Tarih: 29.11.2021 12:34

Ev almak isteyenler dikkat! Konut fiyatlarinda yüzde 45 artis bekleniyor

Facebook Twitter Linked-in

Döviz kurunda yasanan artis, piyasalardaki dengeleri de degistirdi. Evini satmak isteyenlerin kimi tapu islemlerinden dönerken, kimi de ev ilanlarini geri çekti. Gayrimenkul piyasasini degerlendiren Emlakjet CEO’su Tolga Idikat, son 5 yilin en yüksek artis rakaminin kasim ayinda yüzde 10 olarak gerçeklestigini vurguladi.

Kurdaki artisin gayrimenkul piyasasinda hemen karsilik bulduguna dikkat çeken Idikat, “Normalde gayrimenkulde kasim ve aralik aylari biraz daha düsük sezondur ve ocak ayindan itibaren talep artar. Biz su anda konut aramalarinda da yüzde 10’a varan bir artis görüyoruz. Fiyatlar artiyor ve artacagiyla ilgili de piyasada ciddi bir beklenti var. Dolayisiyla alicida da ‘bu evi aldim aldim, alamayacagim fiyatlar artacak’ gibi bir düsünce söz konusu. Fiyat artisi olmasina ragmen talep artmaya devam ediyor” dedi.

Istanbul’da yüzde 12’lik artis yasandi

Emlakjet verilerini paylasan Idikat, en çok fiyat artisinin gözlemlendigi ilin Istanbul oldugunu belirterek, “Tüm Türkiye’de gördügümüz yüzde 10’luk artisa karsilik Istanbul’daki bu fiyat artisi yüzde 12 oraninda. Hemen arkasindan Izmir geliyor. Izmir’de 1 ayda yüzde 11’lik bir artis görüyoruz. Ankara ve Antalya ise yüzde 7 artislarla Istanbul ve Izmir’i takip ediyor” diye konustu.

Küçükçekmece’de 1 ayda yüzde 15’lik artis

Istanbul’da merkez ilçelerden kayis gözlemlendigini ifade eden Idikat, “Yeni yapilan, depreme dayanikli konutlar ve site yasami arttigi için bazi bölgelere kayis var. Küçükçekmece su anda basi çekiyor, sadece 1 ayda yüzde 15 oraninda bir fiyat artisi gözlemliyoruz. Hemen arkasindan da Büyükçekmece geliyor, burada da yüzde 13 oraninda bir fiyat artisi görüyoruz. Merkez ilçelerinden baktigimizda da bunlari Üsküdar takip ediyor. Üsküdar’da da yüzde 12 oraninda bir fiyat artisi gözlemliyoruz” ifadelerini kullandi.

Satilik konutlar ilandan çekiliyor; yüzde 12’lik azalma

Idikat, “Ev sahipleri fiyatlarin oturmasini bekledigi için veya ocak ayinda daha da artacagini ön gördügü için ilanlari biraz çektiler. Su anda portallara baktigimizda satilik konutlarin yüzde 12 oraninda azaldigini görüyoruz. 1 hafta içerisinde ilanlar azaldi. Biz tapu islemi esnasinda bile mal sahibinin satistan vazgeçtigini duyuyoruz” dedi.

Oturum ve yatirim için gayrimenkul önerisi

Hem oturum hem de yatirim için gayrimenkulün dogru bir ürün oldugunun altini çizen Idikat, sözlerini söyle sürdürdü:

“Insaat maliyetleri yüzde 40 oraninda artti. Üstüne üstlük talep düsmüyor, nüfus artiyor, yabanci talebi de çok fazla. Kur artinca bu sefer gurbetçi dedigimiz kesim de burayi yatirim amaci olarak görmeye basliyor ve dolayisiyla talep azalmiyor. Bütün bunlar birlestiginde maliyet artiyor, arz düsük ve talep fazla olunca ev fiyatlari artacaktir. Fiyatlarin düsecegiyle ilgili önümüzde hiçbir veri yok. Ne kadar beklerseniz fiyatlarin o kadar artma ihtimali var.”

Konut fiyatlarinda yüzde 45’lik artis beklentisi

Gelecek dönemde döviz kurunun enflasyona baski yapacagini düsündügünü söyleyen Idikat, “Kur enflasyona baski yapacaktir ben önümüzdeki dönemde yüzde 25’lerin olacagini düsünüyorum. Ayni trend devam ederse de konutlarda da en az yüzde 40-45 oraninda bir fiyat artisi ön görüyorum. Bu artislar daha çok sitelerde, daha genç binalarda daha da fazla olacaktir” diye konustu.

En çok talep büyük dairelere

Konut talebinin daha çok büyük dairelere olduguna dikkat çeken Tolga Idikat, “Özellikle pandemiden sonra 3+1, daha yüksek metrekareli, bahçeli, terasli balkonlu evlere yönelim artti. Yeni yapilan projelerde de balkonsuz ev göremezsiniz. Talep buralarda oldugu için fiyat artislari daha da sert. Bu yüzden insanlar biraz daha çeperlere gitmek zorunda kaliyorlar yani merkezi ilçelerdense Küçükçekmece, Beylikdüzü, Kartal, Pendik ve Tuzla’ya dogru gitmeye basliyor. Gebze bile Istanbul’un bir ilçesi gibi düsünülüyor. Ekonomik sartlariniza göre maalesef biraz daha küçük daireler alinabiliyor. Daha önce 2+1’de yasarken simdi balkonlu olsun ama 1+1 olsun diye bir geçiskenlik de var” açiklamasinda bulundu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —