Bugün, 4 Mayıs 2024 Cumartesi

Esenler Nostaljik Tramvay Hatti için dügmeye basildi!

Esenler Nostaljik Tramvay Hatti için dügmeye basildi!

Esenler Nostaljik Tramvay Hatti Projesi için çalismalar baslatildi. Hattin 1 yil içinde tamamlanarak hizmete açilmasi planlaniyor...

Istanbul Büyüksehir Belediyesi Rayli Sistemler Daire Baskanligi - Rayli Sistem Projeler Müdürlügü tarafindan yapilmasi planlanan Esenler Nostaljik Tramvay Hattinin Uygulamaya Esas Kesin Projesi için dügmeye basildi.

Kentsel Ulasim Plani kapsaminda yapilmasi planlanan Esenler Nostaljik Tramvay hattinin Istanbul Esenler Atisalani Caddesi ve Davutpasa caddesinde, yüksek is ve konut hacmi olan bölgelerde yer almasi planlaniyor.

Özellikle çalisan ve ögrenci nüfus yogunlugunun fazla oldugu bir bölge olan Atisalani Caddesi ve Davutpasa Caddesi'nde kesintisiz çift yönlü, konforlu ve güvenli bir yolcu tasimaciligi amaciyla planlandi.

10 milyon 500 bin liraya mal olacak nostaljik tramvay hattinin planlandigi bölgedeki genel hareketlilik itibari ile özellikle mevcut yayalastirilmis kismin daha da büyütülerek bölgedeki ticari ve sosyal hareketliligin artirilmasi amaçlaniyor.

Tek hat olarak planlanan tramvay hatti, güzergâhin yayalastirilmis bölgesinde karsilikli gelen araçlar için bir geçis bölgesi tasarlandi. Ayrica hattin ilk duragi olana YTÜ Davutpasa Duraginda araçlar çift hat olarak bekleme yapabilecek.

5 duraktan meydana gelen tramvay hattinda bir tur 19,5 dakika sürecek. Tek vagonun 45 kisi kapasiteli olarak planlandigi hattin uzunlugu ise 2,2 kilometre.

Hat konusu güzergâh ayrica, Yildiz Teknik Üniversitesi Davutpasa Kampüsü'nden baslayan hat Davutpasa Caddesi boyunca devam edip, kent merkezindeki yayalastirilmis alandan geçerek Atisalani Caddesi boyunca ilerleyecek, O-3 otoyol baglantisina dogru devam eden hat bu alanda konumlandirilan depo ve bakim binasi ile son bulacak.

Esenler Nostaljik Tramvay Hatti, Davutpasa Caddesi (YTÜ Davutpasa Kampüs yani), yayalastirilmis bölge ve Atisalani Caddesi olmak üzere üç ana bölgeden olusmakta olup, güzergâh boyunca hemzemin ve tek hat olacaktir. Davutpasa kampüsü içindeki depo alani olarak kullanilacak bölge projelerde gösterilmistir.

Proje alaninda trafik düzenlemesi dikkate alinarak taramvay hatti güzergâhi bölgelere ayrilarak uygulanacak kesitler belirlendi.

Atisalani Caddesi Boyunca tramvay ileri kilometre yönünde sag kaldirim tarafinda olacak sekilde tasarlandi. Mevcutta 2 serit gidis – 2 serit gelis karayolu olarak kullanilmakta olan Atisalani Caddesi, asfalt ve bordür düzenlemesinin ardindan sadece 2 serit gelis olarak kullanilacak. 2 serit gelis olacak sekildeki karayolu düzenlemesi Avan Proje baz alinarak yapildi.

Son duraktan sonra araç depo sahasina gidebilecek veya geri dönerek isletmeye devam edecektir. Depo sahasi TEM Otoyolu-Aksaray Baglanti Yolu ile Atisalani Caddesi kesisiminde bulunan köprünün yanindaki bos alanda konumlandirildi.

Depo sahasinin oldugu bölgede tramvay hattinin gittigi Atisalani Caddesi ile kot farki oldugundan dolayi bu bölgede dolgu yapilarak zemin kotu yükseltilecek.

Proje ve insaat süresi toplam 1 yil olarak planlanan hattin proje ve insaatin tamamlanmasi ile birlikte tesis isletmeye alinip halkin kullanimina sunulacak.



  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 17 ° / 11.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 17.8 ° / 9.5 ° Güneşli