Tarih: 01.01.2018 00:00

Esenlerde Tarih Yok Edildi

Facebook Twitter Linked-in

Esenlerde Tarih Yok Edildi
400 YILLIK TARIHI YOK ETTILER

Avasköy (Atisalani) Su Kemeri Bu haberde Esenler, Atisalani, Kemer Mahallesine adini veren ‘Avasköy Kemeri’nin dramini anlatacagiz.

 

Asagidaki  resimde de görüldügü üzere 80'li yillarda etrafi tamamen yesillik olan tarihi kemer 90'li yillarda gelen göçlerle birlikte çarpik yapilasmanin içerisinde kalmistir. 

 

Kemerin basina gelenler bunlarla da kalmamis 2000'li yillarda bir de Albayraklar tarafindan kemerin yanina Kemer Park Evleri yapilarak kemerin çevreden görünümü tamamen kapatilmistir. Üstelik kemer etrafinda yapilasma izni olmamasina ragmen bu eser katledilmistir. Asagidaki resimde kemerin civarinin 2000 yilindan önceki ve sonraki halleri görülmektedir.

 

Kemerin basina bütün bu gelenler yetmezmis gibi simdi de hemen yanina okul yapilmistir. Bu tip tarihi yapilarin ’80 metre kadar civarinda yapilasma yapilamaz’ diye bir kanun maddesi oldugunu da hatirlatmak isterim. (Altta)

 

Üzerinde kostugumuz, altinda oynadigimiz, semtimize adini veren böyle bir tarihi eserin bu gibi rantlar için talan ediliyor olmasi bir semt sakini olarak beni üzüyor. Üstelik bu konuda elimiz kolumuz bagli. Tipki Sultanahmet Caminin silüetinin bozulmasi gibi bu yapilarda semtimizin silüetini bozuyor.

Avasköy Kemeri

Avasköy Kemeri, Karakemer, Tekkemer ya da Yilanlikemer, Istanbul’un Esenler ilçesi sinirlari içinde bulunan tarihî bir su kemeridir. 11 gözlü, tek katli ve 10,3 metre yükselliginde olan yapi, Mimar Sinan eserlerindendir. Toplam uzunlugu 109,5; göz açikliklari ise 4,5 metredir. Fakat ortadaki gözde bu açiklik 6 metre olacak sekilde birakilmistir. Kemerin yapiminda sert kalker tasindan yararlanilmistir.

 

Yaklasik dört yüzyillik bir geçmise sahip olan su kemeri plansiz kentlesme ve bakimsizlik nedeniyle son yillarda oldukça yipranmistir. Hemen yani basina insa edilen çok katli toplu konutlar nedeniyle çevre peyzaji içinde büyük ölçüde fark edilmez hâle gelmistir. Adini verdigi Kemer Mahallesi ve yakin çevresi Atisalani semti olarak anilmaktadir.

Kaynak;https://haberkamera.wordpress.com/2013/06/18/400-yillik-tarihi-yok-ettiler.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —