Bugün, 2 Mayıs 2024 Perşembe

Esitlik olmadan adalet olmaz

Esitlik olmadan adalet olmaz

Kadin ve Adalet Zirvesi`nde ?kadin erkek esitligi fitrata ters? diyen Erdogan`in konusmasini gazetemize degerlendiren kadin haklari aktivistleri, ?Esitlik olmadan adalet olmaz? dedi. Kadinlar, açiklamanin ve zirvenin kasitli olarak 25 Kasim Kadina Yönelik

 Esitlik olmadan adalet olmaz

Kadin ve Adalet Zirvesi’nde “kadin erkek esitligi fitrata ters” diyen Erdogan’in konusmasini gazetemize degerlendiren kadin haklari aktivistleri, “Esitlik olmadan adalet olmaz” dedi. Kadinlar, açiklamanin ve zirvenin kasitli olarak 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü’ öncesinde yapildigini ifade etti.

KADEM tarafindan düzenlenen Kadin ve Adalet Zirvesi’nde “kadin erkek esitligi fitrata ters” diyen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in konusmasini gazetemize degerlendiren kadin haklari aktivistleri, “Esitlik olmadan adalet olmaz” dedi. Kadinlar, açiklamanin ve zirvenin kasitli olarak 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü’ öncesinde yapildigini ifade etti.

‘ERKEK NORM OLAMAZ’

Kadin Haklari Aktivisti Çigdem Aydin, Erdogan’in kadin erkek esitligi ve kadina yönelik siddet konusunda dini referanslara sigindigini belirterek, “‘Kadinlar fitrati geregi evde otursun’ diyor. Hedef tek. Kadinlar ne ekonomiye ne de siyasete katilsin” diye konustu. Erdogan’in çalisma yasamindan verdigi örnekte, erkegi norm alarak degerlendirme yaptigini kaydeden Aydin, “Çalisma yasaminda norm erkek degil insandir. Bati bu görüsü birakali 100 yildan fazla oldu. Erdogan da biraksa iyi olur. Burada esas olan insani norm alarak hamile kadina çalisabilecegi kosullari saglamaktir” dedi. Erdogan’in 25 Kasim arifesinde oldukça ‘cesur’ açiklamalar yaptigini dile getiren Aydin, “Kadinlarin 150 yillik mücadelesi var. Bunu görmezden gelmek her baba yigidin harci degil. Umarim kadin erkek esitligi olmadan demokrasinin de kalkinmis, sakin  ve huzurlu bir toplumun da basarilamayacagini görürler” diye konustu. 

‘AKILALMAZ BIR DURUM’

Kadin Koalisyonu Üyesi Ilknur Üstün de, kadin erkek esitligini “Yaradilis” üzerinden açiklamanin kadina yönelik siddeti tesvik etmek anlamina geldigini ifade etti. “Bir ülkenin cumhurbaskani bir kürsüde siddetin ortadan kalkmasi için mücadelenin yükseldigi ama kadinlarin öldürülmeye devam ettigi bir ortamda bunu söylemesi ve bir salon dolusu bakanin ve düzenleyici kadin örgütünün buna alkis tutmasi akil almaz bir durumdur. Bir ülkede devlet siyasi kararlilik gösterip siddetle mücadele vermiyorsa bu ülkede siddetin sona ermesi mümkün degil” dedi.

Kadin erkek esitliginin Cumhurbaskani Erdogan tarafindan hiçbir zaman benimsenmedigini ifade eden Üstün, “Kadinlari dogurganliklari üzerinden tanimlamak muhafazakar politikalardan kaynaklaniyor. Kadinin konumunu, rolünü, toplumsal islevini belirleyen bir durum. ‘Önce annesin bundan kalan zamaninda da su olabilirsin’ demektir bu açiklamalar” diye konustu.

Evrensel/Eda YILDIRIM



  • Perşembe 16.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.7 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 17 ° / 12.6 ° Orta kuvvetli yağmurlu