Bugün, 20 Mayıs 2024 Pazartesi

Esenler Meydan Muhaberesi

Esenler Meydan Muhaberesi

Esenler Dörtyol Meydani çevresinde olusturulmasi düsünülen proje kapsaminda Esenler Belediyesi, kentsel dönüsüm uygulamasi baslatarak; meydani çevreleyen binalarda oturan vatandaslari tedirgin edecek bir girisim baslatti.

Haber merkezi/Gazete Esenler

 

Esenler Meydan Muhaberesi…

 

Esenler Dörtyol Meydani çevresinde olusturulmasi düsünülen proje kapsaminda Esenler Belediyesi, kentsel dönüsüm uygulamasi baslatarak; meydani çevreleyen binalarda oturan vatandaslari tedirgin edecek bir girisim baslatti.

Esenler, Menderes Mahallesi Dörtyol Meydani’nda henüz olmayan bir proje kapsaminda acele ile kentsel  dönüsüm uygulamasi yapmaya çalisan  Belediye; meydani çevreleyen binalarda oturan vatandaslari burada yapilacak olan kentsel dönüsüm uygulamasi konusunda bilgilendirme amaciyla toplanti yapilacagini duyurdu. 3-4 Kiptas yetkilisi,3-4  polis esliginde gelerek daireler ti tek tek gezip;  bugün Esenler Dörtyol Meydani’ndaki Dijital Kütüphane’de saat: 17 de kentsel dönüsümle ilgili daireleriniz hakkinda bilgilendirme toplantisi yapacagiz. Bütün daire sahiplerinin toplantiya gelmesi gerekmektedir, dediler.

Oldubittiye getirilmek isteniyor...

Adinin açiklanmasini istemeyen ve dairesinin bu uygulama alani içinde oldugunu söyleyen bir vatandas: ‘Adeta yangindan mal kaçirir gibi bir tavir içinde olan görevliler, ayni gün bütün daireleri dolasarak 3 saat içinde daire sahiplerinin toplantiya katilmamizi istediler. Oysa 10-15 gün önceden haberdar edilmemiz gerekirdi.’  Diyen vatandasin bu yüzden toplantiya çogu daire sahiplerinin çalismalari nedeniyle  haberleri olmadigi için gelemedikleri gibi, gelenlerin de bir önbilgisi olmadan, hazirliklari olmadan toplantiya gelmeleri amaçlandi, seklinde konustu. Her binadan sadece 2-3 hak sahibi katilinca çogunluk saglanamadi.’

‘Toplanti basladiginda; Belediye Baskani gelecek, dediler. Baskan gelmeyince bu sefer baskan yardimcisi Ömer Çetinkaya ile 2 Kiptas yöneticisi,2 meclis üyesi  toplantiya geldiler.’

 

Önce magdur etmeyeceklerini belirterek söze basliyorlar.

‘Açilis konusmasini baskan yardimcisi Ömer Çetinkaya yapti:

- Bizim sizi buraya toplamamizin amaci; Esenler, Dörtyol Meydani’nin  Menderes Mahallesi tarafindan   çevreleyen alanda bir resizdans çalismasi yapmak  niyetinde oldugumuzu söylemek, dedi. Buradaki kötü görüntüyü ortadan kaldirmak istiyoruz. Sizleri de magdur etmeden  Dörtyol Meydani’nda 20 bin metrekare bir alan olusturarak hem meydani büyütmek, hem de kötü görüntüyü ortadan kaldirarak bir rezidans yapmak istiyoruz.

Burada bulunan Kiptas yetkilisi arkadaslar, burada, Dijital Kütüphane’de, her gün bir adresteki daire sahibi ile tek tek görüserek; sizin kaç metrekare dairenizin olup size kaç metrekare verilecegi konusunda  bilgi verecekler.

Ama yine de size burada bir bilgilendirme toplantisi yaparak, magdur olmadan sizlerle anlasarak, Hasip Dinçsoy Okulu’nu da yikarak yeni bir yapiya kavusturacagiz.

Kiptas  yetkililerinin konusmasindan sonra daire sahipleri konuya girdi.

- Siz bizim binalarimizi neye göre alacaksiniz? Neye göre bize yeni daire vereceksiniz?

-Sizlerin dairenizin bayindirlik bakanliginin vermis oldugu fiyata göre alacagiz.

-Bayindirlik Bakanligi fiyatlari nedir? Benim  söz konusu adresteki arsanin tespitini neye göre yapacaksiniz? Neye göre yikacaksiniz?

 Kiptas yetkilisi:

-Siz hangi dairede oturuyorsunuz? Biz gelip sizi daire daire bilgilendirelim, dediler.

-Bizim durumumuz farkli, biz farkli seyler isteriz. Hem arsa payimiz yüksek, hem meydana bakiyoruz.

-Siz ötekilerden biraz farklisiniz. Sizin dairenizin yapisi ile digerlerinden farkli.  Sizin x arsa payi x m2 daire alani, geriye kalani x metrekare arsa oldugu için arsa payiniz da var.

 

Tespit ve ölçülerde Bayindirlik Bakanligi birim fiyatlari temel aliniyor.

Söz  alan daire sahibi farkli bir ayricalik görecegini düsündügü için bu fikre olumlu bakti.

-Benim dairem 80 m2 arsa payini 10 böldügün zaman bana arsa payindan 43 m2 pay çiktiginda 123m2 pay sahibi oldugumu görüyorum. Benim 123 m2 var bana para mi daire mi vereceksiniz?

-Hayir, öyle degil. Bayindirlik bakanligi rakamlarina göre, önce dairenizin m2 fiyati tespit edildikten sonra, isterseniz yerinde daire isterseniz paranizi alip gidebilirsiniz.

Vatandaslar: Hakkimiz verilecek ise daire karsilik daire seklinde anlasmaktan yana olduklarini açikladilar.

 

Hayal kirikligi basliyor.

‘Ben bir vatandas olarak evime gelen Kiptas yetkilileri ile görüstügüme sevinmistim. Çünkü Esenler’deki bu kötü yapilardan biz de kurtulmaktan yana idik.’

Kiptas yetkilileri daha sonra bina ölçümü yapmaya geldiler.

 

Nalinci keseri gibi hep kendilerine yontuyorlar

-Daire ölçümü yapariz ama sizin daireleriniz tek tek ölçmüyoruz. Binayi distan disa ölçecegiz.

-Neden? Benim dairemi ya da alttakinin veya üstekinin kaç metre oldugunu nereden biliyorsunuz? Bize hangi ölçüye göre daire vereceksiniz?

 

Alicengiz oyunu; el çabuklugu marifet

-Bina distan disa ölçüldügünde 1.katta 5 daire olup 460 m2 5’e bölerek kimin 120m2 kimin 80m2…Ama sizin dairenizin 79 m2 . Ama distan disa ölçtügümüz için 4m2 merdiven payi var,2,5 asansör payi ile 6,5 m2 79’dan düserek 72,5 indirdiler. Yeni yerden size 72,5 m2 daire veririz.  Parasini  isterseniz para, isterseniz farkini ödeyerek m2 yükseltebilirsiniz.

Eger yeni yerden dairenize daire olarak bir talepte bulunursaniz yeni yerde de asansör ve merdiven payi olacak. 4 m2 daha eksilerek size kalan daire payi 68,80 m2 olacak.

 

Vatandasa gelince Bayindirlik Bakanligi: Alirken Bayindirlik Bakanligi  fiyati satarken piyasa fiyati…

Vatandas dairenin ne kadar tutacagini soruyor.

-Para olarak ne kadar yapiyor?

- Bayindirlik Bakanligi fiyatina göre yikim bedeli 32 bin, 43 m2 arsa payi olan paydan 19 bin TL fiyatiyla 51 bin lira.

 Bunun karsisinda daire sahipleri sok etkisi yasadilar. ‘Oysa binanin altindaki dükkânlarin m2 sini bin TL’den alip 1250 TL ile yeni yerden size pay verecegiz dediler. Onlara farkli fiyat çikardilar.’

-Eger dairemizi biraz daha  büyütmek istersek,  68,80 m2 farkinin vererek 100 m2 çikartirsak nasil olacak?   

-O zaman 32 m2 için  33 bin lira talep ediyoruz. 

-Bizde bu paraya olursa 100 m2 daire verirsiniz, vermezseniz dairelerimizi vermeyiz.

 

 Proje yok anlasma yok!

Vatandas kendini çaresiz hissediyor. Belediye bundan yararlanmak istiyor. Çünkü kamulastirma ya da 2/3 çogunluk ile vuruyor.

‘Artik binamiz elden gidecek, en kötü durumda belediye ile anlasalim. Zitlasmadan, bize gelen talep formlarini 68.8 m2 yerine ilave 32 m2 yer daha talep ederek 90 metrekarelik; talep edilen parayi da 10 yilda ödemeyi, bina hangi cepheye  bakiyorsa, o cepheden; ayni pafta,ayni parsel,ayni yükseklikte daire talebinde bulunarak projenizi gösterin anlasalim. Notere giderek tespitini yapalim.’

Bunun üzerine yetkililer ‘elimizde böyle bir proje yok’ dediler.

Bu söz üzerine daire sahipleri hüsrana ugradi. Daire sahipleri korkmaya basladilar.

-O zaman bizimki havanda su dövmek. Bütün bu toplantilar, konusmalar niye?  Kiptas ile yada Belediye ile; proje görmeden anlasma yok!

 

Bu yer size birakilamayacak kadar degerli… Ben burayi size birakmam yedirmem! Kamulastirma tehdidi!

‘Bizim bitisigimizde bir yer daha var. Iki arsa arasinda iki farkli uygulama var. Bu nasil oluyorsa artik… Binamiza yapisik olan parseldeki 4000m2 yere imar veriliyor, bizim payimiza da kamulastirma yapiliyor. Simdi size soruyorum. Buradaki bir kentsel dönüsüm müdür yoksa komsuya yapilan bir rantsal kiyak midir?’

-O zaman bize de imar verilsin biz de binamizin oldugu yere kendimiz yapalim.

- Size imar veremeyiz. Çünkü orada kentsel dönüsüm çalismasi var. Orada yüksek binalarin yapilacak.

-Eger orada yüksek binalar yapilacaksa bizim yerimizi imara açin biz kendimiz yapalim. Bizim buna gücümüz yeter.

-Size olmaz!

‘Ama kendilerine gelince 20 katli bir bina oluyor. Belediye Baskani M.T. Göksu, Turgutreis Mahallesi’nde  kentsel dönüsüm konusmasi yapiyordu.  O mahallede daire sahipleri olan bir daire sahibi hariç hepsi anlasmis. 2 daire sahibi  söz alarak aynen sunu söyledi. Esenler’de kentsel dönüsüm yapilacaksa cepheler yenilenecekse bunu birlikte bizi magdur etmeden yapalim. 2 daireme karsilik 4 daire verirseniz yerimi, size veririm.  Siz devletsiniz bunu yapabilirsiniz, diyerek 2 dairesine karsilik 4 daire talepte bulundu.

 

Karsi görüs bildirmek yasak. Karsi görüs bildirirsen oyunbozan oluyorsun: Kentsel dönüsüm hirsizlari! Bunlar kentsel dönüsüm  yüzsüzleri!

Belediye baskani ise Esenler  Kültür Merkezi huzur toplantisinda bu vatandasa cevap verdi. ‘Bunlar kentsel dönüsüm hirsizlari, bunlar kentsel dönüsüm  yüzsüzleri! Bunlara aranizda yer vermeyin! Bunlara aranizda yer vermeyin! Bunlara söz vermeyin! Bunlari aranizda barindirmayin, dedi’

Parti bayramlasmasinda ‘Biz Dörtyol’u Kiptas’a verdik. Kipptas buradaki daire sahipleri ile tek tek anlasmak üzere… 1kisi anlasamazsa ne olacak? Diye soruldugunda  ‘Biz kendimiz yapariz.’ Bina sahipleri vermemekte direnirse diye soruldugunda  ise ‘Yüzde 55 yakalarsam yikar geçerim digerlerine bakmam’ dedi.’

kentseldonusumhaberleri.com

 



  • Pazartesi 22.5 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Salı 22.6 ° / 13.4 ° Güneşli
  • Çarşamba 24.1 ° / 14.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı