Tarih: 12.02.2015 15:54

Esenler Zihinsel Engelliler Dernegi 3 Aralik Dünya Engelliler Günü

Facebook Twitter Linked-in

 Esenler Zihinsel Engelliler Dernegi 3 Aralik Dünya Engelliler Günü

Esenler Zihinsel Engelliler Dernegi Baskani H.Ali Simsek 3 Aralik Dünya Engelliler Günü dolayisiyla bir basin açiklamasi yayinladi. Gazetemize gönderilen açiklamayi yayinliyoruz.                        

Basin Açiklamasi
“Ya engelsizim ya da engel sizsiniz.”
“Ya ümitsizsiniz.
Ya da ümit sizsiniz.
Ya çaresizsiniz.
Ya da çare sizsiniz.”
Behçet Necatigil
Birlesmis Milletlerin 1992 yilinda aldigi bir kararla 3 Aralik “Uluslararasi Engelliler Günü” olarak kabul edilmistir. Dünyanin en büyük azinlik grubu olan ve dünya nüfusunun %10’unu olusturan engelli bireylerin topluma kazandirilmasi, insan haklarinin tam ve esit ölçüde saglanabilmesi, bu konuda toplumsal “FARKINDALIK” yaratilabilmesi açisindan önemli bir firsat olarak degerlendirilmelidir.
Ülkemizde engelli birey orani yaklasik olarak %12’dir ve zihinsel engellilerin bu gruptaki yeri azimsanmayacak orandadir. Engellilik, dogustan olabildigi gibi is kazalari, ev kazalari, trafik kazalari, savaslar, terör olaylari, hastaliklar, deprem ve benzeri yikim olaylari gibi birçok çevresel etmen ile sonradan da görülebilir.
Öyleyse;
"ENGEL BIR HASTALIK DEGILDIR,
BIREYIN DIGERLERINDEN FARKLI BIR ÖZELLIGIDIR,
KISI KADER KURBANI DEGILDIR”.
Bazi “ENGELLER” bu bireyleri digerlerinden “FARKLI” kilar. Bu farkliligin ve alisilmamis özelliklere sahip olmanin toplumdaki yansimasi “AYRIMCILIK” olarak karsimiza çikar. Ayrimcilik, hem engelli birey hem de bireyin ailesi için asilmasi gereken en önemli engeldir. Yeti kaybi bireyi toplumdan uzaklastirir. Toplumun da aciyan, dislayan tutum ve davranislari engelli bireyin topluma esit bireyler olarak katilimini önler. Sebep oldugu yeti kaybinda zamanla bazi iyilesmeler görülse de engellilik, yasam boyu devam eden, kalici, bireyin ve bakim verenlerin yasam kalitesini düsüren, tibbi bakim ve rehabilitasyon giderlerini artirarak olumsuz sosyo-ekonomik etkide bulunan bir durumdur.
Zihinsel engelli bireylerin topluma kazandirilmasi yolundaki en önemli yardimci üyeler “AILELERDIR”. Engelli çocuklarina destek olabilmeleri için önce ailelerin psiko-sosyal, duygusal, ekonomik olarak desteklenmesi, bilgilendirilmesi ve gelecege yönelik gereksinimlerinin karsilanmasi gereklidir. Bu nedenle, tibbi tedaviye ek olarak egitim, rehabilitasyon, bakim hizmetlerinin güçlendirilmesi çok önemlidir.
Unutmamak gerekir ki, her insan ya da her insanin bir yakini, hayatinin bir döneminde kalan yasamini engelli olarak sürdürmek zorunda kalabilir Bu açidan bakildiginda “engelli olmak” senin, benim, hepimizin toplumsal yarasidir. Bu yaranin olabildigince zararsiz hale getirilebilmesi için engelli bireylere acimak yerine, bilincimizi dogru bir sekilde olusturmamiz ve baskalarini da bilinçlendirmemiz en yararli yol olacaktir.
Zihinsel Özürlüler Federasyonu olarak, 3 Aralik Engelliler Gününün, FARKINDALIK GÜNÜ olarak özenle, önemle her yil hatirlandigi gün olmasi dilegiyle, tüm engelli bireylerimizin ve ailelerinin Engelliler Gününü kutlariz.
“Ikimiz de esitiz. Engelim senden tek farkimdir”.
“Eger yürüdügünüz yolda güçlük ve engel yoksa bilin ki o yol sizi bir yere ulastirmaz.” Bernard Shaw




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —