeki, keyifli ve heyecanli insanlar olduklarini ve gittikleri her yere enerji kattiklarini vurgulayan Askin Bak, meydani dolduran vatandaslari “Haydi Horona!” diyerek selamladi.

Askin Bak’in ardindan söz alan MHP Genel Baskan Yardimcisi ve Istanbul Milletvekili Celal Adan da, insanlari bir araya getiren bu festivallerin, devletin birlik ve beraberligine vesile olmasini temenni etti ve böyle bir etkinlikte Trabzonlularla bir araya gelmekten duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Heyecan Katmak Görevimiz

Programda son konusmayi yapan AK Parti Istanbul Milletvekili Oktay Saral, “Bugün Esenler tarihi bir gün yasiyor, kardeslik günü yasiyor” diyerek, Trabzon’un yetistirmis oldugu degerlerle ve kendini özne yapan insaniyla dünyanin her cografyasinda kendini en güzel sekilde temsil ettigini söyledi. Saral, Trabzonlulari ve tüm vatandaslari her yerde bugünkü tabloda oldugu gibi birlik içinde görmek istedigini belirterek sözlerini noktaladi.

Karalâhana Ve Misir Ekmegi Ikrami

Yapilan konusmalarin ardindan Esenler Belediye Baskani Göksu, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte büyük yemek kazanlarinda pisirilen 2 ton karalâhana ile özel firinlarda hazirlanan 3 ton misir ekmegi, vatandaslara ikram etti. Program,  yöresel sanatçilarin müzik ziyafeti, Kemençe ve Tulum esliginde Karadeniz insanin kanini isitan horon oyunlariyla devam etti. Esenler Belediye Baskani M. Tevfik Göksu, eski milli futbolcu Fatih Tekke basta olmak üzere protokol üyeleri de horon tepti. Programda, yöresel yemeklerle ilgili stantlar da açilarak satis yapildi. 

 

 



  • Cumartesi 22.1 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Pazar 22.5 ° / 13.8 ° false
  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli