Bugün, 4 Temmuz 2024 Perşembe

Ev hanimlari ve emeklilere Emlak Vergisi yok

Ev hanimlari ve emeklilere Emlak Vergisi yok

Bilindigi gibi Emlak Vergisi, belediyeler tarafindan alinan ve yilda iki taksit halinde tahsil edilen bir vergi.

 Ev hanimlari ve emeklilere Emlak Vergisi yok

Bilindigi gibi Emlak Vergisi, belediyeler tarafindan alinan ve yilda iki taksit halinde tahsil edilen bir vergi.

Gayrimenkullerin Emlak Vergisi’ne esas alinan vergi degeri, dört yilda bir ilgili belediyeler tarafindan yeniden hesaplaniyor. Diger yillarda ise vergi degeri, bir önceki yil için tespit edilen yeniden degerleme oraninin yarisi kadar artiriliyor. Emlak Vergisi orani, gayrimenkulün; konut, konut disi bina (büro, dükkân magaza vb.), arsa ve arazi olma durumuna, büyüksehir belediye sinirlari içinde bulunup bulunmadigina göre degisiyor. Mesela konut için uygulanan oran binde 1, isyerlerinde binde 2 ve arsalarda da binde 3’tür. Bu oranlar büyüksehirlerde iki kat olarak uygulaniyor.

Hesaplanan verginin ilk taksiti mayis ayi sonuna, ikinci taksit kasim ayi sonuna kadar ödeniyor. Konutlar disindaki binalar (isyeri ve diger sekilde kullanilan binalar) için, 2014 yilina iliskin Çevre Temizlik Vergisi’nin 2. taksitinin de bu ayin sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Konutlara iliskin Çevre ve Temizlik Vergisi, su faturalariyla ödendigi için ayrica bir beyan verme ve ödeme yapma söz konusu degil. Konut disindaki binalar (isyeri ve diger sekilde kullanilan binalar) için ise Çevre ve Temizlik Vergisi belediyeler tarafindan her senenin ocak ayinda yillik olarak tahakkuk ettiriliyor. Tahakkuk ettirilen bu vergi Emlak Vergisi’nin taksit dönemlerinde ödeniyor. Ödemeler dogrudan belediyeye yapilabilecegi gibi, vergi daireleri ve anlasmali bankalar vasitasiyla da yapilabiliyor.

BRÜT 200 METREKAREYI GEÇMEYECEK

Her dönemde hatirlattigim üzere bu yil da bazi emlak sahiplerinin durumlarini belgelemeleri halinde Emlak Vergisi ödemeyecegini tekrar edeyim. Bakanlar Kurulu, Emlak Vergisi Kanunu’nda kendisine taninan yetkisini kullanarak; baska bir geliri olmayan emeklilerin, engellilerin, gazilerin, sehitlerin dul ve yetimlerinin, hiçbir geliri olmayan issizlerin ve ev hanimlarinin, brüt alani 200 metrekareyi asmayan ve sadece tek bir konut sahibi olmalari halinde Emlak Vergisi ödememelerine imkan taniyacak bir karar çikardi. Indirimli (sifir) vergi oranindan faydalanilmasi için, konutta bizzat oturmak sarti aranmiyor. Bu sebeple, sahip olduklari tek konutu kiraya verip, kirada oturanlar da diger sartlari tasimak kaydiyla, indirimli vergi oranindan faydalanabilir.

Birden fazla konutu olanlar ise bu konutlarindan biri için bile sifir oranli Emlak Vergisi’nden faydalanamaz. Ayni sekilde, ara sira dinlenmek maksadiyla gidilen yazlik veya dag evi gibi konutlar da bu vergi muafiyetinin disinda. Ancak her mevsim yazlik evinde ikamet edenler diger sartlari tasiyorsa indirimli oran avantajindan faydalanarak vergi ödemiyor. Hisseli dahi olsa, iki ya da daha fazla konutu olanlar, bütün konutlari için Emlak Vergisi ödemek zorunda. Emekliler (emekli ayligi disinda), issiz ve ev hanimlari da, herhangi bir gelir elde ederse ayni sekilde bu avantaji kaybediyor.

Yukaridaki gruba girip sadece tek konutu olanlar; belediyelere müracaat ederek söz konusu sartlari tasidiklarini (emekli, özürlü, gazi, issiz vs.) bildirerek taahhütname doldurup, Emlak Vergisi’ni ödemeyebilir. Tabii bu durumlarini ispatlamalari gerekiyor. Mesela bir özürlü saglik raporu sunarak bunu ispatlamali. Özür derecesinin bu avantajdan faydalanmak için önemi bulunmuyor. Sehitlerin yetim ve dullarinin, gazilerin de durumu ispatlayici belgeleri belediyece talep edilebilir. Bu belgelerin taahhüt belgeleri veya formlarla birlikte durumu açiklayan bir dilekçeye eklenip belediyeye verilmesi gerekiyor.

Ayrica bu istisnanin sadece konutlar için getirildigini, arsa, arazi gibi diger gayrimenkuller için geçerli olmadigini hatirlatalim. Buna göre sadece bir arsasi olan ev haniminin bu arsanin Emlak Vergisi’ni ödemesi gerekiyor.

Yeni yilda vergiler zamli

Maliye Bakanligi geçtigimiz haftalarda yayimladigi Vergi Usul Kanunu genel tebligi ile 2014 yilinin yeniden degerleme oranini ilan etti. Mezkûr tebligde 2014 yilinin yeniden degerleme orani 10,11 olarak ilan edildi.

Yeniden degerleme orani; vergi, harç ve cezalar ile bazi maktu had ve tutarlarin her yil güncellenmesinde çarpan olarak kullaniliyor. Buna göre; 2015 yili Motorlu Tasit Vergileri, maktu Damga Vergisi ve harçlar, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalari, trafik para cezalari, idari ve adli para cezalari yaklasik olarak yüzde 10 oraninda artacak. Ayrica, Gelir Vergisi dilimleri, Veraset ve Intikal Vergisi matrah ve dilimleriyle istisna tutarlari, çalisanlarin yemek kuponu bedeli, Hazine bonosu ve devlet tahvili geliri istisna tutari, fatura düzenleme haddi, defter tutma haddi, amortisman ayirma siniri, basit usule tâbi olma sartlari, sakatlik indirimi tutarlari, konut kira geliri istisnasi, deger artis ve arizi kazançlarda istisna tutari, cep telefonu aboneliginin ilk tesisinde alinan özel islem vergisi ile Çevre ve Temizlik Vergisi de yeniden degerleme oraninda artirilacak. Emlak Vergisi degeri ise yeniden degerleme oraninin yarisi nispetinde artiriliyor.



  • Perşembe 29.6 ° / 22.3 ° Güneşli
  • Cuma 28.7 ° / 22.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı