Esenler mi, Halep mi? Belli degil
Suriye`de yasanan savastan kaçarak gelen Suriyeliler, is gücü piyasasinda önemli bir yer almaya basladi. Caddelerde Arapça yazilari görenler “Burasi Türkiye degil Halep mi?” diyor. Suriyeliler ülkemize gelmesiyle nüfus yogunlugu artti caddelere sigmaz olduk. Ev ve isyerlerinin kiralari artarken suç oranindaki artis ve suç isleme orani halkin huzurunu kaçirirdi, yasam günden güne zorlasti.
Önceleri imalat sanayinde ve tarimda kaçak olarak çalisan Suriyeliler son dönemde hizmet sektöründe de kendini göstermeye basladi. Esenlerin en islek caddelerinde lokantalar Suriyelilerin elinde. Esnaflarimizi bir hayli sikintiya sokan ve hiçbir vergiye, denetime tabi tutulmayan Suriyelilere ayni zamanda, devlet tarafindan ayricalik taniniyor ve korunuyorlar. Bu durumda esnafliga soyunan Suriyelilerle esnafimiz nasil rekabet yapabilir sorusu akillara geliyor. Devlet destegi ile ve korumasiyla Esenlerin en islek caddelerindeki dükkânlarda artik Suriyeliler ticaret yapiyor ve Arap alfabesiyle süslenen tabelalar göze çarpiyor.
”Böyle giderse Türkçe konusmayi ve yazmayi unutacagiz”
Esenler Inönü Caddesi üzerinde yillarca esnaflik yapan, vergisini düzenli ve zamaninda ödedigini söyleyen esnafimiz zor günler yasadiklarini ifade ederek sitemde bulundular. “Burasi Türkiye degil Halep mi?” Böyle giderse Türkçe konusmayi ve yazmayi unutacagiz. Sadece Esenler`deki isletmelerde halihazirda sayisini tahmin edemeyecegimiz kadar Suriyeli göçmen çalisiyor. Yani neredeyse her isyerine ortalama bir Suriyeli çalisan var. Genellikle çalisma hatta oturma izni olmayan Suriyeliler sigortasiz olarak istihdam
edilirken, Türk çalisanlara göre daha düsük ücret aliyorlar. Ancak Suriyelilerin tercih edilmesinin tek nedeni düsük maliyet degil. Ayni zamanda Türkiye`de sayilari giderek artan Suriyeliler için devlet yardimlari dolaysiyla ev kiralari artmis durumda, artik Esenler’de birakin esnafligi ev kiralamak bile mesele haline geldi, vergi vermeyenlerle vergisini verenler nasil rekabet yapar?” diyerek sitem ettiler.